Παρασκευή 2 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ
Δέσμια των συμφερόντων κατασκευαστών

Τα πολλά και σοβαρά προβλήματα της πολιτιστικής κληρονομιάς, των μνημείων και των ανθρώπων που μοχθούν για την προστασία και ανάδειξή τους, θα θέσει σήμερα ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σε επιστημονική συνάντηση για το αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, που πραγματοποιείται στο ΑΠΘ.

Οι έκτακτοι αρχαιολόγοι εκτιμούν ότι η αρχαιολογική έρευνα είναι «δέσμια των συμφερόντων των κατασκευαστών» και ότι η επιστημονική συνάντηση γίνεται «σε βαρύ κλίμα και κάτω από τη σκιά μεγάλων και δυσχερών αλλαγών για τα αρχαιολογικά δεδομένα και τους εργαζόμενους του κλάδου». Αναφέρουν την πρόσφατη ψήφιση νομοσχέδιου που ορίζει τους 60 μήνες ως το ανώτερο που μπορούν να εργαστούν οι αρχαιολόγοι στο δημόσιο και το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης που περιλαμβάνει ρύθμιση για την επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού στα μεγάλα ιδιωτικά έργα από την κατασκευάστρια εταιρεία και όχι από την Αρχαιολογική Υπηρεσία - όπως γινόταν μέχρι σήμερα.

Ετσι η κυβέρνηση «εκχωρεί μέρος του ελέγχου του αρχαιολογικού έργου στους εργολάβους, υποβαθμίζει το ρόλο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας και θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη διαφύλαξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς».

Ειδικά για την επιστημονική συνάντηση, οι έκτακτοι αρχαιολόγοι σημειώνουν, ότι «το Αρχαιολογικό έργο στη Μακεδονία και Θράκη, όπως σε όλη τη χώρα, παίζεται σε δύο "πράξεις". Στην πρώτη, επιστημονικό και εργατοτεχνικό δυναμικό με ζήλο, μεράκι, περισσή αγάπη αποκαλύπτει, τεκμηριώνει και καταγράφει κάθε εύρημα. Στη δεύτερη, το επιστημονικό προσωπικό σε συνεργασία με το μόνιμο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας καταγράφει τις λαμπρές στιγμές της πρώτης, με ουσιαστικές επιστημονικές επισημάνσεις. Οι δύο "πράξεις" είναι αλληλένδετες και απαραίτητη προϋπόθεση για να διεκπεραιωθεί η δεύτερη είναι να έχει εκτελεστεί η πρώτη με τον ορθό τρόπο και τους κατάλληλους ανθρώπους. Οταν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι θα αποκλείονται από την εργασία γιατί δεν πληρούν τις προϋποθέσεις πρόσληψης από εργολάβους ή γιατί ξεπέρασαν το επιτρεπτό διάστημα πενταετούς εργασίας, το έργο χάνει πολύτιμο εργατικό δυναμικό, με εξειδικευμένη γνώση και εμπειρία. Οταν η διάθεσή μας να επενδύσουμε τις γνώσεις των πολυετών σπουδών μας έρχεται σε αντίθεση με την ασκούμενη πολιτική του ΥΠΠΟΤ που εξυπηρετεί τα συμφέροντα κατασκευαστών, αντί της προστασίας των αρχαιοτήτων, τότε η "παράσταση" τελειώνει, οι κουρτίνες κλείνουν και το προσωπικό φεύγει από το επαγγελματικό σκηνικό. Με τους προβολείς να φωτίζουν τη σκοτεινή εργασιακή πραγματικότητα του έκτακτου Ελληνα αρχαιολόγου και το προσωπικό δέσμιο των συμφερόντων, η δεύτερη "πράξη" (τα λαμπρά συνέδρια και οι ανακοινώσεις) είναι δύσκολο έως αδύνατον να πραγματοποιηθεί».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ