Τετάρτη 22 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επαφές, διαπραγματεύσεις και απειλές

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

«Ετοιμη για διαπραγματεύσεις με την ομάδα των 6» - τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας και τη Γερμανία - δήλωνε, για άλλη μια φορά, η ιρανική ηγεσία, ξεκαθαρίζοντας ότι ορισμένα ζητήματα «όπως το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ενέργεια δεν συζητιούνται». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπάραστ, επαναλάμβανε ότι η Τεχεράνη περιμένει «να αποσαφηνιστεί ένα πλαίσιο συνομιλιών που θα μπορεί να καταλήξει σε τελική συμφωνία» και να οριστεί «τόπος και ημερομηνία για τις επαφές» και διευκρίνιζε ότι η αντιπροσωπεία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας που βρίσκεται στη χώρα «διεξάγει συνομιλίες και όχι επιθεωρήσεις».

Κατέληξε, δε, ότι το Ιράν «ελπίζει η ΕΕ να αναθεωρήσει τη λανθασμένη άποψή της για επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου» αν και αν δεν γίνει κάτι τέτοιο, «θα επανεξεταστεί και η ιρανική στάση». Μέχρι στιγμής, η Τεχεράνη έχει διακόψει τη χορήγηση πετρελαίου σε βρετανικές και γαλλικές εταιρείες ως αντίποινα. Βέβαια, όπως σχολίαζε εκπρόσωπος της εταιρείας «Vitol», της μεγαλύτερης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών παγκοσμίως, η αύξηση στις τιμές του πετρελαίου έχει ευνοήσει άμεσα το Ιράν, καθώς έχει καλύψει με τον τρόπο αυτό τις όποιες απώλειες είχε από τις κυρώσεις.

Ταυτόχρονα, η ιρανική ηγεσία, διά του αναπληρωτή αρχηγού ΓΕΣ, Μουχάμαντ Χετζαζί, καθιστούσε σαφές ότι «σε περίπτωση που νιώσει ότι απειλούνται τα εθνικά της συμφέροντα θα επιτεθεί πρώτη σε όποιον το πράττει αυτό». Η δήλωση αυτή έρχεται να προστεθεί στο νέο δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», σύμφωνα με το οποίο, όσο συνεχίζεται το κλίμα έντασης με το Ιράν, τόσο πιθανότερο γίνεται το ενδεχόμενο ενός πολέμου στην περιοχή, στον οποίο «αρχικώς θα εμπλακούν και μεγάλες δυνάμεις, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής του Κόλπου».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ