Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαβαλκανικά προβλήματα στη Σύνοδο Κορυφής

Τα πολλά προβλήματα της περιοχής βρίσκονται στο επίκεντρο της Διαβαλκανικής Διάσκεψης που ξεκινά αύριο, Πέμπτη, στα Σκόπια

Εξωτερική πολιτική και εσωτερικές εξελίξεις βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης που είχαν χτες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος και ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης. Η συζήτηση, που κράτησε μια ώρα, πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο.

Σημαντικό κομμάτι της συνομιλίας τους αφορούσε στη Διαβαλκανική Διάσκεψη η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο στα Σκόπια. Στο περιθώριο της διάσκεψης, όπου θα συζητηθεί η κατάσταση στο Κόσσοβο και τη Νότια Σερβία, ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων με τον ομόλογό του πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ.

Μετά τη συνάντηση ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Στεφανόπουλο είχαμε την τακτική συνάντησή μας. Κάναμε μια επισκόπηση όλων των θεμάτων, τόσο της εσωτερικής, όσο και της εξωτερικής πολιτικής. Η οικονομία πάει καλά. Προχωρούμε με σταθερά βήματα. Και το ενδιαφέρον, για παράδειγμα, το οποίο εκδηλώθηκε για νέα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες επενδυτές, το ενδιαφέρον για νέα ξενοδοχεία δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει στην πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οσον αφορά τις εξωτερικές σχέσεις, αυτές είναι πολύ καλές με όλες τις χώρες. Αιχμή της προσπάθειάς μας είναι να προωθήσουμε τη λύση του Κυπριακού, να βελτιώσουμε τις σχέσεις με την Τουρκία και κυρίως να κατοχυρώσουμε μια ειρήνη στα Βαλκάνια που θα είναι διαρκής και μια συνεργασία στην περιοχή, η οποία θα επιτρέψει ταχύτερους ρυθμούς ανάπτυξης».

Νωρίτερα, κατά τη διάρκεια διαλόγου που είχαν ο πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπροστά στους δημοσιογράφους, ο Κώστας Σημίτης αναφέρθηκε στη Διαβαλκανική Σύνοδο που θα διεξαχθεί αύριο Πέμπτη στα Σκόπια, λέγοντας: «Πιστεύουμε ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη αυτή την περίοδο, γιατί υπάρχουν εντάσεις στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο» και επισήμανε πως οι συναντήσεις αυτές λειτουργούν κατευναστικά και ότι ελπίζει στη διατήρηση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή.

Το «βιολί» του ο Παπαθεμελής

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και πρώην υπουργός Στέλιος Παπαθεμελής, θέλοντας να δώσει το στίγμα του, καθώς τις τελευταίες μέρες ακούγονται πολλά περί της προώθησης μιας συμβιβαστικής λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, παρότρυνε τους ομογενείς να κινητοποιηθούν ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη.

Μιλώντας σε ελληνόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό της Μελβούρνης, ο Στ. Παπαθεμελής χαρακτήρισε «γκάφα πρώτου μεγέθους» τυχόν συμφωνία για το όνομα της FYROM που θα περιλαμβάνει επιθετικό προσδιορισμό και το όνομα «Μακεδονία».

«Είναι πασιφανές ότι ο επιθετικός προσδιορισμός Νέα, Βόρεια ή Ανω Μακεδονία δε θα εφαρμοστεί ποτέ και θα επικρατήσει σκέτο το Μακεδονία», δήλωσε ο Παπαθεμελής.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα είναι χρήσιμες οι κινητοποιήσεις της ομογένειας «για να ματαιωθούν αυτές οι εξελίξεις» και συμπλήρωσε ότι τυχόν συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και FYROM στο θέμα της ονομασίας του κρατιδίου που θα περιλαμβάνει και τον όρο Μακεδονία, αφήνει εκτεθειμένη την ομογένεια που είχε δώσει σκληρές μάχες για να αποτραπεί αυτό το ενδεχόμενο. «Εκτεθειμένοι είναι», κατέληξε, «και οι Αυστραλοί πολιτικοί που συμπαρατάχτηκαν μαζί μας και υποστήριξαν το δίκαιο αγώνα μας».

Στο μεταξύ την ανάγκη να μην περιληφθεί ο όρος «Μακεδονία» στο όνομα του κράτους και της εκκλησίας της ΠΓΔΜ επισημαίνει με επιστολές της προς τον πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και διάφορους Ελληνες πολιτικούς και η Ομοσπονδία Παμμακεδονικών Ενώσεων Αυστραλίας, ενώ και η Νέα Ενωση Χωριών Φλωρίνης οργανώνει συγκέντρωση με θέμα τη λήψη απόφασης των μελών για την αποστολή επιστολών στην ελληνική κυβέρνηση όπου θα διατυπώνεται η αντίθεσή τους με ένα σύνθετο όνομα «γιατί θα δίνει τη δυνατότητα στους Σκοπιανούς μελλοντικά να προβάλουν διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ