Τετάρτη 21 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΚΤΟΠΛΟΪΑ
Δεν ξεγελιούνται οι νησιώτες

Τις προτάσεις των εφοπλιστών παρουσίασε χτες σε εκπροσώπους των νησιών ο υπουργός Ναυτιλίας

Οι βαρύγδουπες εκφράσεις του τύπου «με γνώμονα την υπεράσπιση του δημοσίου συμφέροντος», που χρησιμοποίησε χτες ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Χρ. Παπουτσής, για να «σερβίρει» τα εκτρωματικά μέτρα του νομοσχεδίου για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου της ακτοπλοΐας, στους δημάρχους και μαζικούς φορείς των νησιών, κατά την πρώτη ευρεία σύσκεψη, δεν κατάφεραν να «πείσουν». Αντίθετα, «φούντωσε» η ανησυχία τους, καθώς αντιλήφθηκαν, όπως ειπώθηκε από τους ίδιους, ότι «ειδικά τα μικρά νησιά απειλούνται με θάνατο»! Στη σύσκεψη, η οποία έγινε στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ παραβρέθηκαν δήμαρχοι από τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου και περιοχών της παράκτιας Ελλάδας.

Ο υπουργός παρουσίασε στους φορείς τους κεντρικούς άξονες του νομοσχεδίου, το οποίο σήμερα θα συζητηθεί και στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής. Πρόκειται για ένα κείμενο κομμένο στα μέτρα των εφοπλιστών. Στηρίζεται στις...8 εξωφρενικές ελευθερίες που είχε αξιώσει η Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοΐας και προωθείται για να εναρμονιστεί η ελληνική νομοθεσία με το διαλυτικό Κοινοτικό κανονισμό 3577/92 για την άρση του καμποτάζ. Το νομοσχέδιο προβλέπει απελευθέρωση των εισιτηρίων, των γραμμών με ό,τι αυτό σημαίνει για τα απομακρυσμένα νησιά, τινάζει στον αέρα τις θέσεις εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών και υποβαθμίζει παραπέρα την υπόθεση της ασφάλειας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όταν την υπόθεση αυτή την πλήρωσαν με τη ζωή τους οι 81 επιβάτες του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ».

Τα μέτρα για την ακτοπλοΐϊα οι δήμαρχοι τα υποδέχτηκαν ως εξής:

Τάσος Αλιφέρης δήμαρχος Τήλου: «Τα μέτρα αυτά δεν αφορούν τα μικρά και απομακρυσμένα νησιά όπως είναι η Τήλος. Δε λύνουν το πρόβλημα της συγκοινωνιακής σύνδεσης. Ωστόσο θα τα μελετήσουμε και θα δούμε».

Ματθαίος Μιλιανός δήμαρχος Πάτμου: «Το νησί μας μέχρι τώρα έχει ικανοποιητική συγκοινωνία διότι έχει τουριστική κίνηση περίπου 200.000 ανθρώπων και είναι νησί θα λέγαμε "κορμού". Αν τηρηθούν τα σημερινά δρομολόγια εμείς δε θα έχουμε πρόβλημα, όμως ο σχεδιασμός του υπουργείου για ακτινωτά δρομολόγια είναι "θάνατος" για τα μικρά νησιά, δηλαδή αυτά που δεν παρουσιάζουν οικονομικό ενδιαφέρον».

Πανορμίτης Κονταράτος δήμαρχος Αστυπάλαιας: «Ανησυχούμε ιδιαίτερα για τον τρόπο που σχεδιάζει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Δηλαδή πρέπει, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς να επιδοτηθούν γενναία οι ιδιώτες ή οι εταιρίες λαϊκής βάσης ή ο οποιοσδήποτε, για να είναι οι προσεγγίσεις στα νησιά, όπως η Αστυπάλαια, συχνότερες. Νομίζουμε ότι πρέπει να ζητηθούν ειδικά μέτρα από την Ευρωπαϊκή Ενωση για τα ελληνικά νησιά. Θα περιμένουμε το τελικό νομοσχέδιο για να καταθέσουμε τις δικές μας ανησυχίες. Είναι δύσκολη η κατάσταση ειδικά για τα νησιά που παραμένουν επί χρόνια στα αζήτητα».

Στέλιος Σταμούλος δήμαρχος Ευδήλου Ικαρίας: «Επιβεβαιώνονται οι καταγγελίες μας, ότι δηλαδή τα όσα προωθεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι ό,τι πιο χειρότερο για την ακτοπλοΐα. Απαιτείται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, οι μαζικοί φορείς των νησιών, οι ναυτεργάτες, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Πρέπει να μας βρουν μπροστά τους. Εμείς ήδη ετοιμάζουμε σειρά κινητοποιήσεων για την ακτοπλοΐα και για το ναυάγιο του «ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΜΙΝΑ» καθώς για τους Καριώτες η υπόθεση αυτή δεν έχει κλείσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Οδύσσεια» για νησιώτες και ναυτεργάτες (2001-08-07 00:00:00.0)
Ενωμένος αγώνας για εθνικό φορέα (2000-11-26 00:00:00.0)
Εξεταστική Επιτροπή υπέρ της απελευθέρωσης (2000-10-05 00:00:00.0)
Παλεύουν για δουλιά και δικαιώματα! (2000-09-15 00:00:00.0)
Σκληραίνει ο «πόλεμος» (2000-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ