Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ-ΗΠΑ
Ανοιχτά όλα τα ιμπεριαλιστικά μέτωπα

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και Βρετανίας
Οι ηγέτες των ΗΠΑ και Βρετανίας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Με τις αμφιβολίες της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, όσον αφορά τη πραγματική δυνατότητα που θα έχουν τα ΝΑΤΟικά κατοχικά στρατεύματα να αποχωρήσουν το 2014 από το Αφγανιστάν, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον, συναντήθηκαν χθες στην Ουάσιγκτον με στόχο να επαναπροσδιορίσουν και να καθορίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τους ιμπεριαλιστικούς τους στόχους ενόψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ, που θα πραγματοποιηθεί στις 18 και 19 Μάη στο Σικάγο.

Το Αφγανιστάν ειδικά για τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι «αγκάθι» καθώς έχει τις προεδρικές εκλογές το Νοέμβρη και το 60% των Αμερικανών επιθυμεί τον άμεσο τερματισμό του πολέμου. Στόχος που αποδεικνύεται μάλλον «γόρδιος δεσμός». Πάντως Ομπάμα και Κάμερον εμφανίστηκαν βέβαιοι ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν πραγματοποιήσει πραγματική πρόοδο στο ζήτημα της εκπαίδευσης του αφγανικού στρατού της χώρας αλλά και της εξουδετέρωσης των Ταλιμπάν που εξακολουθούν να δρουν, όπως τόνισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Οσον αφορά τα άλλα ανοιχτά ιμπεριαλιστικά μέτωπα, Ομπάμα και Κάμερον τάχθηκαν για την ώρα κατά της στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία. Για το Ιράν, τόνισαν εμφατικά ότι πρέπει «να τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι της διεθνούς κοινότητας ή θα αναγκαστεί να υποστεί τις επιπτώσεις», όπως προειδοποίησε ο Ομπάμα προσθέτοντας ωστόσο ότι και οι δύο θεωρούν ότι υπάρχει ακόμη παράθυρο ευκαιρίας - με επαρκή χώρο και χρόνο - για να επιλυθεί το ζήτημα διπλωματικά και ότι θα συνεχίσουν να ασκούν πίεση αν και το χρονικό περιθώριο μικραίνει γρήγορα, όπως υπογράμμισε πάντως ο Ομπάμα, λέγοντας ότι η Τεχεράνη πρέπει να το εκμεταλλευτεί για να συνομιλήσει με τη διεθνή κοινότητα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ