Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Επίσκεψη Πανέτα μετά τις δολοφονίες αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ, ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Διήμερη επίσκεψη στο Αφγανιστάν πραγματοποιεί από χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Λίον Πανέτα, στη σκιά της σφαγής των 16 αμάχων από Αμερικανό κατοχικό στρατιώτη. Ο Αμερικανός υπουργός θα έχει συναντήσεις με τον εγκάθετο πρόεδρο της χώρας, Χαμίντ Καρζάι, και κυβερνητικά στελέχη.

Σε ομιλία του χτες στις αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις, ο Λ. Πανέτα χαρακτήρισε το κάψιμο αντιτύπων του Κορανίου στη βάση Μπαγκράμ και τις δολοφονίες 16 αμάχων από κατοχικό στρατιώτη, γεγονότα «ιδιαίτερα ανησυχητικά», που «θέτουν σε κίνδυνο την προσπάθεια που γίνεται», υποστηρίζοντας ότι «δεν θα αφήσουμε μεμονωμένες πράξεις να μειώσουν την αποφασιστικότητά μας», σε μία προσπάθεια αναστροφής του κλίματος. Στόχος να κατευνασθούν οι αντιδράσεις και να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες που εξυπηρετούν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα στην περιοχή.

Την ίδια στιγμή, προκαλούν ερωτηματικά αποκαλύψεις όσον αφορά τη βάση από την οποία προέρχεται ο στρατιώτης που ευθύνεται για το μακελειό της περασμένης Κυριακής, όπως και από τη βάση στο Σιάτλ JBML από την οποία αποσπάστηκε για το Αφγανιστάν. Από τη συγκεκριμένη βάση προέρχονταν οι στρατιώτες που σκότωναν αμάχους το 2010 στο Αφγανιστάν, «για τη διασκέδασή τους», ενώ το 2011 12 στρατιώτες αυτοκτόνησαν. Το φως της δημοσιότητας είδαν και καταγγελίες όσον αφορά τον τρόπο που αντιμετωπίζονται περιστατικά στρατιωτών που επιστρέφουν από το μέτωπο με μετατραυματικό στρες.

Στο πεδίο των συγκρούσεων στο Αφγανιστάν συνεχίζονται οι επιθέσεις με ακόμα οκτώ αμάχους να χάνουν χτες τη ζωή τους σε έκρηξη βόμβας στη Χελμάντ. Ακόμα ένας Αφγανός αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών έχασε τη ζωή του στην Κανταχάρ.

Στο Πακιστάν, ακόμα πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν χθες στα βορειοδυτικά της χώρας σε έκρηξη βόμβας με στόχο συνάντηση αρχηγών φυλών εχθρικών προς τους Ταλιμπάν και φιλικών προς την κυβέρνηση της χώρας.

Στην περιοχή και ο υπουργός Αμυνας της Γερμανίας

Το Αφγανιστάν επισκέφτηκε χθες και ο υπουργός Αμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος επισκέφτηκε τα γερμανικά στρατεύματα στο βόρειο Αφγανιστάν και είχε πολιτικές διαβουλεύσεις στην Καμπούλ με τον πρόεδρο Χαμίτ Καρζάι και τον Αφγανό ομόλογό του Αμπντούλ Ραχίμ Ουαρντάκ. Είχε προηγηθεί συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας με το Πακιστάν που προβλέπει κυρίως την ανταλλαγή πληροφοριών, την κοινή παρακολούθηση των στρατιωτικών ασκήσεων και γερμανική κατάρτιση και εκπαίδευση για στρατιώτες και αξιωματικούς του πακιστανικού στρατού. Ο Μεζιέρ επισκέφθηκε επίσης και το Ουζμπεκιστάν, μέσω του οποίου πραγματοποιείται το μεγαλύτερο μέρος των προμηθειών και επιμελητειακής υποστήριξης των γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν. Το Ουζμπεκιστάν θεωρείται επίσης ζωτικής σημασίας όσον αφορά την απόσυρση των στρατευμάτων και η περιοδεία του ντε Μεζιέρ θεωρείται προπαρασκευαστική της Συνόδου του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στις 18-19 Μαΐου στο Σικάγο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ