Σάββατο 17 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στη Βουλή το θέμα διάλυσης του ΕΟΤ

Το ΚΚΕ με Ερώτηση στη Βουλή, εκφράζει την κατηγορηματική αντίθεσή του στην πολιτική κατακερματισμού των υπηρεσιών και απογύμνωσης του ΕΟΤ από την περιουσία του

Τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων στον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού (ΕΟΤ) φέρνουν στη Βουλή με Ερώτησή τους προς τον υπουργό Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Αγγ. Τζέκης. Οι βουλευτές του Κόμματος τονίζουν ότι οι εργαζόμενοι αντιδρούν στον κατήφορο της ιδιωτικοποίησης με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τους υπαλλήλους και ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό τι μέτρα προτίθεται να πάρει, ώστε να υλοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Σε απεργιακές κινητοποιήσεις έχουν προχωρήσει οι εκατοντάδες εργαζόμενοι στον ΕΟΤ, αντιδρώντας στην πολιτική και τις αντιδραστικές αναδιαρθρώσεις που εφαρμόζει η κυβέρνησης (ιδιωτικοποιήσεις κ.ά.) που οδηγούν τον Οργανισμό στη διάλυσή του.

Το δόγμα της κυβέρνησης και της ΕΕ «κράτος επιτελείο στην υπηρεσία του κεφαλαίου» παίρνει σάρκα και οστά στον ΕΟΤ, με τις ΑΕ και τον κατακερματισμό των υπηρεσιών του, στη βάση των απαιτήσεων και των αναγκών της αγοράς με παράλληλη κατεδάφιση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων των εργαζομένων.

Εχει απογυμνωθεί ο ΕΟΤ από την τεράστια περιουσία του και από το Φεστιβάλ (τα διαχειρίζονται οι ΑΕ), ενώ δρομολογείται η εκχώρηση και άλλων αρμοδιοτήτων στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα του τουρισμού (διαφημίσεις, καζίνο Πάρνηθας, έλεγχοι, έκδοση αδειών, σήμα λειτουργίας, κ.ά.).

Ο,τι έχει απομείνει από τον ΕΟΤ κατακερματίζεται. Απογυμνώνεται ουσιαστικά από αρμοδιότητες. Οσες παραμένουν, θα ασκούνται παράλληλα και από άλλους φορείς, ενώ καταστρέφεται η κοινωνική διάσταση του Οργανισμού. Ολα δείχνουν πως τα σχέδια της κυβέρνησης οδηγούν τον ΕΟΤ στο ρόλο ενός μεταβατικού φορέα με ημερομηνία λήξης.

Προϋπόθεση επιτυχίας των «εκσυγχρονιστικών» αυτών σχεδίων είναι να μείνουν στο κενό 300 περίπου θέσεις εργασίας μονίμων υπαλλήλων, να τιναχτεί στον αέρα το Ταμείο κύριας Ασφάλισης των εργαζομένων (με τη σταδιακή μείωση των ασφαλιστικών εισφορών) όσο και το Επικουρικό τους Ταμείο.

Οι εργαζόμενοι διεκδικούν να σταματήσει ο κατήφορος της ιδιωτικοποίησης, να αποσυρθούν τα ΠΣ και να μη χαθεί ούτε μια θέση εργασίας. Μόνο ένας ενιαίος δημόσιος φορέας άσκησης τουριστικής πολιτικής, με κοινωνικό χαρακτήρα που θα εξασφαλίσει την εργασία και τα δικαιώματα των εργαζομένων, θα ενισχύσει την εθνική οικονομία, θα αναπτύξει παραπέρα τον τουρισμό της χώρας, θα παρέχει φτηνές και ποιοτικές υπηρεσίες στον ελληνικό λαό.

Για τους παραπάνω λόγους και για το ότι ο ΕΟΤ ήταν και μπορεί να είναι -εκδημοκρατισμένος - ο εθνικός κορμός ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός τι μέτρα προτίθεται να πάρει ώστε να υλοποιήσει τα αιτήματα των εργαζομένων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ