Σάββατο 18 Φλεβάρη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΗΕ - ΣΥΡΙΑ
Μη δεσμευτική απόφαση - μήνυμα κλιμάκωσης πιέσεων

Καταψήφισαν Ρωσία - Κίνα

Η προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος επέμβασης στη Συρία μεγαλώνει από τους ιμπεριαλιστές που στηρίζουν ανοιχτά τους αντικαθεστωτικούς
Η προσπάθεια διαμόρφωσης κλίματος επέμβασης στη Συρία μεγαλώνει από τους ιμπεριαλιστές που στηρίζουν ανοιχτά τους αντικαθεστωτικούς
ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ σχέδιο απόφασης που καταδικάζει τη συριακή ηγεσία «για ευρεία και μεθοδευμένη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ζητά άμεσο τερματισμό της βίας, καλεί τον ΟΗΕ να ορίσει ειδικό απεσταλμένο και το σημαντικότερο τάσσεται υπέρ της αποχώρησης Ασαντ από την εξουσία μέσα από την παράδοσή της σε κάποιον από τους αντιπροέδρους του, όπως προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου. Την απόφαση ψήφισαν 137 χώρες, 12 καταψήφισαν και 17 απείχαν. Η απόφαση αν και μη δεσμευτική αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που εκδηλώνεται κατά της Συρίας και της επέμβασης στα εσωτερικά της χώρας, που μόνος αρμόδιος να λύσει τα ζητήματα είναι ο ίδιος ο συριακός λαός.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν ο Βρετανός πρέσβης και η Αμερικανίδα εκπρόσωπος στον ΟΗΕ, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα «σαφές μήνυμα προς την ηγεσία Ασαντ από τη συντριπτική πλειοψηφία της Γενικής Συνέλευσης». Το αποτέλεσμα, λίγο πολύ, είχε προσπαθήσει να προκαταλάβει και ο ΓΓ, Μπαν Γκι μουν, δηλώνοντας λίγο πριν από την ψηφοφορία ότι «πιθανότατα στη Συρία ο στρατός διαπράττει εγκλήματα πολέμου».

Για άλλη μια φορά, Ρωσία, Κίνα και άλλες χώρες (Ιράν, ΛΔ Κορέας, Βολιβία, Βενεζουέλα) διαφοροποιήθηκαν. Μετά από αποτυχημένες εντατικές διαβουλεύσεις κυρίως, με τη γαλλική αντιπροσωπεία, με στόχο να βρεθεί μια συμβιβαστική λύση, ο Ρώσος πρέσβης Βιτάλι Τσούρκιν δήλωνε ότι η απόφαση εκφράζει μια «εντελώς λανθασμένη και ανησυχητική στάση, αυτήν της απομόνωσης της συριακής ηγεσίας, της μη επικοινωνίας μαζί της και της επιβολής μιας πολιτικής φόρμουλας από το εξωτερικό, ενώ αντίθετα αυτό που χρειάζεται η Συρία είναι μια συνολική πολιτική διαδικασία με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και μόνο αυτών». Η Κίνα, από την πλευρά της, υποστήριξε ότι «κατανοεί τη βιασύνη για τερματισμό της βίας», αλλά επανέλαβε, όπως και η Ρωσία, ότι «η άσκηση μονομερώς πίεσης, μόνο στην πλευρά της συριακής ηγεσίας, αφήνοντας στο απυρόβλητο την αντιπολίτευση, δεν βοηθά σε οριστική διευθέτηση».

Εντονα αντέδρασε ο Σύρος πρέσβης, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση «μέρος ενός σχεδίου ανατροπής της συριακής ηγεσίας» και «απροκάλυπτη παρέμβαση στα εσωτερικά της χώρας». Υποστήριξε ότι οι προθέσεις των χωρών που προώθησαν το ψήφισμα (Σ. Αραβία, Αίγυπτος) είναι αμφισβητήσιμες και εκτίμησε ότι η στάση του Αραβικού Συνδέσμου είναι «ντροπιαστική».

Εντός Συρίας, συνεχίζονταν οι ένοπλες συγκρούσεις σε Χομς, Χάμα και Ντεράα.

  • Πέθανε, πιθανότατα, από κρίση άσθματος ενώ κατευθυνόταν προς τα σύνορα με την Τουρκία ο ανταποκριτής της εφημερίδας «Νιου Γιορκ Τάιμς», Αντονι Σχαντίντ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ