Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΣ
«Πονοκέφαλος» από το 3,4% του Γενάρη

Στα επίπεδα του 3,4% σε δωδεκάμηνη βάση κινήθηκε ο πληθωρισμός το Γενάρη του 2001, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα. Μεταξύ των μηνών Γενάρη 2001 και Δεκέμβρη 2000, παρατηρήθηκε μείωση του γενικού δείκτη κατά 1,6% η οποία αποδίδεται κυρίως στις χειμερινές εκπτώσεις και στη μείωση των τιμών της βενζίνης και του πετρελαίου θέρμανσης. Τέλος, από τη σύγκριση των διαστημάτων Φλεβάρης 2000 - Γενάρης 2001, προς Φλεβάρη 1999 - Γενάρη 2000, προκύπτει αύξηση 3,2%.

Αν και ο πληθωρισμός, έχει υποχωρήσει από τα ανώτατα επίπεδα του Νοέμβρη του 2000 (ο ρυθμός αύξησης είχε ανέλθει στο 4,2% σε δωδεκάμηνη βάση), εκφράζονται σοβαρές επιφυλάξεις, κυρίως από την Τράπεζα της Ελλάδας, για το κατά πόσο είναι δυνατό να επιτευχθεί ο στόχος για ρυθμό πληθωρισμού 2,3% (μέσα επίπεδα) στο τέλος του χρόνου, καθώς οι διεθνείς τιμές πετρελαίου δε φαίνεται να υποχωρούν σε επίπεδα κάτω των 25 δολαρίων ανά βαρέλι. Εξέλιξη, βέβαια, η οποία συνδέεται άμεσα από τις κρίσεις που έχει δημιουργήσει η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα στη Μ. Ανατολή και στο Ιράκ. Διφορούμενη απάντηση για τις επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, έδωσε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, με δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου. Οπως είπε: «...Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν προς το παρόν μεγάλα σύννεφα στην ελληνική οικονομία».

Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΕΣΥΕ, προκύπτει ότι σε δωδεκάμηνη βάση (σύγκριση Γενάρη 2001 με το Γενάρη του 2000), τέσσερις ομάδες παρουσίασαν αύξηση μεγαλύτερη του 4%. Πρόκειται για:

  • τα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (5,7%)
  • τις μεταφορές (4,95%)
  • τα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια (4,6%)
  • Αλλα αγαθά και υπηρεσίες (4,5%).

Αντίθετα, αύξηση μικρότερη του 4%, εμφάνισαν η ομάδα στέγασης (3,2%), οι υπηρεσίες υγείας (3,1%), η διατροφή και τα μη αλκοολούχα ποτά (1,9%).

Η νέα στάθμιση

Τα στοιχεία για τον τιμάριθμο του Γενάρη 2001, είναι με βάση τη νέα στάθμιση του Δείκτη τιμών καταναλωτή, που προέκυψε από την Ερευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΣΥΕ, που ολοκληρώθηκε το Μάρτη του 1999 και στην οποία έχουν ενσωματωθεί και οι σχετικές αλλαγές στο «καλάθι της νοικοκυράς», στην περίοδο από το 1994 μέχρι το 1999. Τα αποτελέσματα της έρευνας των οικογενειακών προϋπολογισμών χρησιμοποιούνται ώστε να υπολογιστεί ο βαθμός επίδρασης στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή των μεταβολών που σημειώνονται στις τιμές διαφόρων προϊόντων και υπηρεσιών.

Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο νέος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή είναι ήδη παρωχημένος, καθώς όταν διεξαγόταν η τελευταία έρευνα οικογενειακών προϋπολογισμών (1998 - Μάρτης 1999) η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά κυμαινόταν περί τα 13 δολάρια το βαρέλι, έναντι των 30 δολαρίων που βρίσκεται σήμερα. Ετσι, στο νέο δείκτη, η δαπάνη των νοικοκυριών για πετρέλαιο είναι εξαιρετικά υποβαθμισμένη, γεγονός που συμπαρασύρει προς τα κάτω την εμφάνιση του γενικού επιπέδου τιμών. Είναι χαρακτηριστικό ότι στον αναμορφωμένο δείκτη το πετρέλαιο συμμετέχει με ποσοστό μόλις 1,46%, από 2,17 στον προηγούμενο δείκτη.

Οπως είχε αποκαλύψει ο «Ριζοσπάστης» της προπερασμένης Κυριακής, οι καταναλωτικές δαπάνες για ορισμένα είδη ευρείας λαϊκής κατανάλωσης έχουν καταγράψει ραγδαία αύξηση. Η συγκεκριμένη εξέλιξη σε κοινωνικά ευαίσθητους τομείς (Υγεία, Εκπαίδευση, Επικοινωνίες κ.ά.) είναι αποτέλεσμα των επιθέσεων που εξαπέλυσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, του Σημίτη ιδιαίτερα, ενάντια σε κοινωνικές κατακτήσεις ολόκληρων δεκαετιών και στα εισοδήματα των λαϊκών νοικοκυριών της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τη νέα στάθμιση των κατηγοριών των οικογενειακών δαπανών παρατηρείται ότι στο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο εξής μεγαλύτερη επίδραση θα έχουν οι εξελίξεις των τιμών σε τομείς όπως οι επικοινωνίες, η εκπαίδευση, η υγεία, καθώς και οι δαπάνες για διασκέδαση. Μικρότερη θα είναι η επίδραση των τιμών στις δαπάνες για διατροφή ένδυση - υπόδηση και στέγαση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ