Παρασκευή 17 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Θα τίναζαν τον πλανήτη στον αέρα λόγω αντισοβιετικής ψύχωσης

Τα ρωσικά ΜΜΕ εστιάζουν σε δηλώσεις που έκανε ο πρώην Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Κάρτερ, Ζμπίγκνιεφ Μπρεζίνσκι, κατά την παρουσίαση του νέου βιβλίου του «Η στρατηγική πρόγνωση».

Οπως μεταδίδει το ρώσικο ειδησεογραφικό πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, ο Μπρεζίνσκι επιβεβαίωσε περιστατικό που περιέγραψε για πρώτη φορά στα απομνημονεύματά του ο Ρόμπερτ Γκέιτς (πρώην υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ και στη δεκαετία του '80 βοηθός του Μπρεζίνσκι). Συγκεκριμένα, επί διακυβέρνησης του 39ου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Κάρτερ, υπήρξε μια στιγμή που ο κόσμος βρέθηκε «μερικά λεπτά» πριν από το πυρηνικό χτύπημα των ΗΠΑ κατά της Σοβιετικής Ενωσης.

Στα απομνημονεύματά του ο Ρόμπερτ Γκέιτς έγραψε πως το 1980 ένας άλλος σύμβουλος του Μπρεζίνσκι, ο Ουίλιαμ Οντομ, ξύπνησε μέσα στη νύχτα το αφεντικό του κι ανέφερε πως σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωμένης Διοίκησης της Αεροδιαστημικής Αμυνας της Βόρειας Αμερικής, η Σοβιετική Ενωση εκτόξευσε 220 πυραύλους που κατευθύνονταν προς τις ΗΠΑ. Ετσι, η ανθρωπότητα βρέθηκε μερικά λεπτά πριν τον πυρηνικό όλεθρο, εξαιτίας λάθους των αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας! Αργότερα αποδείχτηκε ότι κάποιος κατά λάθος «φόρτωσε» στους υπολογιστές αυτής της υπηρεσίας ένα σενάριο στρατιωτικών γυμνάσιων. Μετά το περιστατικό πάρθηκαν μέτρα για να αποτραπεί η επανάληψη παρόμοιων συμβάντων στο μέλλον.

Οπως δήλωσε ο Μπρεζίνσκι, «είναι γεγονός πως κάτι τέτοιο υπήρξε στην πραγματικότητα», προσθέτοντας πως «αυτό δείχνει πόσο επικίνδυνα ήταν εκείνα τα χρόνια. Εάν τότε όλα επιβεβαιώνονταν, κατά τη διάρκεια 6 ωρών θα σκοτώνονταν 85 εκατομμύρια Ρώσοι και Αμερικανοί». Σε ερώτηση πόσος χρόνος απέμεινε τότε για να εκτοξεύσουν οι Αμερικανοί τους πυραύλους τους, ο Μπρεζίνσκι απάντησε: «Εάν ο συναγερμός ήταν αληθινός, τότε θα απέμεναν μερικά λεπτά, όμως ο συναγερμός ήταν λαθεμένος».

Οι δηλώσεις αυτές για άλλη μια φορά επιβεβαιώνουν την αντισοβιετική ψύχωση, στην οποία ζούσε η αμερικανική πολιτική και στρατιωτική ηγεσία όσο υπήρχε η ΕΣΣΔ.


Ι.Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ