Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΛΦΑ-ΓΙΟΥΡΟΜΠΑΝΚ
Σχόλασε ο γάμος...

Με τα μπούνια στα διακρατικά πακέτα ενίσχυσης

Στη διάλυση της αρχικής «συμφωνίας» για τη μεταξύ τους συγχώνευση προχώρησαν και επίσημα χτες οι τραπεζικοί όμιλοι «Αλφα» και «Γιούρομπανκ». Η εξέλιξη, αναμενόμενη εδώ και μήνες, έχει να κάνει με την αλλαγή των μεταξύ τους συσχετισμών, με το διαφορετικό βαθμό επίπτωσης που έχει για τον καθένα από αυτούς το «κούρεμα» πάνω στο κρατικό χρέος.

Καθένας για λογαριασμό του, όλοι μαζί από κοινού, ετοιμάζονται να ξεκοκαλίσουν το φρέσκο πακτωλό κεφαλαίων, το «πακέτο» με τα 48 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, που προβλέπεται στη δανειακή σύμβαση συγκυβέρνησης-τρόικας-μονοπωλίων. Η τελική συμφωνία για τις κεφαλαιακές ενισχύσεις μαζί και η αποσαφήνιση των όρων για το ποια από τα ομόλογα θα μπουν στο «κούρεμα» και ποια θα παραμείνουν στο απυρόβλητο, φαίνεται να έπαιξε τον καταλυτικό ρόλο στο λύσιμο της συμφωνίας, που κυοφορούνταν μήνες νωρίτερα.

Πρώτη βγήκε η «Αλφα Μπανκ», ανακοινώνοντας ότι θα συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων με θέμα την «ανάκληση του συνόλου των αποφάσεων» που έχουν να κάνουν με τη συγχώνευση, προβάλλοντας ως βασικό λόγο την «αναδιάταξη του δημοσίου χρέους και τις επιπτώσεις στον τραπεζικό τομέα». Η «Γιούρομπανκ» τους απάντησε ότι ήταν σε απόλυτη γνώση του πλαισίου για το PSI, πως η «γενική αιτιολογία που προβάλλεται από την "Αλφα Μπανκ" δεν ανταποκρίνεται στα δεδομένα», τονίζοντας ότι θα περιμένουν τις εξελίξεις για να πράξουν ανάλογα.

Οι ντόπιοι τραπεζικοί όμιλοι στο σύνολό τους ετοιμάζονται να περάσουν με τα μπούνια στα κεφάλαια του Ταμείου Σταθερότητας, στα επιπλέον 48 δισ. ευρώ, που πηγαίνουν απευθείας στο λογαριασμό τους, στο σκέλος της κεφαλαιακής επάρκειας. Τα 28 δισ. από αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, είναι έτοιμα για άμεση εκταμίευση. Οι νόρμες κεφαλαιακής επάρκειας, πέρα από το «κούρεμα», περιορίζονται από τα επισφαλή δάνεια της πελατείας τους, μεγάλων επιχειρήσεων και νοικοκυριών. Για το συγκεκριμένο, διενεργείται «έλεγχος» στα κιτάπια των τραπεζών από το μονοπώλιο της Βlackrock. Στόχος να υπολογίσουν τα επιπλέον ποσά που θα τους χρειαστούν, ξέχωρα δηλαδή από αυτά που θα απαιτήσουν για το «κούρεμα». Σε αυτή τη φάση δεν πρόκειται να τα «τσοντάρουν» ούτε οι σημερινοί μεγαλομέτοχοι, ούτε επίσης και να τα αντλήσουν από την επιχειρηματική πιάτσα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επιταχύνονται ελέω ανακεφαλαιοποίησης (2013-04-23 00:00:00.0)
Εως τις 30 Απρίλη η ανακεφαλαιοποίηση (2013-04-19 00:00:00.0)
Κόντρες και παζάρια για την «ανακεφαλαιοποίηση» (2013-04-02 00:00:00.0)
Βαρέλι χωρίς πάτο οι «κεφαλαιακές ανάγκες» (2012-12-29 00:00:00.0)
Χέρι-χέρι στη λεηλασία του λαού (2012-04-21 00:00:00.0)
Διάσωση της «Proton» (2011-08-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ