Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΥΛΑΞΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ
Οπως... οι τράπεζες;

«Νέα δεδομένα» για την ασφάλεια της πολιτιστικής κληρονομιάς φέρνει η ένοπλη ληστεία στο παλιό Μουσείο Ολυμπίας (πρώτη του είδους για ελληνικό μουσείο) σύμφωνα με τον υπουργό Πολιτισμού - Τουρισμού, Π. Γερουλάνο, ο οποίος παρουσίασε τις «προτεραιότητες» για την ασφάλεια των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής.

Τα «νέα δεδομένα» αφορούν στον τομέα της καταστολής, αφού είναι αντικειμενικά αδιανόητο ένας υπουργός στον καπιταλισμό να αμφισβητήσει ότι βασική αιτία της λεηλασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι η μετατροπή της σε εμπόρευμα. Ετσι, ο υπουργός αναφέρθηκε στη σύσταση «ομάδας εργασίας» στο ΥΠΠΟ-Τ με αποκλειστική αρμοδιότητα την ασφάλεια και παρουσίασε «άμεσα» και «μεσοπρόθεσμα» μέτρα. Είπε ότι η αστυνομία ενισχύει την προστασία των μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και «έχουν αυξηθεί τα επίπεδα ετοιμότητας», ενώ «μέχρι το τέλος της εβδομάδας» θα υπάρχει και το πόρισμα της ΕΔΕ για την απόδοση ευθυνών.

Στα μέτρα περιλαμβάνονται: «Ενίσχυση του συστήματος εποπτείας - ελέγχου», «άμεση διενέργεια ταχύρρυθμης εκπαίδευσης», σε συνεργασία με το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, «άμεση έκδοση εγχειριδίου οδηγιών ασφαλείας», «άμεση αναβάθμιση και αξιοποίηση του υπάρχοντος εξοπλισμού».

Για το «προσωπικό ασφαλείας», ο υπουργός είπε ότι το θέμα «δεν είναι μόνο ποσοτικό, αλλά κυρίως ποιοτικό», αφού «και δέκα φύλακες να βάλουμε σε ένα μουσείο, αν δεν έχουν τη σωστή κατάρτιση και εκπαίδευση, δεν θα έχουμε λύσει το πρόβλημα». Η «ομάδα εργασίας» πρότεινε να «αυστηροποιήσουμε τα κριτήρια επιλογής των νεοπροσλαμβανομένων, υιοθετώντας μια διαδικασία ανάλογη με αυτή που ισχύει για το προσωπικό ασφαλείας των τραπεζών - δηλαδή επιλογή βάσει συγκεκριμένων προδιαγραφών, εκπαίδευση στις Σχολές της Αστυνομίας κλπ.)». Σημείωσε ότι «εδώ είναι πολύ χρήσιμη και αξιοποιήσιμη η διεθνής εμπειρία και πρακτική» και «η ανταλλαγή απόψεων και τεχνογνωσίας με υπεύθυνους ασφαλείας μεγάλων τραπεζών και σημαντικών μουσείων του εξωτερικού είναι επιβεβλημένη».

Σημειώνουμε, πάντως, ότι τη φύλαξη των τραπεζών έχουν αναλάβει ιδιωτικές εταιρείες «σεκιούριτι». Υπάρχουν τέτοιες σκέψεις στο ΥΠΠΟ-Τ;

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στη διαβούλευση το νομοσχέδιο για τη μετατροπή των 5 κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ (2023-01-18 00:00:00.0)
«Μνημόνιο συνεργασίας» υπέρ του κεφαλαίου στον Τουρισμό (2013-11-21 00:00:00.0)
Συνεχίζουν αγωνιστικά (2013-03-15 00:00:00.0)
Συστήνει «ομάδα εργασίας» (2012-02-24 00:00:00.0)
Αγωνιστικές κινητοποιήσεις αρχαιολόγων (2009-07-23 00:00:00.0)
Πολιτική επιτροπών (1998-06-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ