Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΜΙΛΟΣ «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ»
Ζήτημα ... «δίκαιης» τιμολόγησης

Εισαγγελικές έρευνες, διακανονισμούς και συμφωνίες επικαλείται ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ», για να υποστηρίξει ότι δεν μπορεί να του προσάψουν τίποτα για τις σχέσεις του με τη ΔΕΗ και τυχόν οφειλές του. Ωστόσο, κάποια ζητήματα «νομικά» ...ανύπαρκτα, στην πράξη αποτελούν αποδείξεις ενοχής της ίδιας της οικονομίας της αγοράς και της πολιτικής των κυβερνήσεων του δικομματισμού στην ηλεκτρική ενέργεια.

Η «Αλουμίνιον» τιμολογούνταν με την αποικιοκρατική σύμβαση της ΠΕΣΙΝΕ έως το 2006. Παρά τη λήξη της σύμβασης κατάφερε με δικαστικές προσφυγές να διατηρήσει ευνοϊκή τιμολόγηση. Τον Ιούλη του 2008 η ΔΕΗ επέβαλε αύξηση 10%. Η «Αλουμίνιον» αρνείται να την πληρώσει. Το χρέος υπολογίστηκε από τη ΔΕΗ σε 107,6 εκατ. ευρώ έως και τον Αύγουστο του 2010. Τότε γίνεται διακανονισμός. Ο ίδιος ο όμιλος αναγνωρίζει, εμμέσως, ότι δεν πλήρωνε καθόλου τη ΔΕΗ κάποιες φορές, καθώς στη χτεσινή ανακοίνωσή του αναφέρει ότι οι δυο πλευρές συμφώνησαν το 2010 «σε κατά συμβιβασμό προσδιορισμό της συνολικής οφειλής της πρώτης για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας για το διάστημα μεταξύ 1.7.2008 και 30.6.2010, στο ποσό των 82,5 εκατομμυρίων ευρώ, που αντιστοιχεί στην πλήρη χρέωση του βιομηχανικού τιμολογίου χωρίς την μονομερώς επιβληθείσα αύξηση». Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη, αφού η νέα σύμβαση βρίσκεται στη ...διαιτησία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας! Εως και η Κομισιόν, το 2011, χαρακτήρισε την τιμολόγηση 2007- 2008 ως ...«κρατική ενίσχυση» με απώλειες για τη ΔΕΗ 17,4 εκατ. ευρώ!

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος «ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ» άλλαξε την άδεια για την πρώτη ηλεκτροπαραγωγική μονάδα της «Αλουμίνιον», ώστε αντί να καταναλώνει την παραγωγή, να κερδίζει περισσότερα πουλώντας ακριβά στο σύστημα. Ολα αυτά και άλλα, θεωρείται ότι δεν εμπεριέχουν «αξιόποινες πράξεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ