Τετάρτη 29 Φλεβάρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» - ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Πακτωλός κεφαλαίων στους τραπεζίτες

Σε «επιλεκτική χρεοκοπία» μέχρι νεοτέρας

Μετά τη προσωρινή απόρριψη των «παλιών» ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ ως εγγύηση για τη διοχέτευση ρευστότητας προς τις τράπεζες, ενεργοποιείται τώρα ο λεγόμενος «έκτακτος μηχανισμός» (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδας. Χωρίς τις συγκεκριμένες κρατικομονοπωλιακές ρυθμίσεις, το ντόπιο τραπεζικό σύστημα, αλλά και γενικότερα, θα κλυδωνιζόταν από εντονότατους τριγμούς.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία -Νοέμβρης 2011- η Τράπεζα της Ελλάδας, έχει εκχωρήσει στους τραπεζίτες, δανεικά -προς επιστροφή- κεφάλαια, ύψους 42,8 δισ. ευρώ, ποσό που εκτιμάται ότι θα απογειωθεί, τουλάχιστον μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία κουρέματος - ανταλλαγής των παλαιών ομολόγων. Τον ίδιο μήνα (Νοέμβρης) τα δανεικά των ντόπιων τραπεζών από την ΕΚΤ έφταναν σε ακόμη 73,4 δισ. ευρώ. Συνολικά, έχουν διοχετευτεί στους τραπεζίτες πάνω από 116 δισ. ευρώ, το 55% του παραγόμενου ΑΕΠ. Με την ολοκλήρωση του «κουρέματος» και για την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών έχουν έτοιμα προς διανομή άλλα 50 δισ. ευρώ.

Χτες κατατέθηκε στη Βουλή και η τροπολογία για την «ανακεφαλαιοποίηση» των τραπεζών. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

  • Τη διαφύλαξη της «επιχειρηματικής αυτονομίας» των τραπεζών. Οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι θα έχουν το πάνω χέρι στη λήψη των αποφάσεων με την προϋπόθεση ότι θα συνεισφέρουν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ή θα βρουν από τη χρηματαγορά ποσά που αντιστοιχούν στο 10% των αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου.
  • Η λεγόμενη εποπτεία των τραπεζών που θα πάρουν τις κεφαλαιακές ενισχύσεις περνάει στο «Ταμείο Σταθερότητας». Τα μέλη του ΔΣ του «Ταμείου» -με εξαίρεση τους εκπροσώπους του υπουργείου Οικονομικών και της Τράπεζας Ελλάδας- διορίζονται με αποφάσεις του Euro Working Group (ομάδα εργασίας του Γιούρογκρουπ).
  • Οι τράπεζες θα εκπονήσουν επιχειρηματικά πλάνα σε ορίζοντα 3ετίας (με δυνατότητα παράτασης μέχρι 2 χρόνια), τα οποία πρέπει να υποβληθούν και εγκριθούν από την Κομισιόν.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ