Τετάρτη 14 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟ
Αντικείμενο συζήτησης η συνδιαχείριση

Το θέμα έχει τεθεί στις διμερείς συναντήσεις, λέει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Τρανή επιβεβαίωση ότι η συνδιαχείριση του Αιγαίου, με αιχμή τα ενεργειακά αποθέματα, ήταν και παραμένει πυρήνας της λεγόμενης «ελληνοτουρκικής προσέγγισης», παρά τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης για το αντίθετο, συνιστούν οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ. Οπως αποκάλυψε χτες, Παπανδρέου και Ερντογάν είχαν συζητήσει για συνεκμετάλλευση των πλουτοπαραγωγικών πηγών του Αιγαίου κατά την επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στην Ελλάδα, το Μάη του 2010.

«Ναι, είχε συζητηθεί το θέμα μεταξύ των Παπανδρέου και Ερντογάν κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού μας στην Ελλάδα» είπε από την Αττάλεια ο Γιλντίζ και πρόσθεσε ότι το θέμα συνεχίζει να υφίσταται, καθώς «η Τουρκία είναι ανοιχτή σε τέτοιες προτάσεις (!), αν υπάρξουν κοινά σχέδια». Αναφερόμενος στις έρευνες για υδρογονάνθρακες στην ΑΟΖ της Κύπρου, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι «όλοι οι δρόμοι οδηγούν στην Τουρκία ως προς τη μεταφορά του πετρελαίου και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη» και ότι «το Ισραήλ πρέπει να ζητήσει συγνώμη».

Δείχνοντας το εύθραυστο των συμμαχιών και των αντιθέσεων ανάμεσα στους ιμπεριαλιστές, πρόσθεσε ότι «εάν δεν είχε συμβεί το επεισόδιο στο Μαβί Μαρμαρά, θα στηρίζαμε κι εμείς το σχέδιο αυτό» (σ.σ. τη μεταφορά πετρελαίου και φυσικού αερίου), ενώ τώρα «δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί το σχέδιο αυτό, εάν το Ισραήλ δεν ζητήσει συγνώμη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ