Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΑΓΩΝΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Οι μαθητές των ΕΠΑΛ στέλνουμε το δικό μας μήνυμα

Κάλεσμα του Συντονιστικού για συγκρότηση Γραμματείας Επαγγελματικών Λυκείων

Σ' όλους τους μαθητές των ΕΠΑΛ, όλα τα 5μελή και τα 15μελή των ΕΠΑΛ, απευθύνεται το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας (ΣΑΣΑ) και τους καλεί σε σύσκεψη, το επόμενο Σάββατο, 17 Μάρτη, με σκοπό τη συγκρότηση Γραμματείας ΕΠΑΛ του ΣΑΣΑ.

Στο κάλεσμά του το ΣΑΣΑ αναφέρει:

«Δεν ανεχόμαστε την άθλια κατάσταση που επικρατεί στα σχολεία μας, στις οικογένειές μας, στην ίδια μας τη ζωή!

Το προηγούμενο διάστημα η συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ- ΛΑ.Ο.Σ., με εντολή της ΕΕ και της Τρόικας, πήραν μια σειρά μέτρα που έφεραν τις οικογένειές μας στο αμήν! Για να στηρίξουμε τα σπίτια μας πολλοί από εμάς αναγκαζόμαστε να δουλεύουμε ταυτόχρονα με το σχολείο.

Μας έχουν κηρύξει πόλεμο! Κατάργησαν δικαιώματα και κατακτήσεις των εργαζομένων που ήταν κατακτημένα με σκληρούς ταξικούς αγώνες! Μείωσαν τους μισθούς, τις συντάξεις, τα επιδόματα... Μας θέλουν να δουλεύουμε ήλιο με ήλιο για 400 ευρώ. Τσακίζουν το παρόν και το μέλλον μας! Και όλα αυτά δήθεν "για να σωθεί η χώρα" από τη χρεοκοπία... Οι οικογένειές μας όμως έχουν ήδη χρεοκοπήσει. Δε μας τρομοκρατούν, μας πεισμώνουν ακόμα περισσότερο!

Οι μαθητές το προηγούμενο διάστημα δώσαμε μεγάλες μάχες στο πλάι των εργαζόμενων, στο πλάι των γονιών μας, μέσα από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας για το πιο μικρό και το πιο μεγάλο πρόβλημα που συναντήσαμε μέσα και έξω από το σχολεία μας! Για την απαράδεκτη κατάσταση που βιώνουμε στα σπίτια μας, για τα βιβλία που ακόμα δεν έχει στείλει το Υπουργείο Παιδείας, για την έλλειψη πετρελαίου σε μια σειρά από σχολεία, για την τρομοκρατία που ασκείται στους αγωνιστές μαθητές. Διεκδικήσαμε δωρεάν φαγητό και ιατρική περίθαλψη για όλους τους μαθητές».

Και το ΣΑΣΑ καλεί σε οργάνωση της πάλης τονίζοντας:

«Δεν το βάζουμε κάτω! Οι μαθητές από τα ΕΠΑΛ συντονίζουμε και οργανώνουμε τον αγώνα που έχουμε ανάγκη! Εναν αγώνα που θα έρχεται σε σύγκρουση με την πολιτική που σαρώνει τα δικαιώματά μας στη δουλειά και τη μόρφωσή μας, έναν αγώνα με αντοχή και διάρκεια, στο πλάι του ταξικού εργατικού κινήματος, του ΠΑΜΕ.

Δεν συμβιβαζόμαστε με τίποτα λιγότερο... Διεκδικούμε τις ανάγκες μας! Διεκδικούμε τα δικαιώματά μας...

Στη μόρφωση

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ - ΚΑΜΙΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

  • Πλήρης χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό των σχολείων μας. Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των οικογενειών μας, για τη λειτουργία των σχολείων, για τη μόρφωσή μας.
  • Κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή και σύγχρονα εργαστήρια. Δωρεάν διανομή σχολικών ειδών και των απαραίτητων υλικών για τα εργαστήρια σε όλους τους μαθητές.
  • Καμία συγχώνευση ή κατάργηση σχολείων. Κατασκευή με ευθύνη του κράτους σύγχρονων εργαστηρίων, χωρίς την εμπλοκή εταιρειών και ιδιωτών.
  • Να δοθούν τώρα όλα τα βιβλία. Δωρεάν -σύγχρονα- βιβλία για όλους τους μαθητές.
  • Μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών με μόνιμη και σταθερή δουλειά για να καλυφθούν τα χιλιάδες κενά.
  • Μείωση των μαθητών ανά τάξη και εργαστήριο.
  • Ενιαίο πρόγραμμα ανά ειδικότητα, με ευθύνη του Υπουργείου. Καμία παρέμβαση των επιχειρήσεων και της τοπικής διοίκησης στη δομή και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης.
  • Να καταργηθούν τα φροντιστήρια, ελληνικά και ξενόγλωσσα. Οπου χρειάζεται, ενισχυτική διδασκαλία.
  • Παύση πληρωμών από τις σχολικές επιτροπές για τις ΔΕΚΟ. Δωρεάν πετρέλαιο, νερό και ρεύμα στα σχολεία.

Ενα σχολείο, ενιαίο, 12χρονο για όλους. Επαγγελματικές σχολές δημόσιες και δωρεάν μετά το ενιαίο 12χρονο σχολείο.

Στη δουλειά

ΜΟΝΙΜΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ, ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ.

  • 6ωρο-5ήμερο-30ωρο για όσους μαθητές εργάζονται, διευκόλυνση με άδεια και αποδοχές στην περίοδο των εξετάσεων.
  • Ανεμπόδιστη είσοδος των συνδικάτων στις σχολές για ενημέρωση των σπουδαστών και για κοινή δράση ανά κλάδο.
  • Ουσιαστική προστασία των ανέργων. Μέτρα στήριξης των οικογενειών μας για να μπορούν όλοι οι μαθητές να φοιτούν στο σχολείο ανεμπόδιστα.
  • Κατάργηση της μαθητείας, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση, ασφάλιση και πληρωμή με βάση τα όσα προβλέπουν οι ΣΣΕ.
  • Η πρακτική άσκηση να γίνεται με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση των γραφείων διασύνδεσης των επιχειρήσεων στα σχολεία που μας στέλνουν τσάμπα εργάτες στις επιχειρήσεις.
  • Το πτυχίο η μόνη προϋπόθεση για δουλειά. Κατάργηση κάθε πιστοποίησης μετά το πτυχίο. Για όσο καιρό διατηρείται το απαράδεκτο αυτό σύστημα, κατάργηση της προϋπόθεσης των ενσήμων για τις επαγγελματικές εξετάσεις.
Στη ζωή!
  • Δωρεάν μετακινήσεις σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Αμεση επίλυση του προβλήματος της μεταφοράς των μαθητών.
  • Δωρεάν διατροφή στο σχολείο με ευθύνη του κράτους. Κατάργηση του ΦΠΑ 23% στα κυλικεία.
  • Δωρεάν ασφάλιση και ιατρική περίθαλψη σε όλους τους μαθητές, ανεξάρτητα αν έχουν ένσημα οι γονείς τους, με την κάρτα του μαθητή. Ειδική μέριμνα για τα παιδιά των ανέργων.
  • Κάλυψη του κόστους των εκπαιδευτικών εκδρομών από το κράτος. Οχι στους επιχειρηματίες του τουρισμού που κάνουν μπίζνες στις πλάτες μας.
  • Ενταξη στα κοινωνικά προγράμματα της Εργατικής Εστίας (βιβλία-θέατρο-κοινωνικός τουρισμός) των μαθητών των σχολών της τεχνικής εκπαίδευσης».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ