Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Συνεχίζεται ο προσχηματικός διάλογος

Προωθείται το νομοσχέδιο απάτη για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ

Το μέλλον της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης βρίσκεται στο τραπέζι του «διαλόγου» που έχει στήσει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο να διαπραγματευτεί τη συναίνεση στο σχέδιο νόμου για την «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ. Χτες, ο υπουργός Παιδείας Π. Ευθυμίου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Συλλόγων Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΟΣΕΠ) ΤΕΙ, η οποία εξαρχής έχει δηλώσει τη συμφωνία της με το νομοσχέδιο και ζητά αναδιατύπωση επιμέρους διατάξεων. Μετά τη συνάντηση, ο υπουργός δήλωσε ότι «βάση της συζήτησης είναι η συμφωνία όλων και κυρίως της ελληνικής κοινωνίας ότι τα ΤΕΙ πρέπει να αποτελέσουν ένα δυναμικό μοχλό ανάπτυξης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης της χώρας μας» και συμπλήρωσε ότι «η βάση του διαλόγου αποτελεί και την επικύρωση της νομοθετικής πρωτοβουλίας της κυβέρνησης», δίνοντας δείγμα γραφής για το περιεχόμενο του διαλόγου.

Μετά τη συνάντηση η οποία διήρκεσε δύο ώρες περίπου, ο πρόεδρος της ΟΣΕΠ ΤΕΙ δήλωνε ότι «υπάρχουν συμφωνίες σε πάρα πολλά σημεία όπως υπάρχουν και κάποια βασικά θέματα, τα οποία κρατούνται σε κάποια εκκρεμότητα». Η Ομοσπονδία του εκπαιδευτικού προσωπικού των ΤΕΙ ζητά την επαναδιατύπωση των διατάξεων που αφορούν τη συνέχεια των ιδρυμάτων, την ισοτίμηση δηλαδή των πτυχίων των αποφοίτων παλαιότερων ετών για τα οποία το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι θα είναι ισότιμα με τα νέα, αποδεικνύοντας και έτσι το ψευδεπίγραφο της ανωτατοποίησης. Ζητούν επίσης να δίνεται η δυνατότητα συνδιοργάνωσης μεταπτυχιακών με τα Πανεπιστήμια και οργάνωση μεταπτυχιακών από τα ΤΕΙ, που έχουν συνεργαστεί για πέντε χρόνια με πανεπιστήμια στην οργάνωση μεταπτυχιακών. Σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό προσωπικό, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ ζητά αναδιατύπωση της σχετικής διάταξης με απάλειψη του όρου «εντεταλμένο» για το προσωπικό των ΤΕΙ και ζητούν να δοθεί δυνατότητα κρίσης για την εξέλιξη του ΕΠ που υπηρετεί τουλάχιστον 10 χρόνια και δυνατότητα σε όσους δεν έχουν τους απαραίτητους ακαδημαϊκούς τίτλους, να τους αποκτήσουν κατά προτεραιότητα και κατ' εξαίρεση της ισχύουσας νομοθεσίας. Το καθεστώς των επαγγελματικών δικαιωμάτων και το εκπαιδευτικό προσωπικό. Μετά τη χτεσινή συνάντηση, η ΟΣΕΠ ΤΕΙ αποφάσισε να μεταθέσει την απόφαση για πανελλαδικές κινητοποιήσεις για την επόμενη εβδομάδα με γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους την 1 Μάρτη.

Βολές από το ΤΕΕ

Σκληρή γλώσσα ενάντια στο υπουργείο Παιδείας χρησιμοποίησε η διοίκηση του ΤΕΕ που σε συνέντευξη Τύπου χτες εξέφρασε σε όλους τους τόνους την αντίθεσή της στην «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις, οι οποίες όπως άφησε να εννοηθεί φτάνουν μέχρι την αποχή του επιμελητηρίου από τα μεγάλα έργα.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κ. Λιάσκας κατήγγειλε ότι το υπουργείο Παιδείας αρνείται να καλέσει το ΤΕΕ σε δημόσιο ή ιδιωτικό διάλογο για το θέμα της «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει σαν κριτήριο το «ισοζύγιο των ψήφων». Το ΤΕΕ θέτει ως προϋποθέσεις τη διαδικασία πρόσβασης στις σχολές, την υλικοτεχνική υποδομή των ΤΕΙ και την ποιότητα του εκπαιδευτικού προσωπικού και θεωρεί ότι οι προϋποθέσεις αυτές σήμερα δεν υπάρχουν. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ συνέδεσε το εγχείρημα «ανωτατοποίησης» των ΤΕΙ «μέσα σε μια νύχτα» όπως είπε χαρακτηριστικά, με τις γενικότερες επιλογές στην εκπαίδευση. Είπε χαρακτηριστικά ότι πίσω από την απόφαση του υπουργείου κρύβεται η διακήρυξη της Μπολόνια που θέλει τη γρήγορη παραγωγή επιστημονικής εργατικής δύναμης, σημειώνοντας ότι θα υπάρχουν τέσσερα - πέντε κεντρικά τεχνικά ΑΕΙ και τα περιφερειακά θα παράγουν μηχανικούς που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες της παραγωγικής διαδικασίας. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αντιτάχθηκε στο επιχείρημα του υπουργείου Παιδείας ότι τα πανεπιστήμια παράγουν αποφοίτους μόνο για έρευνα, ενώ κατήγγειλε το υπουργείο Παιδείας για ασέβεια προς τους συνταγματικούς θεσμούς.

Οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ δήλωναν χτες ότι θα προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις, το χρόνο και τη μορφή των οποίων θα αποφασίσουν μετά από την ολοκλήρωση των επαφών με τους συλλόγους, τις οργανώσεις μηχανικών και τα άλλα επιμελητήρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ