Τετάρτη 7 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΟΥΛΗ
Στο επίκεντρο το ξεπούλημα «ΗΛΙΟΣ»

Στο ίδιο νομοθέτημα και η ιδιωτικοποίηση του Ελληνικού

Ξεκίνησε χτες στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του νομοσχεδίου για το ξεπούλημα του φιλέτου του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και για την προώθηση του προγράμματος παραγωγής ηλιακής ενέργειας «ΗΛΙΟΣ» με το οποίοι ευνοούνται μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι ντόπιοι και ξένοι.

Κατά τον υπουργό Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου, με το νομοσχέδιο θα προωθηθούν μεγάλες «αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που θα συμβάλουν στην ανταγωνιστικότητα, θα φέρουν επενδύσεις, δουλειές και πλούτο στη χώρα».

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι μόνοι ωφελημένοι θα είναι οι μεγάλοι όμιλοι που θα δραστηριοποιηθούν τόσο στο «ΗΛΙΟΣ» όσο και στο Ελληνικό στους οποίους θα παραχωρηθεί δημόσια περιουσία με διαδικασίες εξπρές, θα έχουν ειδικό φορολογικό καθεστώς, ενώ οι όποιες θέσεις εργασίας θα αφορούν εργαζόμενους με εξευτελιστικές αμοιβές.

Καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΚΚΕ Ν. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι οι ρυθμίσεις του έχουν εμποτιστεί από τα κριτήρια της ανταγωνιστικότητας και της ανεμπόδιστης επιχειρηματικότητας και ότι τα ταξικά συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων υπαγορεύουν το τσαλαπάτημα των λαϊκών αναγκών. Το νομοσχέδιο, είπε, μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το πώς η επίκληση του δημόσιου συμφέροντος μπορεί να εμποτίζεται από τα ταξικά συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Παραχωρείτε, τόνισε, τουλάχιστον 6.000 στρέμματα στο Ελληνικό για κερδοσκοπικές δραστηριότητες και θυσιάζετε τα συμφέροντα των κατοίκων του Λεκανοπεδίου. Οι δε, συνέχισε, χωροταξικές κανονιστικές ρυθμίσεις, ο αιγιαλός και οι πολεοδομικές αδειοδοτήσεις είναι κομμένες και ραμμένες στα μέτρα των «επενδυτών».

Αντίθετα, υπογράμμισε, οι κάτοικοι του Λεκανοπεδίου απαιτούν έναν υπερτοπικό πνεύμονα πρασίνου και όχι όπως προωθείται ένα κέντρο επιχειρηματικών δραστηριοτήτων.

Για δε το πρόγραμμα «ΗΛΙΟΣ» ο Ν. Παπακωνσταντίνου είπε ότι μοναδικοί ωφελημένοι θα είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι που θα εξασφαλίσουν υψηλή κερδοφορία και σε καμία περίπτωση δεν διασφαλίζεται η φτηνή ηλιακή ενέργεια για τα λαϊκά στρώματα.

Ο υπουργός Γ. Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι και ο δικός του πολιτικός χώρος στο παρελθόν είχε υιοθετήσει «μαξιμαλιστικές προσεγγίσεις, να υπάρχουν αμιγώς μητροπολιτικά πάρκα» και ξεκαθάρισε ότι στο Ελληνικό «δεν είναι βιώσιμο ένα αμιγώς μητροπολιτικό πάρκο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ