Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Ο αντικομμουνισμός το «καταφύγιό» τους

Στην προχτεσινή συνάντηση με τους ιδιοκτήτες των κλινικών για τη διαπραγμάτευση της κλαδικής ΣΣΕ η πλειοψηφία της διοίκησης της Ομοσπονδίας Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - ΑΝΤΑΡΣΥΑ), διά στόματος του προέδρου της, έδωσε «αέρα» στις αξιώσεις των εργοδοτών για κατάργηση της κλαδικής σύμβασης και διαπραγμάτευση από μηδενική βάση. Ο πρόεδρος της ΟΣΝΙΕ χαρακτήρισε «επαναστατική γυμναστική» τις κατακτήσεις των εργαζομένων, εξέφρασε κατανόηση για το ύφος της εργοδοτικής καταγγελίας, ενώ ισχυρίστηκε πως η επιχειρηματική δραστηριότητα στην Υγεία μπορεί να εξασφαλίσει και τους εργοδότες και τους εργαζόμενους. Οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ ξεκαθάρισαν στους κλινικάρχες πως δεν συναινούν στις απαιτήσεις τους, δεν θα δεχτούν καμία μείωση μισθών, καμιά ανατροπή στα εργασιακά τους δικαιώματα και για υπογραφή ΣΣΕ που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε σύσκεψη της ΟΣΝΙΕ με συνδικαλιστές του κλάδου της ιδιωτικής Υγείας. Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας «ξέχασε» τη στάση του απέναντι στους κλινικάρχες και διάβασε σαν εισήγηση το περιεχόμενο μιας ανακοίνωσης που είχαν γράψει οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στην ιδιωτική Υγεία. Την ίδια στιγμή απέφυγε αριστοτεχνικά η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ να ορίσει Διοικητικό Συμβούλιο για να αποφασιστεί απεργιακή κινητοποίηση, για να οργανωθεί από τα κάτω ο αγώνας. Μάλιστα, ο εκλεγμένος της ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο ΔΣ της ΟΣΝΙΕ, αντί να τα βάλει με τους εργοδότες επιδόθηκε σε «πανεπιστημιακού επιπέδου» αντικομμουνισμό, λέγοντας πως και το ΚΚΕ κάνει μειώσεις στα στελέχη του και απολύσεις στις επιχειρήσεις του.

Τη σκυτάλη πήραν χτες τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ στην ΟΣΝΙΕ - μέλη του Γενικού Συμβουλίου και της Διοίκησης της ΓΣΕΕ - για να αντιστρέψουν εντελώς την πραγματικότητα. Σε ανακοίνωσή τους κατηγορούν τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ ότι στη συνάντηση με τους εργοδότες «ήταν ..."κότες"». Ισχυρίζονται πως το ΠΑΜΕ στηρίζει «την πρόταση των εργοδοτικών φορέων, για τη μη υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ», αφού προτείνει «βασικό μισθό 1.400 ευρώ και αύξηση όλων των επιδομάτων»! Κι όλα αυτά τα κάνουν «εκ του ασφαλούς, αφού στους ίδιους και στις κομματικές επιχειρήσεις που εργάζονται δεν ισχύουν οι κλαδικές συμβάσεις».

Ο τρόπος που υπερασπίζονται τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ τις Συλλογικές Συμβάσεις είναι όμως γνωστός, ό,τι αντικομμουνισμό κι αν ξεράσουν. Ηταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στήριξε τις λεγόμενες «ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις» για να μη χαθούν θέσεις εργασίας. Ηταν τα ίδια τα στελέχη της ΠΑΣΚΕ και της ΔΑΚΕ που συμβούλευαν τους εργαζόμενους στη δομή αποασυλοποίησης «Φιλοκτήτης» να δεχτούν τροποποιητικές ατομικές συμβάσεις με μειώσεις μισθών για να μη χάσουν τη δουλειά τους. Ηταν η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ που στον τελευταίο «κοινωνικό διάλογο» συνέβαλε στη μείωση του «μη μισθολογικού κόστους» των εργαζομένων. Οταν έτσι έχουν τα πράγματα, όταν γκρεμίζονται τα πάντα στις εργασιακές σχέσεις και η πλειοψηφία της ΟΣΝΙΕ μιλάει για απεργία χωρίς να την... κηρύσσει, καταφεύγουν στον αντικομμουνισμό, στην προσπάθειά τους να βγουν από τη δύσκολη θέση, του να είσαι «εργατοπατέρας» στο πλευρό της εργοδοσίας.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ