Κυριακή 4 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΜΜΕ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Θύματα του μετώπου εργοδοσίας - διοίκησης ΕΣΗΕΜΘ

Μειώσεις μισθών, ατομικές συμβάσεις, «εθελούσιες απολύσεις», απολύσεις, απλήρωτη δουλειά, εργασιακή εφεδρεία. Αυτή είναι η εικόνα που επικρατεί στα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης, όπως άλλωστε και όλης της χώρας. Και η επίθεση της εργοδοσίας συνεχίζεται με τη στήριξη των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών του κλάδου, όπως της ΕΣΗΕΜΘ, στη διοίκηση της οποίας κυριαρχούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Οι εξελίξεις στα δύο μεγάλα εκδοτικά συγκροτήματα της Θεσσαλονίκης, την «Εκδοτική Βορείου Ελλάδας» («Αγγελιοφόρος») των Μπόμπολα, Μπακατσέλου, Ψυχάρη και τη «Μακεδονική Εκτυπωτική» («Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη», «Σπορ του Βορρά») του Ι. Ρήγα, αποκαλύπτουν τον προδοτικό ρόλο της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας της ΕΣΗΕΜΘ και τις αυταπάτες που έσπερνε σε πλήρη στοίχιση με την εργοδοσία πως δήθεν οι προσωρινές θυσίες θα σώσουν τελικά τους μισθούς και την εργασία τους.

Πριν από περίπου ένα χρόνο ξεκίνησε συντονισμένα η επίθεση των εργοδοτών σε βάρος των εργαζομένων σε αυτές τις εφημερίδες. Το Φλεβάρη του 2011 οι εργοδότες ανακοίνωσαν τις προθέσεις τους να εφαρμόσουν πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας προκειμένου να μειώσουν το κόστος.

Η «Μακεδονική Εκτυπωτική» έβαλε σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας 2, 3 και 4 ημερών στο σύνολο του προσωπικού των εφημερίδων της. Οι εργαζόμενοι αντέδρασαν και προσέφυγαν δικαστικά κατά του μέτρου, δικαιώθηκαν και τον Ιούνη σταμάτησε η εκ περιτροπής εργασία. Η εργοδοσία από τον Αύγουστο προχώρησε σε στάση πληρωμών και πρότεινε μειώσεις μισθών και προσωπικού. Τον Οκτώβρη οι εργαζόμενοι προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας, διεκδικώντας τα δεδουλευμένα τους. Πληρώνονται μέρος των δεδουλευμένων τους, επιστρέφουν στη δουλειά και το Νοέμβρη προχωρούν και πάλι σε επίσχεση εργασίας, αφού έχουν συμπληρώσει 3 μήνες απλήρωτοι.

Προδοτικές συμφωνίες

Το Γενάρη του 2012 και ενώ οι εργαζόμενοι συνεχίζουν την επίσχεση και οι εφημερίδες εξακολουθούν να μην κυκλοφορούν, η ΕΣΗΕΜΘ ενημερώνει τους εργαζόμενους για την πρόταση της εργοδοσίας και τους καλεί να την αποδεχθούν. Με βάση τη συμφωνία συνδικαλιστών - εργοδοσίας, θα πρέπει να αποχωρήσουν «οικειοθελώς» 80 εργαζόμενοι και οι υπόλοιποι 105 που θα μείνουν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις που προβλέπουν 28% μείωση μισθών μεσοσταθμικά για την επόμενη 3ετία. Αποζημιώσεις και δεδουλευμένα που ακόμη οφείλονται θα καταβληθούν σε βάθος διετίας και βάλε. Ετσι, εργοδοσία και ΕΣΗΕΜΘ εξαναγκάζουν περίπου 100 εργαζόμενους να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις για μειώσεις μισθών και περίπου 60 να δηλώσουν «οικειοθελείς» αποχωρήσεις με το πιστόλι στον κρόταφο.

Το σχέδιο όμως της εργοδοσίας δεν βγήκε εξ ολοκλήρου, καθώς 22 εργαζόμενοι αρνήθηκαν και να αποχωρήσουν και να δεχθούν μειώσεις μισθών. Ετσι προχτές η εργοδοσία απέλυσε 7 από τους 22 και δικαιώθηκε πανηγυρικά στα δικαστήρια όπου προσέφυγε για να βγάλει παράνομη την απεργία που κήρυξε η ΕΣΗΕΜΘ, καθώς η συμφωνία συνδικαλιστών και εργοδοσίας αναγνώριζε την αναγκαιότητα να απολυθούν συνολικά 80 εργαζόμενοι! Στόχος της εργοδοσίας είναι να απομείνουν στις τρεις εφημερίδες του συγκροτήματος μόλις 29 δημοσιογράφοι από 70 που εργάζονταν πριν ένα χρόνο.

Στον «Αγγελιοφόρο», η εργοδοσία τελικά επέλεξε να μη βάλει σε εφαρμογή το πρόγραμμα εκ περιτροπής εργασίας και συμφώνησε με την ΕΣΗΕΜΘ μείωση μισθών κατά 12,5% για ένα χρόνο. Η συμφωνία υπογράφηκε το Μάρτη του 2011 με αναδρομική ισχύ από Φλεβάρη. Στις ατομικές συμβάσεις που υπογράφηκαν με προτροπή της ΕΣΗΕΜΘ και πρόσχημα ότι δήθεν έτσι «διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας», προβλέπονταν το δικαίωμα της εργοδοσίας να προχωρήσει σε απολύσεις αν οι «ζημιές» ήταν μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες.

Οπως και έγινε. Το Μάη ξεκίνησαν οι πρώτες απολύσεις, συνεχίστηκαν τον Οκτώβρη και το Γενάρη με τις τελευταίες 11 απολύσεις που ανακοινώθηκαν με προειδοποίηση, προκειμένου η εργοδοσία να γλιτώσει και το 50% της αποζημίωσης. Συνολικά έγιναν περίπου 45 απολύσεις (μαζί και οι «οικειοθελείς»). Στο μεταξύ όλο το προηγούμενο διάστημα απειλούσε τους εργαζόμενους πως αν δεν αποδεχθούν τις απολύσεις, θα αναστείλει την καθημερινή έκδοση του «Αγγελιοφόρου». Τελικά και απολύσεις έκανε και σε αναστολή έκδοσης του καθημερινού «Αγγελιοφόρου» προχώρησε από το Γενάρη.

Τώρα ζητά από τους εργαζόμενους να αποδεχθούν μειώσεις μισθών 25% για άλλον ένα χρόνο, υποσχόμενη και πάλι ότι δεν θα υπάρξουν άλλες απολύσεις σε αυτό το διάστημα.

Στόχος της επιχείρησης είναι να συνεχίσει την έκδοση του «Κυριακάτικου Αγγελιοφόρου» και ίσως να επανέλθει και στην έκδοση του καθημερινού, με 22 δημοσιογράφους από τους 70 που εργάζονταν πριν ένα χρόνο σε καθημερινό και κυριακάτικο.

Συνειδητός ο ρόλος τους

Σ' αυτή τη συντονισμένη επίθεση που εξελίσσεται σε βάρος των εργαζομένων, η ΕΣΗΕΜΘ ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αξιώσεις των επιχειρηματικών ομίλων και των κομμάτων τους, που θεωρούν μονόδρομο τα μνημόνια καταδίκης της ζωής τους, τις θυσίες των δικαιωμάτων τους. Επέλεξε και πάλεψε ώστε να μην υπάρξει συντονισμένη αντίδραση των εργαζομένων στα δύο συγκροτήματα. Χέρι χέρι με την εργοδοσία τρομοκρατούσε τους εργαζόμενους, καλλιεργώντας το μονόδρομο των θυσιών στο όνομα της διάσωσης των «μαγαζιών» και των... θέσεων εργασίας. Ετσι, πρώτη απ' όλες τις Ενώσεις, έσπευσε να αποφασίσει την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας. Δεν υπέγραψε επιχειρησιακές συμβάσεις, όμως οι απολύσεις και οι ατομικές συμβάσεις των εργαζομένων σε «Αγγελιοφόρου», «Μακεδονία», «Θεσσαλονίκη» και «Σπορ του Βορρά» έχουν φαρδιά πλατιά τη σφραγίδα της.

Ενθερμοι υπερασπιστές της πολιτικής του μαύρου μετώπου πλουτοκρατίας - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης, κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να κρύψουν τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων των εργαζόμενων δημοσιογράφων, να σπείρουν συγχύσεις και να εκτονώσουν αγωνιστικές διαθέσεις. Συσκοτίζουν συνειδητά με κάθε τρόπο τον πραγματικό ρόλο των επιχειρήσεων Τύπου, ότι δηλαδή αποτελούν μηχανισμούς ιδεολογικής και πολιτικής χειραγώγησης που εκφράζουν τα συμφέροντα της άρχουσας τάξης, τις χαρακτηρίζουν «πυλώνα της δημοκρατίας» και υποκριτικά ζητούν από αυτές «τις ευθύνες τους απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και στο ίδιο το αγαθό της ενημέρωσης». Κρύβουν την πραγματική σχέση που συνδέει τους εργαζόμενους με αυτές τις επιχειρήσεις, που δεν είναι άλλη από τη σχέση της μισθωτής εργασίας, καλλιεργώντας έτσι αυταπάτες για άλλου είδους «λύσεις» και βέβαια έξω και πέρα από τους γενικότερους αγώνες του εργατικού κινήματος. Ξεδιάντροπα βαπτίζουν τις απολύσεις των δημοσιογράφων ως ...«κραυγαλέα αδυναμία να κατανοήσει (σ.σ. η εργοδοσία) ποιο προϊόν παράγει», ως «απαξίωση της ενημέρωσης», ακόμη και ως «τυφλό πείσμα του εκδότη να απαξιώσει τους επαγγελματίες δημοσιογράφους»! Και την εκ περιτροπής εργασία ως ...«παράλογο για ενημερωτικό Μέσο σχήμα» που «προκαλεί βλάβη στο κύρος και την αξιοπιστία των φύλλων». Ετσι, καλούν πάντα εργαζόμενους και εργοδοσία σε «καλόπιστο διάλογο για λύσεις», για να διασφαλίζονται «με κάθε τρόπο οι προδιαγραφές αξιοπιστίας και ο ενημερωτικός χαρακτήρας των εφημερίδων».

Διέξοδος η αγωνιστική συσπείρωση

Σήμερα οι εργαζόμενοι δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης - και όχι μόνο - γνωρίζουν πως το παιχνίδι των εργοδοτών, που στήθηκε και παίχθηκε με τις πλάτες των εργοδοτικών συνδικαλιστών, έφερε και απολύσεις και κατάργηση της ΣΣΕ και μειώσεις μισθών. Η επίθεση συνεχίζεται, με στόχο να γίνουν ακόμη πιο φθηνοί, να δουλεύουν χωρίς δικαιώματα, όποτε, όταν και για όποιο Μέσο θέλει η εργοδοσία. Οι εργαζόμενοι γνωρίζουν ότι ο «ρεαλιστικός» δρόμος που σαλπίζει ο εργοδοτικός συνδικαλισμός είναι καταστροφικός.

Εχουν πλέον αρκετή πείρα. Σήμερα πρέπει να οργανώσουν τον αγώνα τους χειραφετημένοι από τους εργοδότες, τα κόμματα που τους υπηρετούν και τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές ηγεσίες του κλάδου. Χρειάζεται αγώνας για την κατάργηση της αιτίας των δεινών, δηλαδή της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και στα ΜΜΕ, με απαραίτητη προϋπόθεση την από τα κάτω ενότητα δράσης των εργαζομένων, τη συμπόρευση με την εργατική τάξη.


Α. Π.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ