Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«ΑΓΙΑ ΟΛΓΑ»
Ανακλήθηκε η κατηγοριοποίηση των θέσεων

Το Διοικητικό Συμβούλιο πήρε νέα απόφαση μετά τις διαμαρτυρίες του Συλλόγου των Εργαζομένων και των φορέων της περιοχής

Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Αγία Ολγα»
Στιγμιότυπο από τη χτεσινή συγκέντρωση στο «Αγία Ολγα»
Στην αναστολή της προηγούμενης απόφασης που οδηγεί στην κατηγοριοποίηση του 80% των κλινών του «Αγία Ολγα» προχώρησε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του νοσοκομείου, μετά τις έντονες αντιδράσεις του σωματείου των εργαζομένων και των φορέων της περιοχής. Μάλιστα στα πρακτικά της χτεσινής συνεδρίασης αναφέρεται ότι η ανάκληση μέχρι επανεξετάσεως του θέματος γίνεται λόγω των διαμαρτυριών του Συλλόγου των Εργαζομένων, φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και επιστημόνων της ευρύτερης περιοχής.

Ετσι χτες σε συνάντηση που είχε το σωματείο των εργαζομένων με τον πρόεδρο του ΔΣ Ηλία Λαμπράκο, ο δεύτερος υπαναχώρησε, δηλώνοντας ότι η απόφαση θα ανασταλεί. Την ίδια στιγμή στην είσοδο του νοσοκομείου κάτοικοι, συνταξιούχοι, εκπρόσωποι φορέων της περιοχής πραγματοποιούσαν παράσταση διαμαρτυρίας, ζητώντας την οριστική απόσυρση της απόφασης.

Την απόφαση που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς εκτός των άλλων αποτελεί πρόδρομο των οικονομικών αποφάσεων που θα παίρνουν στο μέλλον τα περίφημα Περιφερειακά Συστήματα Υγείας (ΠΕΣΥ), πήρε, κατ' εντολή του υπουργού Υγείας, το ΔΣ του Νοσοκομείου στις 6.2.2001. Το «Αγία Ολγα» διαθέτει 246 κρεβάτια - εκ των οποίων τα 16 είναι κρεβάτια Μονάδας Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Το ΔΣ αποφάσισε τη μετατροπή σε Α, Βα και Ββ θέση των 203 κρεβατιών, ήτοι του 82,5%. (Αν βέβαια δεν υπολογιστούν τα 16 κρεβάτια της ΜΕΘ, τότε το ποσοστό φτάνει σε 88,2%).

Η εφαρμογή μιας τέτοιας απόφασης θα σήμαινε την απαίτηση του νοσοκομείου απ' τα ασφαλιστικά ταμεία για αυξήσεις στα νοσήλια από 20% έως 77% ανάλογα με τη θέση νοσηλείας. Επίσης θα οδηγούσε σε περισσότερους αποκλεισμούς της μεγάλης πλειοψηφίας των ασφαλισμένων στα βασικά ταμεία, όπως το ΙΚΑ, το ΤΕΒΕ και ο ΟΓΑ.

Απαίτηση για οριστική απόσυρση

Συνάντηση με τον πρόεδρο του νοσοκομείου είχαν και οι κάτοικοι και εκπρόσωποι των φορέων, που του εξέφρασαν την ανησυχία και την αντίθεσή τους στην απόφαση, η οποία, όπως τόνισαν, πρέπει να αποσυρθεί οριστικά. Οπως υπογράμμισε ο Παναγιώτης Τσουκαλάς, δημοτικός σύμβουλος Ν. Ιωνίας και επικεφαλής της «Δημοκρατικής Προοδευτικής Ιωνίας» (ΔΗΠΙ), η συγκεκριμένη απόφαση, πέρα από τις αρνητικές συνέπειες που θα έχει για τα φτωχά λαϊκά στρώματα της ευρύτερης περιοχής, εντάσσεται στα πλαίσια των ιδιωτικοποιήσεων που προωθεί η κυβέρνηση και με το νόμο Παπαδόπουλου.

Την αντίθεση της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) στην κατηγοριοποίηση των κλινών που προωθεί το υπουργείο Υγείας σε αρκετά νοσοκομεία, με αρνητικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους και το δημόσιο σύστημα υγείας μετέφεραν στον πρόεδρο του νοσοκομείου ο Θ. Καραμπέλης, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας - Πειραιά. Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε και μέλος του ΔΣ της ΕΙΝΑΠ και η Μαριάνθη Αλειφεροπούλου, μέλος του ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

«Η απόφασή μας δεν προέκυψε εν αιθρία, βασίζεται σε εντολές που πήραμε για να βελτιώσουμε τα οικονομικά του νοσοκομείου», είπε απ' την πλευρά του ο Ηλ. Λαμπράκος, η οποία θα αποδώσει στο νοσοκομείο περί τα 50-70 εκατ. δραχμές επιπλέον το χρόνο. Ο πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι τα ταμεία δεν «εκβιάζονται», αφού ούτως η άλλως σε κάποια από αυτά καλύπτονται η Α και Β θέση, ενώ είπε ότι σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη, ασθενείς, που δεν καλύπτει το ταμείο τους τα μονόκλινα και δίκλινα δωμάτια, θα νοσηλεύονται σε αυτά χωρίς επιπλέον επιβάρυνση.

Απ' την πλευρά τους, τόσο το σωματείο των εργαζομένων, όσο και οι εκπρόσωποι των φορέων και κάτοικοι δήλωσαν κατ' αρχάς ικανοποιημένοι από την αναστολή της προκλητικής απόφασης. Τόνισαν ωστόσο ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και αγώνας για την ανατροπή τέτοιων αποφάσεων, αλλά και γενικότερα για τη μη εφαρμογή των αντιλαϊκών σχεδίων της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας για τη δημόσια υγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ