Σάββατο 3 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΑΙΔΕΙΑ
Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του νόμου Διαμαντοπούλου

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκαν χτες οι 19 προσφυγές που κατέθεσαν τα ΑΕΙ και οι εκλεγμένες πρυτανικές αρχές με κύριο αίτημα να κριθούν αντισυνταγματικές και παράνομες οι υπουργικές αποφάσεις που αφορούν τη διαδικασία εκλογής των συμβουλίων διοίκησης στα Πανεπιστήμια και η ταξινομική ψήφος.

Από την πλευρά των ΑΕΙ υποστηρίχθηκε ότι το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν. 4009/2011) καταργεί το αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων. Το σύστημα επιλογής των διοικήσεων χαρακτηρίστηκε ως «ένα τυφλό σύστημα που οδηγεί σε τυφλά αποτελέσματα», ενώ η λεγόμενη ταξινομική ψήφος δεν είναι τίποτα άλλο παρά αυτό το σύστημα που χρησιμοποιούν στη Eurovision κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας. Επίσης, είπαν ότι με τη συμμετοχή των εξωτερικών μελών στη διοίκηση του ΑΕΙ παραβιάζεται το άρθρο 16 του Συντάγματος.

Αντίθετα, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Παιδείας είπε ότι το άρθρο 16 είναι αρκετά ευρύχωρο, ώστε να μπορεί να φιλοξενήσει πολλά μοντέλα Πανεπιστημίων και πως ο νέος νόμος θέλει να κάνει εξωστρεφές το Πανεπιστήμιο, προσθέτοντας πως είναι αδιανόητο να εκλέγεται ο καθηγητής μόνο από συναδέλφους του. Επίσης, για την ταξινομική ψήφο ισχυρίστηκε πως δήθεν αποτελεί πλεονέκτημα και ότι δεν είναι καθοδηγούμενη από πολιτικά πρόσωπα και παρατάξεις.

Το δικαστήριο επιφυλάχτηκε να εκδώσει την απόφασή του, ενώ θα ακολουθήσει διάσκεψη και μετά θα δημοσιευθεί η απόφαση.

Καταλήψεις σε διοικητικές υπηρεσίες

Σε καταλήψεις διοικητικών υπηρεσιών των ιδρυμάτων τους προχώρησαν, χτες, οι εργαζόμενοι στα Πανεπιστήμια της χώρας, μετά από απόφαση της Ομοσπονδίας Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Στις κινητοποιήσεις εκφράστηκε η αντίθεση στον αντιδραστικό νόμο-πλαίσιο, με αφορμή τη χτεσινή εκδίκαση της υπόθεσης στο ΣτΕ.

Στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έγινε κατάληψη στην πρυτανεία από το πρωί έως το μεσημέρι, με πρωτοβουλία του Συλλόγου Διοικητικού Προσωπικού ΑΠΘ. Με τα πανό και τα συνθήματά τους, οι εργαζόμενοι είπαν «Οχι στο νόμο-πλαίσιο. Οχι στην ιδιωτικοποίηση της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης». Αντίστοιχη κινητοποίηση έγινε στη Γεωπονική Αθήνας (με κατάληψη του κτιρίου διοίκησης), στο Πανεπιστήμιο Πάτρας κ.α.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χαρακτηρίζει την κατάληψη «μη αποδεκτή μορφή διαμαρτυρίας»! (2021-03-05 00:00:00.0)
Συνεχίζουν τον αγώνα ενάντια στις διαθεσιμότητες/απολύσεις (2013-11-05 00:00:00.0)
Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή κατά του νόμου Διαμαντοπούλου (2012-03-03 00:00:00.0)
Απολύθηκε επειδή αντιστάθηκε! (1999-12-19 00:00:00.0)
Επιμένει στην αναγνώριση των "κολεγίων" το ΣτΕ (1996-11-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ