Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Στρώνει το έδαφος για νέες άγριες περικοπές

Με νέο ν/σ τα νοσοκομεία εντάσσονται σε ενιαία νομικά πρόσωπα, λειτουργούν με ενιαίους προϋπολογισμούς και οι άρρωστοι ωθούνται να πληρώνουν απ' την τσέπη τους τα φάρμακά τους

Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Στιγμιότυπο από πρόσφατη κινητοποίηση
Νέο νομοσχέδιο που στρώνει το έδαφος για νέες άγριες περικοπές σε βάρος των λαϊκών αναγκών σε Υγεία και Πρόνοια δημοσιοποιήθηκε αργά χτες το βράδυ απ' τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο.

Απ' την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου προκύπτουν τα εξής:

  • Τα 82 διασυνδεόμενα νοσοκομεία - που προέκυψαν απ' τη συγχώνευση των 132 δημόσιων νοσοκομείων - ομαδοποιούνται σε ενιαία ΝΠΔΔ που θα έχουν κοινό προϋπολογισμό. Οι καταργούμενες μονάδες θα αποτελούν παραρτήματα, κάτι που ανοίγει το δρόμο για κατάργηση της παροχής ολόκληρων κατηγοριών υπηρεσιών από μικρά κυρίως νοσοκομεία.
  • Οι κλάδοι υγείας όλων των ταμείων - πλην των αυτοδιαχειριζόμενων ταμείων υγείας - εντάσσονται στον περίφημο Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), που σημαίνει ότι όλες οι παροχές υπόκεινται στο διαβόητο κανονισμό παροχής υπηρεσιών υγείας με το ελάχιστο πακέτο και άγριες συμμετοχές, όπως 15% για μεγάλες κατηγορίες ασφαλισμένων που απευθύνονται σε συμβεβλημένα εργαστήρια για εξετάσεις.
  • Ολοκληρώνει την απελευθέρωση του ωραρίου των φαρμακείων, που σημαίνει πλήρη παράδοση της διακίνησης των φαρμάκων στα μονοπώλια αλλά και «λουκέτα» για το μικρομεσαίο φαρμακείο στις λαϊκές συνοικίες.
Το χέρι πιο βαθιά στην τσέπη της λαϊκής οικογένειας

Η τελευταία ρύθμιση συνοδεύεται από δύο πράγματα: Τη συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, που σημαίνει επισφαλής θεραπευτική κάλυψη των ασθενών αλλά και άγριες πληρωμές απ' τα λαϊκά στρώματα - όταν έχουν βέβαια - απ' την τσέπη τους για φάρμακα.

Το άρθρο 26 του νομοσχεδίου προβλέπει: «Η μηνιαία φαρμακευτική δαπάνη του ΕΟΠΥΥ και των λοιπών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης αθροιστικά δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/12 του κονδυλίου που είναι εγγεγραμμένο στον ετήσιο κρατικό προϋπολογισμό. Ενδεχόμενη υπέρβαση του κονδυλίου αυτού δεν θα καταβάλλεται από τον ΕΟΠΥΥ προς τους δικαιούχους (δηλαδή προς τους κατόχους άδειας κυκλοφορίας φαρμακευτικών προϊόντων, προς τις φαρμακαποθήκες και προς τα φαρμακεία) και οι δικαιούχοι δεν θα μπορούν να την αναζητήσουν». Με απλά λόγια αυτή η διάταξη θα δίνει στην κυβέρνηση τις αφορμές που αναζητά για να καλεί τα λαϊκά στρώματα να βάλουν το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη τους. Αν, όπως έχει πει ο υπουργός Υγείας, η συνολική δαπάνη είναι πάνω από 240 εκατ. ευρώ το μήνα για φάρμακα μέσω των φαρμακείων, τότε οποιαδήποτε υπέρβαση, π.χ. 10 εκατ. ευρώ, δεν θα καλύπτεται για κανέναν. Ετσι, ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι θα γίνονται «μπαλάκι» μεταξύ κυβέρνησης και φαρμακευτικών εταιρειών ενώ οι φαρμακοποιοί θα κινδυνεύουν να μένουν ακάλυπτοι με αποτέλεσμα τα μικρά φαρμακεία να απειλούνται ακόμα περισσότερο από τα διογκούμενα χρέη τους.

  • Ακόμα, το νομοσχέδιο προβλέπει μεταφορά όλων των δομών πρόνοιας στο υπουργείο Εργασίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ