Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 1η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Σύγχρονη Εποχή»: Τάσος Αυγερινός «Οι μετανάστες». Ο αλησμόνητος δημοσιογράφος του «Ριζοσπάστη» Τάσος Αυγερινός κατέλειπε αυτό το συνταρακτικό πολύ επίκαιρο ιστορικό μυθιστόρημα. Θέμα του το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα από διάφορες χώρες - και από την Ελλάδα - στις αρχές του 20ού αιώνα προς τις ΗΠΑ, τις ρατσιστικές διαδηλώσεις κατά των Βαλκάνιων κυρίως μεταναστών σε διάφορες πόλεις και την πυρπόληση της συνοικίας των Ελλήνων στην Οκαμα της Νεμπράσκα, εξαιτίας του έρωτα ενός νεαρού Ελληνα και μιας Αμερικανίδας.

-- Βιβλιοθήκη του Μουσείου Μπενάκη: Στη σειρά «Ιστορικά Αρχεία» κυκλοφόρησε ο α' τόμος του «Αρχείου Αγώνος 1806-1832 (Επιτομές εγγράφων» (επιμέλεια Μαρία Δημητριάδου, πρόλογος του υπεύθυνου των εκδόσεων, ιστορικού Δημήτρη Αρβανιτάκη). Τα κείμενα του τόμου προέρχονται από τα Ιστορικά Αρχεία του μουσείου. Αγοράστηκαν το 1938 από τον Αντώνη Μπενάκη και αφορούν στα πεντέμισι, περίπου, χιλιάδες έγγραφα που χρονολογούνται από το 1806 έως το 1832 και «φωτίζουν» διάφορες πτυχές της ελληνικής κοινωνίας πριν και μετά την Επανάσταση του '21. Ζήσης Κοτιώνης «Πληθοδομές (το πλήθος, τα κοινά και η Αρχιτεκτονική)» Δίγλωσση έκδοση, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που συνόδευσε την ομότιτλη έκθεση αρχιτεκτονικής που παρουσίασε στο Μουσείο Μπενάκη το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

-- Γκοβόστης: Τζακ Λόντον «Το σιδερένιο τακούνι» (μετάφραση Αρης Αλεξάνδρου, διάσημο μυθιστόρημα του μεγάλου Αμερικανού συγγραφέα).

-- «Στοχαστής»: Γιώργος Μανιάτης «Το πρόσωπο και το προσωπείο (Ο Ρουσό και η αναζήτηση της αυθεντικής επικοινωνίας)» (μελέτη όσον αφορά το στόχο του Ζαν Ζακ Ρουσό για ανάπτυξη μιας ειλικρινούς διανθρώπινης επικοινωνίας).

-- Αδελφοί Βλάσση: Στη σειρά «Γρηγορίου Ξενόπουλου Θέατρο» κυκλοφόρησαν σε ένα τόμο τα θεατρικά έργα του σπουδαίου Ελληνα δραματουργού «Ο τρίτος», «Ο ψυχοπατέρας», «Φωτεινή Σάντρη», «Το μυστικό της κοντέσσας Βαλέραινας». Η έκδοση περιέχει χρονολόγιο των θεατρικών έργων και ως πρόλογο ένα κείμενο του Ξενόπουλου γραμμένο στις 7 Ιούνιου 1944.

-- «Το Ροδακιό»: Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης «Στην οθόνη φως» (θεατρικό έργο του γνωστού συγγραφέα για νέους, με 21 σκηνές).

- «Μανδραγόρας»: Λογγίνος Παναγή «Δώδεκα καλοκαίρια (και άλλα ποιήματα)» (ποιητική συλλογή). Χρήστος Γιαννακός «Ετοιμος κόσμος» (ποιήματα). Νίκος Κατσαλίδας «Ηλιακά ρολόγια» (ποιήματα σε πεζογραφική μορφή). Σπύρος Α. Γεωργίου «Η πείνα της ύπαρξης» (βιβλίο σύνθεσης πεζού λόγου και ποίησης). «4 Δανοί ποιητές - εικαστικοί: Πέερ Κίρκεμπι, Χένρικ Χέεβε, Κλάους Κάρστενσεν, Γιόρεν Μικέλσεν» (ανθολογία ποιημάτων και εικαστικών έργων των παραπάνω Δανών καλλιτεχνών).

- «Ιωλκός»: Ισίδωρος Ιωαν. Καρδερίνης «Οι διεφθαρμένοι» (μυθιστόρημα). Καίτη Τσουρλάκη «Σπασμένη μνήμη» (μυθιστόρημα).

- Ψυχογιός: Σαλμάν Ρουσντί «Ο Λούκα και η φωτιά της ζωής» (μετάφραση Θωμάς Σκάσης, αλληγορική παραμυθία για παιδιά).

- «Η Εύγερος Κεφαλονιάς» (περιοδικό του ομώνυμου Συλλόγου Φαρακλάδων. Τεύχος 27).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ