Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Σέρνουν στη χρεοκοπία τα ασφαλιστικά Ταμεία

Εκβιασμοί και απειλές προκειμένου να μετάσχουν στο κούρεμα. Χοντραίνουν τα παζάρια και ο τζόγος γύρω από τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας

Το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων είναι η άλλη όψη της διαχρονικής καταλήστευσής τους από την πλουτοκρατία, με ευθύνη των κομμάτων της
Το «κούρεμα» των αποθεματικών των Ταμείων είναι η άλλη όψη της διαχρονικής καταλήστευσής τους από την πλουτοκρατία, με ευθύνη των κομμάτων της
Στην τελική ευθεία περνάει η διαδικασία για το κούρεμα του κρατικού χρέους, μέσα από την οποία το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης - τρόικας - μονοπωλίων έρχεται να λεηλατήσει τα αποθεματικά όλων των ασφαλιστικών ταμείων της χώρας, ανεβάζοντας στην πυρά την περιουσία των ασφαλισμένων και για ποσά που υπολογίζονται σε δεκάδες δισ. ευρώ.

Με το πιστόλι στον κρόταφο, με την εκτόξευση απειλών και εκβιασμών, οι υπουργοί Οικονομικών Ε. Βενιζέλος και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης αξίωσαν, στο πλαίσιο χτεσινής σύσκεψης, από τις διοικήσεις των ασφαλιστικών ταμείων την αποδοχή της δήθεν «εθελοντικής» συμμετοχής τους στο κούρεμα.

Στο μεταξύ, έτοιμη να μετατρέψει τη διαδικασία από «εθελοντική» σε υποχρεωτική δηλώνει η συγκυβέρνηση, σε μια εξέλιξη που έρχεται να πυροδοτήσει τον άγριο τζόγο για την πληρωμή των ασφαλίστρων κινδύνου έναντι της χρεοκοπίας. Η «κυβέρνηση είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει τις ρήτρες συλλογικής δράσης, δήλωσε, σε ειδησεογραφικό πρακτορείο, ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Πρόσθεσε ότι «όποιοι νομίζουν ότι θα απέχουν και θα πληρωθούν στο ακέραιο, κάνουν λάθος» και ακόμη ότι πρόκειται για τη «μοναδική και την καλύτερη προσφορά».

Ταυτόχρονα, εμφανίσθηκε και «αισιόδοξος» δηλώνοντας ότι η «συμμετοχή θα ξεπεράσει το 90%». Προαπαιτούμενο για τη μετατροπή της διαδικασίας σε υποχρεωτική είναι το ποσοστό της «εθελοντικής» συμμετοχής να ξεπεράσει τα 2/3 (66,6%) των «επιλέξιμων ομολόγων», αυτών δηλαδή που μπαίνουν στο κούρεμα και που αφορούν σε τίτλους ονομαστικής αξίας 206 δισ. ευρώ σε σύνολο κρατικού χρέους ύψους πάνω από 360 δισ. ευρώ. Είναι απόλυτα φανερό πως οι οι στόχοι τους μπορούν να διεκπεραιωθούν μόνο μέσα από τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων. Στο κούρεμα μπαίνουν επίσης και οι μικροαποταμιευτές - φυσικά πρόσωπα ακόμη και για ομόλογα κάτω από 100.000 ευρώ, που αποτελεί το επίσημο όριο εγγύησης για τραπεζικές καταθέσεις.

Στον «αφρό» οι τράπεζες

Με το άλλο χέρι, με σειρά από υπουργικές αποφάσεις εξαιρούν από το κούρεμα, τραπεζικά δάνεια ύψους δεκάδων δισ. ευρώ τα οποία έχουν εκχωρηθεί σε συγκοινωνιακούς φορείς -ΟΣΕ, ΟΑΣΑ, ΕΑΣ- κ.ά. για την ανάπτυξη των υποδομών τους και τα οποία στη συνέχεια μετέφεραν και τα εμφανίζουν στη μάζα του κρατικού χρέους.

Επίσης, στο απυρόβλητο της διαδικασίας αφήνουν και το διαβόητο δάνειο της «Goldman Sachs», ποσά ύψους κοντά στα 6 δισ. ευρώ και βέβαια τα ομόλογα που έχει σωρεύσει στα θησαυροφυλάκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ποσά που υπολογίζονται στα 50 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, και για τη διασφάλιση των συλλογικών συμφερόντων των τραπεζών, έχουν ετοιμάσει πακτωλό ενισχύσεων με ποσά που μπορεί να φτάσουν μέχρι και στα 50 δισ. ευρώ, σε αντίθεση με τα ασφαλιστικά ταμεία, για τα οποία δεν είναι τίποτα το συγκεκριμένο, παρά μόνο αοριστολογίες.

Η διαδικασία για τη λεγόμενη εθελοντική συμμετοχή αναμένεται να ολοκληρωθεί την ερχόμενη Παρασκευή 9 Μάρτη με το ενδεχόμενο ολιγοήμερης παράτασης. Σύμφωνα με χτεσινή ανακοίνωση του λόμπι των τραπεζιτών, του Οργανισμού ΙΙF, τη συμμετοχή τους έχουν δηλώσει οι ελληνικές τράπεζες Εθνική, Αλφα, Γιούρομπανκ. Επίσης οι Allianz, Axa, BNP Paribas, CNP Assurances, Commerzbank, Deutsche Bank, Greylock Capital, ING, Intesa San Paolo, συνολικά δηλαδή 12 τραπεζικοί όμιλοι.

Ο επικεφαλής του IIF, Τσ. Νταλάρα, υποστήριξε ότι το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων «αποκτά δυναμική», και ότι οι «οι αντιδράσεις από μεγάλους επενδυτές είναι θετικές», χωρίς όμως να προχωρήσει σε εκτιμήσεις για τα ποσοστά συμμετοχής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ