Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΑ ΤΡΟΦΙΜΑ
Στο πιάτο μας με τις ευλογίες της κυβέρνησης

Αποκαλύπτεται ο διακοσμητικός ρόλος του ΕΦΕΤ

Σημαντικός αριθμός προϊόντων με μεταλλαγμένες πρώτες ύλες, πολλά μάλιστα από τα οποία καταναλώνονται από παιδιά, κυκλοφορεί με τις ευλογίες της κυβέρνησης στην αγορά. Αυτό προέκυψε από ένα πρώτο, δειγματοληπτικό μόλις, έλεγχο, που πραγματοποίησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) σε διακόσια σαράντα δείγματα τροφίμων. Κι όμως. Αντί για οποιοδήποτε μέτρο που θα περιόριζε την επιχειρηματική ασυδοσία στον διατροφικό τομέα, η κυβέρνηση το μόνο που κάνει είναι να ανακοινώσει την πρόθεσή της να ζητήσει μέσου του ΕΦΕΤ την αναγραφή της ένδειξης -στις περιπτώσεις που η περιεκτικότητα είναι πάνω από 1% - ότι τα συγκεκριμένα είδη περιέχουν γενετικά τροποποιημένη σόγια ή καλαμπόκι.

Από τον έλεγχο, που έγινε στο Γενικό Χημείο του Κράτους, προέκυψε ότι στα δεκαοκτώ δείγματα περιέχονταν γενετικά τροποποιημένη πρώτη ύλη. Τα δεκατέσσερα από αυτά ήταν προϊόντα σόγιας και τα υπόλοιπα προϊόντα αραβοσίτου. Τα θετικά δείγματα - σε ό,τι αφορά το καλαμπόκι - βρέθηκαν σε δύο προϊόντα εταιριών αλλαντικών και δύο μπισκότων. Επίσης, μεταλλαγμένη σόγια βρέθηκε προϊόντα όπως κιμάς σόγιας, σπόροι σόγιας, σογιάλευρο, ρόφημα σόγιας, προϊόντα σοκολάτας και σε άλλα προϊόντα με κύριο συστατικό τη σόγια.

Είναι φανερό και από τα παραπάνω ότι η διάθεση στην αγορά μεταλλαγμένων προϊόντων έχει πάρει εκτεταμένες διαστάσεις και αυτό τελικά γίνεται με την ανοχή της κυβερνητικής πολιτικής. Παράλληλα, αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο ρόλος που επιφύλασσε η κυβέρνηση για τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων που τόσο πολύ διαφημίστηκε, είναι ακριβώς αυτό που από την πρώτη στιγμή είχε καταγγείλει ο «Ρ». Κινήσεις, δηλαδή, εντυπωσιασμού στα όρια που έχει χαράξει η κυβερνητική πολιτική, η οποία έχει θέσει ως πρωταρχικό της στόχο την προώθηση των μέτρων που αποβλέπουν στην πλήρη «απελευθέρωση» της αγοράς, δηλαδή στην πλήρη υποταγή της στις σκοπιμότητες κερδοφορίας των μεγαλοεπιχειρηματιών. Σ' αυτά τα πλαίσια ο ΕΦΕΤ από τη φύση του περιορίζεται σε διαπιστώσεις και ανώδυνες συστάσεις προς τους επιχειρηματίες που στο μεταξύ μπορούν ανεμπόδιστα να θησαυρίζουν στις πλάτες των καταναλωτών, που παραμένουν έρμαια της «ελεύθερης αγοράς». Ας σημειωθεί ότι η ΕΕ με διάφορες ρυθμίσεις τις οποίες η κυβέρνηση σπεύδει να κάνει νόμους, ετοιμάζεται να δώσει το πράσινο φως στη Μονσάντο να διαθέσει και στην Ευρώπη μεταλλαγμένα προϊόντα. Ετσι, μόνο στάχτη στα μάτια μπορούν να είναι τα όσα δεξιά και αριστερά λέγονται κατά καιρούς από κυβερνητικά στελέχη, περί δήθεν αυστηρότητας απέναντι στα μεταλλαγμένα και περί ανάγκης «σαφών και ολοκληρωμένων πολιτικών αποφάσεων» για τη διαχείριση των μεταλλαγμένων. Στο διά ταύτα, οι καταναλωτές είναι εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι σε μια αγορά όπου οι πολυεθνικές δρουν ανενόχλητες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ