Τρίτη 20 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Κόντρες για «δευτερεύοντα», ενόψει του συνεδρίου
  • Η εσωκομματική αντιπαράθεση εξαντλείται σε επιμέρους οργανωτικά ζητήματα, ενώ υπάρχει πλήρης ταύτιση για τη νεοφιλελεύθερη πολιτική
  • Φραστικές επιθέσεις Καραμανλή κατά διαπλοκής

Σε οργανωτικά ζητήματα δευτερεύουσας σημασίας φαίνεται να εξαντλείται προς το παρόν η εσωκομματική αντιπαράθεση στη ΝΔ, ενόψει του συνεδρίου, καθώς στα ζητήματα της γενικότερης νεοφιλελεύθερης πολιτικής υπάρχει πλήρης συμφωνία μεταξύ των στελεχών.

Η ηγεσία της ΝΔ αντιλαμβανόμενη ότι το ενδιαφέρον για το συνέδριο «ατονεί» επικίνδυνα, με δεδομένο ότι οι συσχετισμοί μεταξύ των συνέδρων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια στους εσωκομματικούς αμφισβητίες, επιχειρεί να το αναζωπυρώσει, βγάζοντας «προς τα έξω» ορισμένες προτάσεις για αλλαγές στο καταστατικό και στο έμβλημα του κόμματος, ενώ συντηρεί το ζήτημα της επιστροφής ορισμένων απομακρυσμένων στελεχών.

Ο ίδιος ο Κ. Καραμανλής, σε συνέντευξή του χτες στην «Ελευθεροτυπία», αφήνει σαφώς να εννοηθεί ότι σκόπιμα και σχεδιασμένα οδηγεί το κόμμα σε ένα συνέδριο «χωρίς εσωκομματικές εντάσεις». «Αν το αντιμετώπιζα με ανασφάλεια, προσπαθώντας να ασκήσω «έλεγχο», μπορεί να δημιουργούνταν μεγαλύτερες εντάσεις», δηλώνει αποκαλύπτοντας την τακτική του, ενώ αποφεύγει και πάλι να πάρει θέση στο αν θα κάνει αποδεκτές προτάσεις εσωκομματικών αντιπάλων του όπως η θεσμοθέτηση αιρετών οργάνων (πολιτικό συμβούλιο, κ.ά.) στο όνομα του ότι δε θέλει να προκαταλάβει το διάλογο! Ταυτόχρονα, επιχειρεί να «ενσωματώσει» τους εσωκομματικούς αντιπάλους του και αναφερόμενος στην Ντ. Μπακογιάννη δηλώνει ότι είναι «πολύ αξιόλογο και σημαντικό στέλεχος» και «κάνουμε μια συλλογική δουλιά, ο καθένας από τη θέση του». Παράλληλα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγής του συμβόλου της ΝΔ (πυρσός), αλλά αποκλείει την αλλαγή του ονόματος. Σε ό,τι αφορά το σίριαλ της επιστροφής ή όχι του Γ. Σουφλιά δηλώνει ότι «εμείς τον Γ. Σουφλιά τον θέλουμε πίσω, μένει να το δείξει και εκείνος», αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι δεν «επείγεται» για την επιστροφή του Λαρισαίου πολιτικού.

Σχετικά με το κόμμα Αβραμόπουλου επαναλαμβάνει την εκτίμησή του ότι «τα περιθώρια για την όποια εκλογική απήχηση ενός τέτοιου μορφώματος είναι μικρά», καθώς και ότι η ΝΔ θα πληγεί λιγότερο. Επίσης, αμφισβητεί τα διψήφια νούμερα των πρόσφατων δημοσκοπήσεων για το κόμμα του δημάρχου, λέγοντας ότι «οι μετρήσεις μετράνε δήλωση προθέσεως, δηλαδή είναι περίπου σαν να μετράμε τον αέρα». Απαντώντας στην πρόταση του Α. Σαμαρά για συγκρότηση ενιαίου ψηφοδελτίου της κεντροδεξιάς στο οποίο θα συμμετέχουν ΝΔ, Φιλεύθεροι, κόμμα Αβραμόπουλου, ΠΟΛ.ΑΝ., ο Κ. Καραμανλής είπε ότι στόχος είναι η αυτοδυναμία της ΝΔ και δημιουργία πλειοψηφικού ρεύματος στην κοινωνία.

Η Ντ. Μπακογιάννη, σε ομιλία της σε κομματικό ακροατήριο στα Χανιά, τόνισε ότι πρέπει να αλλάξει η δομή της ΝΔ, γιατί ήταν δημιούργημα της εποχής του 1974 και γι' αυτό «είναι μεγάλη υπόθεση να πάμε σε ένα συνέδριο «απενοχοποιημένο» από την κατηγορία των προσωπικών στρατηγικών, ένα συνέδριο στο οποίο δε θα αλλάξουμε αρχηγό, αλλά θα πρέπει να αποφασίσει για την ουσία των προτάσεων για τη λειτουργία του κόμματος». Δήλωσε ότι «εγώ ποτέ δεν υπήρξα υπονομευτής» και ζήτησε να ακολουθηθεί μια πολιτική «ανοιχτών θυρών» για τα εκτός ΝΔ στελέχη. Ειδικά για την επιστροφή Σουφλιά αναφέρει ότι η πρωτοβουλία ανήκει στον πρόεδρο του κόμματος.

Την ίδια στιγμή, διαφωνίες σημειώνονται μεταξύ των «καραμανλικών» σχετικά με τη θεσμοθέτηση της θέσης γενικού γραμματέα του κόμματος στο συνέδριο. Ο Πρ. Παυλόπουλος θεωρεί ότι δεν είναι απαραίτητη μια τέτοια θέση, ενώ αντίθετη άποψη εκφράζει ο Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος επιπλέον δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος γι' αυτή τη θέση. Στις προτάσεις του για το συνέδριο ο Πρ. Παυλόπουλος τάσσεται υπέρ μετονομασίας της Εκτελεστικής Επιτροπής σε Πολιτικό Συμβούλιο, και της διεύρυνσης της Κεντρικής Επιτροπής με τη συμμετοχή όλων των βουλευτών και των προέδρων των ΝΟΔΕ.

Κόντρα περί διαπλοκής

Στο μεταξύ, ο Κ. Καραμανλής επανήλθε στο θέμα της διαπλοκής, κρατώντας, ωστόσο, εμφανώς χαμηλότερους τόνους σε σχέση με το παρελθόν. «Δε λέω ονόματα, γιατί δε θέλω να δημιουργηθεί η αίσθηση, ότι υπάρχει προσωπική βεντέτα, ότι κυνηγάμε μάγισσες, ότι υπάρχει προσωπική εμπάθεια», είπε στην «Ελευθεροτυπία», απαντώντας στην ερώτηση, γιατί δεν κατονομάζει ενώ «φωτογραφίζει» τον Σ. Κόκκαλη και πρόσθεσε: «Προσπαθώ να κρατήσω το παιχνίδι με θεσμικούς όρους. Εάν παραστεί ανάγκη θα φθάσουμε και σε παραπέρα βήματα». Απαντώντας στις επικρίσεις ότι την ίδια στιγμή συνδέεται και εξυπηρετεί συγκεκριμένο κύκλο επιχειρηματιών δηλώνει: «Πείτε μια παρανομία και είμαι ο πρώτος που θα τη φέρει στη Βουλή και θα την κάνει δημόσιο θέμα»! Κατηγορεί την κυβέρνηση «δε συμπορεύεται στην προσπάθεια εξυγίανσης από τα φαινόμενα της διαπλοκής, έστω και με την έννοια της θεσμικής θωράκισης», ενώ δηλώνει ότι ο Μ. Εβερτ έχει δίκιο στην κόντρα του με τον Γ. Μπόμπολα.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δ. Ρέππας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ ανέφερε ότι «η επιλογή του κ. Καραμανλή είναι η συντήρηση ενός νοσηρού κλίματος στη δημόσια ζωή», καθώς και ότι «η πολιτική της ΝΔ είναι πολιτική τυφλής και στείρας αντιπαράθεσης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ