Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Συνεχίζεται το παζάρι στον ΟΗΕ

Η συριακή ηγεσία έστειλε την πρώτη της απάντηση στον ειδικό απεσταλμένο Κ. Ανάν

ΓΕΝΕΥΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.-

Διευκρινίσεις περιμένει από την συριακή ηγεσία ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, που έλαβε, σύμφωνα με πληροφορίες χτες, μια πρώτη απάντηση της Δαμασκού στις προτάσεις που κατέθεσε το περασμένο Σαββατοκύριακο κατά την επίσκεψή του εκεί. Επισήμως, από το γραφείο του Ανάν, δε δόθηκε καμία άλλη πληροφορία, απλώς ανακοινώθηκε ότι θα υπάρξει ενημέρωση, εφ' όλης της ύλης, διά μέσου βιντεοδιάσκεψης, του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή το πρωί, οπότε αναμένεται να έχουν δοθεί και οι επιπλέον διευκρινίσεις. Σύμφωνα, πάντως, με διπλωματικές διαρροές, η συριακή απάντηση δεν ήταν αρνητική, ούτε περιείχε, όμως, κανένα συγκεκριμένο βήμα στις κατευθύνσεις της άμεσης αποχώρησης του συριακού στρατού από τους δρόμους και τον τερματισμό της βίας.

Ο Ανάν φέρεται να κατέθεσε τρεις προτάσεις στη συριακή ηγεσία: άμεση εκεχειρία και απόσυρση του στρατού από τους δρόμους, τάχιστη χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και έναρξη πολιτικού διαλόγου χωρίς ν' αποκλείεται και το ενδεχόμενο αλλαγής στην εξουσία. Το συριακό υπουργείο Εξωτερικών διεμήνυε ότι η Δαμασκός «θέλει να πετύχει η αποστολή του κ. Ανάν γιατί πιστεύει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης και στο διάλογο».

Πιέσεις προς την ηγεσία Ασαντ άσκησε, χτες, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών καλώντας την «να μην αργεί τόσο γιατί όσο περνά ο καιρός τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος διάχυσης της έντασης σε όλη την περιοχή». Την επιμονή του σε πολιτική λύση επανέλαβε και το Πεκίνο τονίζοντας ότι δεν υιοθετεί τις θέσεις «καμίας πλευράς».

Στο μεταξύ, και αντικαθεστωτικές πηγές επιβεβαίωσαν ότι ο συριακός στρατός επανέθεσε υπό τον πλήρη έλεγχό του την βορειοδυτική πόλη Ιντλίμπ, όπου μάχες σημειώνονταν από την περασμένη βδομάδα. Συγκρούσεις σημειώνονταν, χτες, και σε γύρω περιοχής όπως η Τζαμπάλ αλ Ζαουίγια ενώ το επίκεντρο των επιχειρήσεων του συριακού στρατού, πλέον, είναι η Ντεράα, στο νότο. Τα κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν ότι 17 στρατιώτες σκοτώθηκαν από ενόπλους στο χωριό αλ Μπάρα, δύο αξιωματικοί στο Χαλέπι αλλά και ότι εντοπίστηκαν 15 νεκροί άμαχοι στη φιλοκαθεστωτική συνοικία Καρμ αλ Λουζ της Χομς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ