Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Απεσταλμένοι και νέος γύρος διαβουλεύσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Νέος κύκλος αλλεπάλληλων διπλωματικών επαφών ανοίγει στο επίκεντρο των ενδο-ιμπεριαλιστικών αντιθέσεων για το τι μέλλει γενέσθαι στη Συρία. Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ και Γερμανία επιδιώκουν την προώθηση, για τρίτη φορά, ενός σχεδίου απόφασης «με σκληρή γλώσσα» κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Την ίδια στιγμή, Ρωσία και Κίνα προσπαθούν να παρέμβουν στην κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης της κατάστασης.

Το Πεκίνο, χτες, στέλνει νέο απεσταλμένο στη Συρία, τον πρώην Κινέζο πρέσβη στη Δαμασκό Λι Χουασίν, με στόχο να αποκλιμακωθεί άμεσα η κατάσταση, ενώ δηλώνει έτοιμο «να βοηθήσει με κάθε τρόπο στη διανομή της ανθρωπιστικής βοήθειας». Στη Μόσχα, ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωνε «έτοιμος ν' ακούσει και ν' ανταλλάξει πραγματικά απόψεις» με τους Αραβες ομολόγους του, με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί το Σάββατο. Ο Λαβρόφ δε σχολίασε ούτε τη δήλωση Ζιπέ, που κάλεσε το νέο Πρόεδρο, πλέον, της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, να «επανεξετάσει την πολιτική του απέναντι στη Συρία», ούτε την παρότρυνση του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών, Σαούντ αλ Φαϊζάλ, να «συμβουλεύσει η Μόσχα τον Ασαντ να σταματήσει το αιματοκύλισμα». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εμφανίστηκε «έτοιμο να συζητήσει ένα νέο σχέδιο απόφασης στο Σ. Ασφαλείας, αρκεί να είναι πολύ περισσότερο ισορροπημένο».

Τους τόνους χαμηλώνει και η συριακή ηγεσία μετά από την επανάκτηση του ελέγχου σε ολόκληρη την πόλη Χομς, ύστερα από πολλές μέρες σκληρών συγκρούσεων. Η Δαμασκός «καλωσόρισε» επισήμως την προγραμματισμένη, για τις 10 Μαρτίου, άφιξη του απεσταλμένου του ΟΗΕ για τη Συρία, Κόφι Ανάν, που θα συνοδεύεται από το βοηθό του Παλαιστίνιο, πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νάσερ αλ Κίντουα. Επίσης, γνωστοποιήθηκε ότι μετά από μέρες ολιγωρίας δόθηκε άδεια εισόδου στην επικεφαλής του γραφείου του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, Βάλερι Εϊμος, η οποία μεταβαίνει στη Δαμασκό την Τετάρτη για επαφές και αυτοψία, προκειμένου να συναποφασιστεί πώς και πόση ανθρωπιστική βοήθεια είναι αναγκαία.

Εντός Συρίας, ο Ερυθρός Σταυρός μοίραζε χθες ανθρωπιστική βοήθεια σε διάφορα σημεία της Χομς, πλην της συνοικίας Μπάμπα Αμρο, όπου σημειώθηκαν οι πολυήμερες συγκρούσεις των τελευταίων εβδομάδων καθώς, όπως ανακοινώθηκε, δεν είχε ακόμη δοθεί σχετική άδεια από το στρατό. Σφοδρές συγκρούσεις σημειώνονται στην πόλη Ντέιρ αλ Τζουρ, κοντά στα σύνορα με το Ιράκ, στην Ντεράα, στο νότο, όπου ένοπλοι επιτέθηκαν στο στρατό, στη Ραστάν και στο Κουσάιρ.

Οι συριακές αρχές ανέφεραν ότι σημειώθηκε βομβιστική επίθεση σε πετρελαιαγωγό κοντά στην πόλη Κουαρίγια, που αποδίδουν σε σαμποτάζ. Υπηρεσίες του ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις υποστήριζαν ότι τουλάχιστον 2.000 Σύροι πέρασαν τα σύνορα του Λιβάνου ως πρόσφυγες το τελευταίο 48ωρο, και έρχονται να προστεθούν στους περίπου 110.000 που έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους από την έναρξη των συγκρούσεων (οι 80.000 βρίσκονται στην Ιορδανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ