Τρίτη 6 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μέτρα ανακούφισης

Σε πλήρη απόγνωση οδηγεί εκατομμύρια λαϊκά νοικοκυριά η φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης συνεργασίας ΠΑΣΟΚ- ΝΔ, η οποία στο όνομα της διάσωσης των κερδών των τραπεζών, σφίγγει όλο και περισσότερο τη θηλιά γύρω από το λαιμό των εργαζομένων, των φτωχών αγροτών, των επαγγελματιών που εργάζονται για ένα μεροκάματο. Τεράστια είναι, την ίδια στιγμή, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όσοι αναγκάστηκαν στο πρόσφατο παρελθόν να καταφύγουν στον τραπεζικό δανεισμό προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, αλλά τώρα που οι συνθήκες, λόγω της οικονομικής κρίσης και της κυβερνητικής πολιτικής, έχουν αλλάξει πλήρως, αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος των τοκοχρεολυτικών δόσεων.

Ολα τα τελευταία χρόνια, οι κυβερνήσεις και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, στην πραγματικότητα έσπρωχναν τα λαϊκά νοικοκυριά στους γκισέδες των τραπεζών. Η πολιτική της καθήλωσης των μισθών και συντάξεων, το καθεστώς της υποαπασχόλησης, τα αλλεπάλληλα κύματα ανατιμήσεων και η ακρίβεια στα είδη καθημερινής ανάγκης, μαζί με την πορεία εμπορευματοποίησης της Παιδείας και της Υγείας, ανάγκασαν ένα πολύ σημαντικό αριθμό εργαζομένων να καταφεύγουν στις τράπεζες προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες διαβίωσής τους. Ολοι αυτοί, που σήμερα αδυνατούν να πληρώσουν τις μηνιαίες δόσεις εξυπηρέτησης των δανείων τους, είναι θύματα της κυβερνητικής τους πολιτικής, θύματα της πολιτικής που στα χαρτιά εμφανιζόταν ως ανοδική πορεία της οικονομίας, στηριζόταν όμως στην υποθήκευση των λαϊκών εισοδημάτων για δεκαετίες μπροστά.

Αυτά είναι τα χρέη που έπρεπε από την αρχή να «κουρευτούν», ως ελάχιστη επιλογή για την προστασία των υπερχρεωμένων λαϊκών στρωμάτων. Το ΚΚΕ, μάλιστα, με νέα του πρωτοβουλία προτείνει σειρά μέτρων για την οικονομική ανακούφιση, ειδικά των νοικοκυριών που δανείστηκαν για να αποκτήσουν πρώτη κατοικία. Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τη φτωχή και μεσαία αγροτιά να παλέψουν μαζί και να διεκδικήσουν:

  • Τη διαγραφή των χρεών από τόκους
  • Τη μείωση κατά 50% όλων των δανείων
  • Την αναστολή πληρωμής τους για τα επόμενα χρόνια για ανέργους, μικρομεσαίους αγρότες και εργαζόμενους με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα κάτω από 45.000 ευρώ για τετραμελή οικογένεια.
  • Τη διαγραφή των δανείων που αφορούν στην απόκτηση πρώτης κατοικίας των λαϊκών οικογενειών που αδυνατούν να πληρώσουν και βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.
  • Τη μείωση κατά 30% των χρεών των ΕΒΕ προς τις τράπεζες
  • Τη μείωση κατά 30% των χρεών για τους φτωχούς αγροτοκτηνοτρόφους και τους ψαράδες
  • Tο πάγωμα των δανείων για όσο διαρκεί η κρίση
  • Την παραγραφή όλων των πανωτοκίων

Είναι φανερό ότι με τις παραπάνω ρυθμίσεις δε λύνεται κάποιο από τα ουσιαστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους. Η ικανοποίηση των παραπάνω άμεσων αιτημάτων στοχεύει απλά στην ανακούφιση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων από τις συνέπειες που υφίστανται λόγω της κρίσης και εξαιτίας του ότι βρέθηκαν χρεωμένοι στις τράπεζες. Τα άλλα, τα σημαντικά προβλήματα, εκείνα που έχουν σχέση, για παράδειγμα, με την ουσιαστική κάλυψη των στεγαστικών τους αναγκών, ή την εξασφάλιση εργασίας με αξιοπρεπή αμοιβή, την πλήρη, δημόσια και δωρεάν παροχή υπηρεσιών Υγείας και Παιδείας, είναι ζητήματα που χρειάζονται λύση, αλλά θα λυθούν μέσα από συνολικότερες κοινωνικές και πολιτικές αναμετρήσεις και ανατροπές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ