Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 30
ΜΕΣΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ
Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης

Σκηνή από την ταινία

©Diego L—pez Calvin

Σκηνή από την ταινία
Σε πρώτη τηλεοπτική μετάδοση θα προβληθεί απόψε στις 23.15 από την ΕΤ-1 η δραματική ταινία «Η τελευταία ακροβάτις της Μαδρίτης», σε σκηνοθεσία Αλεξ Ντε Λα Ιγκλέσια.

Ισπανικός Εμφύλιος, 1937: Ο Παλιάτσος, επιστρατευμένος από την Πολιτοφυλακή, ηγείται με αμφίεση κλόουν του λουτρού αίματος, κραδαίνοντας ένα μεγάλο μαχαίρι εναντίον των στρατιωτών της Εθνοφυλακής του Φράνκο. 1973, Μαδρίτη: Ο Χαβιέ, ο γιος του παλιάτσου που ζητά εκδίκηση, βρίσκει δουλειά ως Λυπημένος Παλιάτσος σε ένα τσίρκο, όπου γνωρίζει τον Σέρτζιο. Ο Σέρτζιο είναι ο βίαιος αστέρας του τσίρκου ως Τρελός Παλιάτσος και ο εραστής της Νατάλια, της σαγηνευτικής, αλλά και σκληρής ιπτάμενης ακροβάτιδας. Αυτή είναι και η αρχή της ιστορίας, στην οποία ο Χαβιέ και ο Σέρτζιο, ωθούμενοι από έρωτα, οργή, απελπισία και λαγνεία, θα οδηγηθούν σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων για να κερδίσουν την αγάπη της τελευταίας ακροβάτιδας της Μαδρίτης...

Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πολιτικό σχόλιο για τη σύγχρονη ιστορία της χώρας, από τον εμφύλιο ως το 1973, που ο σκηνοθέτης τοποθετεί τη δράση δύο χρόνια πριν το θάνατο του Φράνκο. Ο τίτλος της ταινίας είναι «δανεισμένος» από ένα τραγούδι μεγάλου αστέρα, σύμβολου μιας εποχής που μετρά δεκαετίες, όταν η Ισπανία ήταν χωμένη στα σκοτάδια, υποταγμένη και χειραγωγούμενη, μια περίοδος που άφησε στίγμα ανεξίτηλο. Ο πόνος, η επιθυμία για εκδίκηση αναδύεται στις διηγήσεις για τον εμφύλιο, για την ήττα και τη σαραντάχρονη δικτατορία. «Θυμάμαι την εποχή εκείνη σαν όνειρο, σαν έναν εφιάλτη που δεν είχε νόημα», λέει για το 1973 ο Βάσκος σκηνοθέτης της ταινίας Αλεξ δε λα Ιγκλέσια, τότε που ήταν οκτώ χρόνων. Η ταινία έχει τιμηθεί με τον Ασημένιο Λέοντα Σκηνοθεσίας και Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Βενετίας. Παίζουν: Κάρλος Αρέθες, Αντόνιο Ντε Λα Τόρε, Καρολίνα Μπανγκ, Σαντιάγκο Σεγκούρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ