Πέμπτη 9 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
ΜΑΞ ΟΦΙΛΣ
Ο κύκλος του έρωτα

Με βλέμμα θαρραλέα διεισδυτικό στο θέμα της σεξουαλικής επιθυμίας και της απιστίας, με απεικόνιση ιδιαίτερα δηκτική ως προς την εφήμερη φύση του έρωτα, που, ενώ μοιάζει να είναι διαρκώς παρών είναι ο μεγαλύτερος απών και με γλώσσα τολμηρή για την εποχή της όχι τόσο για την παραστατικότητα όσο για την υπαινικτικότητά της, η σπονδυλωτή ταινία του Μαξ Οφίλς είναι μια μεταφορά στον κινηματογράφο του θεατρικού «Reigen» γραμμένο από τον Αυστριακό συγγραφέα Arthur Schnitzler, σύγχρονο και φίλο του Φρόιντ.

Η ταινία που διαδραματίζεται στη λαμπερή και χαρούμενη Βιέννη στα τέλη του 1890 σατιρίζει και σαρκάζει τη σεξουαλική συμπεριφορά και τα ήθη της βιεννέζικης κοινωνίας στο γύρισμα του 20ού αιώνα.

Η σπονδυλωτή δομή της ταινίας συντίθεται από δέκα αλληλοσυνδεόμενες ενότητες και στην καθεμιά τους, πρωταγωνιστεί ένα ζευγάρι εραστών. Το πρόσωπο, που μας καθοδηγεί στα μονοπάτια της Ιστορίας, συνδέει τις σκηνές και συμμετέχει πότε σαν συμβουλάτορας, πότε σαν εξομολογητής και πότε σαν θεός του έρωτα, δεν είναι άλλος από τον παντογνώστη αφηγητή - το alter ego του σκηνοθέτη - που σαν τελετάρχης βάζει σε κίνηση το καρουζέλ του έρωτα (το κυκλικό καρουζέλ του λούνα παρκ). Σ' αυτό επιβαίνουν εκπρόσωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα. Συναντιούνται άλλοτε τυχαία κι άλλοτε προγραμματισμένα. Περιφέρονται σαν μαριονέτες, έρμαια των επιθυμιών τους, τυφλά όργανα της μοίρας. Πασχίζουν να ανακαλύψουν τα κρυφά μυστικά του έρωτα που έχει αντικατασταθεί από την επιθυμία, από ένα κυνήγι που συνιστά αυτοσκοπό, για εφήμερες και αναλώσιμες σχέσεις ...

Παίζουν: Σιμόν Σινιορέ, Σερζ Ρετζιανί, Ζεράρ Φιλίπ, Ντανιέλ Ζελέν, Ντανιέλ Νταριέ, Σιμόν Σιμόν, Ζαν - Λουί Μπαρό, κ.ά.

Παραγωγή: Γαλλία (1950).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ