Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Με πολιτική και ποιητική διάθεση

Τ.Ουίλιαμς, στο Εθνικό - «Γάμος», στο ΚΘΒΕ

  • Ενα από τα αγαπημένα έργα του Τένεσι Ουίλιαμς το «Καμίνο Ρεάλ» ανεβαίνει την Παρασκευή, στην Κεντρική Σκηνή του Εθνικού Θεάτρου, σε μετάφραση και σκηνοθεσία Ασπας Τομπούλη, σκηνικά Σίμου Καραφύλλη, κοστούμια Χριστίνας Μπάρλου - Παπούλια, μουσική Δημήτρη Ιατρόπουλου - Νίκου Βίττη, χορογραφία Βάλιας Παπαχρήστου. Παίζουν: Γιάννης Κρανάς, Λάμπρος Αποστόλου, Πάνος Ξενάκης, Χρήστος Πάρλας, Σοφία Μυρμηγκίδου, Μαίρη Χήναρη, Κώστας Τριανταφυλλόπουλος, Σμαράγδα Σμυρναίου, Γιώργος Κέντρος, Δημήτρης Σταμούλης, κ.ά.

«Ο γάμος» στο ΚΘΒΕ
«Ο γάμος» στο ΚΘΒΕ
Ο Τένεσι Ουίλιαμς έγραψε το «Καμίνο Ρεάλ» το 1953, όταν, όπως γράφει, «η φασιστική δημαγωγία του Μακάρθι σκέπασε τη χώρα μου... Και η χώρα μου σκοτείνιασε... Το Καμίνο Ρεάλ συνοψίζει την άποψή μου για τους καιρούς και τον κόσμο στον οποίο ζω... Μιλά για το έλλειμμα της ανθρώπινης ελευθερίας στο σημερινό κόσμο, έναν κόσμο που με ανησυχεί βαθιά». Ο Ουίλιαμς ανατρέπει την ιδεολογία του αμερικάνικου ονείρου με διάθεση πολιτική και συγχρόνως ποιητική. Μεταχειρίζεται τη συνειρμική τεχνική του ονείρου, για να συνθέσει μια τοιχογραφία της ταραγμένης εποχής του, που όμως μοιάζει εφιαλτικά σημερινή. Ως σύλληψη, δομή και περιεχόμενο είναι πραγματικά ασυνήθιστο έργο. Η δράση εκτυλίσσεται στο Καμίνο Ρεάλ, λιμάνι μιας απροσδιόριστης τροπικής χώρας που καταδυναστεύεται από στυγνό δικτατορικό καθεστώς. Η έρημος που απλώνεται πίσω από τα τείχη της πόλης αποτρέπει κάθε απόπειρα διαφυγής. Μια πολιτική δολοφονία προκαλεί εξέγερση και το καθεστώς οργανώνει φιέστα προς κατευνασμό του λαού. Μέσα στην καρναβαλίστικη φαντασμαγορία ξετυλίγονται ιστορίες βίας, τρέλας και θανάτου, ενώ αχνά τρεμοπαίζει η ελπίδα του έρωτα και της φυγής.

Οπως είπε και σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου η σκηνοθέτις της παράστασης Ασπα Τομπούλη, «το "Καμίνο Ρεάλ" παραπέμπει ευθέως στο σύγχρονο θέατρο που κυριαρχείται από την απροκάλυπτη βία, την υπόγεια κοινωνικοπολιτική κριτική, το σαρκαστικό χιούμορ, το απρόοπτο. Σήμερα, κριτική και σκηνοθέτες προσπαθούν να επανατοποθετήσουν τη σημαντική προσφορά του Τένεσι Ουίλιαμς και να αναδείξουν διαστάσεις πέρα από την εξαίρετη ψυχολογική σκιαγράφηση των ανθρώπινων σχέσεων για την οποία είναι γνωστός στο ευρύ κοινό. Και το Καμίνο Ρεάλ προσφέρεται κατεξοχήν, για να αναδειχτούν αυτές οι πλευρές του έργου του».

  • Εντατικές δοκιμές για την άλλη κρατική μας σκηνή το ΚΘΒΕ, το οποίο ανεβάζει, στις 2 Μαρτίου, τον «Γάμο» της Βάσας Σολωμού - Ξανθάκη, στη Μονή Λαζαριστών - Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός». Η θεατρική προσαρμογή - σκηνοθεσία είναι του Κώστα Τσιάνου, τα σκηνικά - κοστούμια της Ιωάννας Παπαντωνίου. Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Γιάννης Βρανάς, Μαρία Ιωαννίδου, Ελένη Καλλιγά, Δημήτρης Καρέλλης, Νάστη Κωνσταντινίδου, Γιώργος Μπαγιώκης, Χρήστος Νίνης, Κατερίνα Σαγιά, Βασίλης Σπυρόπουλος, Λευτέρης Τεκτονίδης, Αλέξανδρος Τσακίρης, Αννα Τσινάρη, Ελευθερία Φιτσιώρη, Καίτη Χρονοπούλου.

Μια γυναίκα γυρίζει πίσω το χρόνο και θυμάται: τα δύσκολα παιδικά χρόνια, τη σκληρή αγροτική ζωή, το μέθυσο πατέρα, το προξενιό και το γάμο της με τον Νικόλα, την ελπίδα να λυτρωθεί από τις πίκρες και τα βάσανα για να χαρεί, επιτέλους, όλα όσα στερήθηκε. Πρόσωπα και γεγονότα από το παρελθόν ζωντανεύουν μέσα από την αναδρομή αυτής της σχεδόν συμβολικής γυναικείας μορφής και μας κάνουν μάρτυρες μιας δύσκολης ζωής, που δέχτηκε εξίσου γενναιόδωρα τον πόνο και τη χαρά. Η πραγματική ιστορία μιας γυναίκας από τα Αμπελάκια της Θεσσαλίας, σκιαγραφεί στην πραγματικότητα το πορτρέτο της Ελληνίδας μάνας, που έμαθε να αντιστέκεται στις αντιξοότητες της ζωής και να αντλεί δύναμη από αυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ