Πέμπτη 23 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΕΦΑΡΜΟΣΤΙΚΟΣ» ΝΟΜΟΣ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Μπουρλότο σε περίθαλψη, ασφάλιση, συντάξεις

Κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, το ΚΚΕ κάλεσε το λαό να αντιπαλέψει τη βαρβαρότητα που φέρνουν τα μέτρα

Δίπλα στο πετσόκομμα των επικουρικών, το νέο χτύπημα στις υπηρεσίες Υγείας και στο φάρμακο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση για εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου
Δίπλα στο πετσόκομμα των επικουρικών, το νέο χτύπημα στις υπηρεσίες Υγείας και στο φάρμακο κάνει ακόμα πιο δύσκολη την επιβίωση για εκατομμύρια ανθρώπους του μόχθου
Κατηγορηματικό «όχι» δήλωσε χτες το ΚΚΕ στη Βουλή στον εφαρμοστικό νόμο της δανειακής σύμβασης που προωθούν τα υπουργεία Εργασίας και Υγείας και οδηγεί σε μείωση των επικουρικών συντάξεων, χαράτσια στους ασφαλισμένους, νέες ανατροπές στο χώρο της Υγείας, ενώ περιέχει και πλήθος αντεργατικών διατάξεων. Τη στήριξή τους στο νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί στη Βουλή την ερχόμενη Τετάρτη, παρείχαν το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Την απόσυρση του νομοσχεδίου απαίτησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Σπ. Χαλβατζής αντιτιθέμενος και στη διαδικασία του κατεπείγοντος. Επισήμανε πως «με το νομοσχέδιο μας λένε από εδώ και πέρα πλέον, ειδικά στις επικουρικές συντάξεις, ότι δεν υπάρχει σύνταξη. Θα είναι πλέον ένα ατομικό και ακαθόριστο ποσοστό». Τοποθετούμενος για το περιεχόμενο των διατάξεων του νόμου, ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου επισήμανε πως «οι ρυθμίσεις τους σηματοδοτούν την καθίζηση και το ξήλωμα των επικουρικών παροχών», αφού «το κριτήριο των δημογραφικών δεδομένων σηματοδοτεί, με κομψό κοινοβουλευτικό τρόπο, τη μεθοδολογία της σφαγής και της εκτέλεσης των επικουρικών ασφαλίσεων».

Σχετικά με τις ρυθμίσεις ενοποίησης των επικουρικών ταμείων ανέφερε χαρακτηριστικά: «Το δίλημμα που βάζετε στους εργαζόμενους είναι η επιλογή ανάμεσα στη Σκύλλα και στη Χάρυβδη, είτε Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, είτε επαγγελματικά ταμεία με κερδοσκοπικά κριτήρια λειτουργίας για την επαγγελματική ασφάλιση».

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο βουλευτής του ΚΚΕ στο θέμα της αγοράς του φαρμάκου, λέγοντας: «Η αγορά Υγείας και ειδικά η αγορά φαρμάκου χαρακτηρίζεται, κατά την εκτίμησή τους (σ.σ. της κυβέρνησης), από διασπορά κερδών. Ολα τα μέτρα στην αγορά Υγείας αποβλέπουν και στοχεύουν στη συγκέντρωση των κερδών». Είπε πως ουσιαστικά «η κυβέρνηση ενδιαφέρεται από το σύνολο των 91 τουλάχιστον φαρμακευτικών επιχειρήσεων να μετατοπιστεί ένα μερίδιο κερδών στις 20 πολύ μεγάλες επιχειρήσεις» και προκειμένου να υπηρετηθεί η κατεύθυνση αυτή «με αυτό το νομοσχέδιο ανοίγει μια ολόκληρη εποχή νέων χαρατσιών στους ασφαλισμένους».

Ο βουλευτής του ΚΚΕ σχολίασε και τα άρθρα που αφορούν στη λειτουργία γραφείων ευρέσεως εργασίας και ενοικίασης εργαζομένων, μιλώντας για «δουλεμπορικά γραφεία». Σχετικά με τη θεσμοθέτηση των συμβουλίων εργαζομένων, είπε πως «εκφράζουμε την αντίθεσή μας, γιατί τα συμβούλια των εργαζομένων είναι εξαρτήματα της εργοδοσίας χωρίς ταξική αυτονομία, αλλά υποταγμένα στο στρατηγικό σχεδιασμό των μονοπωλιακών ομίλων».

Πρόσθεσε παράλληλα πως «με τα άρθρα 30 και 31 καταργούνται τα ψυχιατρικά νοσοκομεία και εμείς θέλουμε να ρωτήσουμε, γιατί αυτή η εκκωφαντική σιωπή για την τύχη των μετατασσομένων υπαλλήλων αορίστου χρόνου;». Τέλος, κατήγγειλε «την κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων για πολύτεκνες οικογένειες με εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ».

Για ένα νομοσχέδιο αναγκαιότητας, προκειμένου να διασφαλιστούν οι συνολικότερες επιλογές της κυβέρνησης, μίλησε ο υπουργός Εργασίας,, Γ. Κουτρουμάνης, υποστηρίζοντας προκλητικά πως «βάζει τις βάσεις για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα όπου καταργούνται προνόμια πολλών δεκαετιών και διασφαλίζεται το μέλλον της κύριας σύνταξης έχοντας ασφαλή και επαρκή χρηματοδότηση». Στην ίδια λογική κινήθηκε και ο υπουργός Υγείας, Α. Λοβέρδος, υποστηρίζοντας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ότι «στόχος μας είναι η δαπάνη των Ταμείων να αποτελεί το 1% του ΑΕΠ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ