Πέμπτη 15 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Φουντώνει η προεκλογική δημαγωγία

ΠΑΡΙΣΙ.--

Η προσπάθεια του προέδρου Ν. Σαρκοζί να παρουσιαστεί ως η ασφαλής λύση και του σοσιαλδημοκράτη Ολάντ ως «φιλολαϊκού διαχειριστή» του συστήματος κυριαρχεί στην κούρσα προς τις προεδρικές εκλογές στις 22 Απρίλη στη Γαλλία. Ο απερχόμενος Πρόεδρος προβάλλει τα περί δημοσιονομικής σταθερότητας και συνέχισης της περιοριστικής πολιτικής που δήθεν θα προστατέψουν τη Γαλλία από την κρίση, καθώς και τα ζητήματα των μεταναστών και της ασφάλειας για να αντιμετωπίσει και την Μ. Λεπέν του ενθικιστικού «Εθνικού Μετώπου». Για το τελευταίο, διατύπωσε την άποψη περί αποχώρησης της Γαλλίας από τη Συνθήκη Σένγκεν σε περίπτωση που δεν τροποποιηθεί με την υιοθέτηση «σκληρότερων μέτρων κατά των μεταναστών».

Η υποψηφιότητα του «σοσιαλιστή» Ολάντ, που δημαγωγεί περί δήθεν σκληρής «φορολογίας των πλουσίων», προβάλλεται ως η «"ελπίδα" και για την Ευρώπη, που θα αμφισβητήσει τη συμμαχία των Σαρκοζί - Μέρκελ και θα οδηγήσει σε προοδευτική στροφή». Φυσικά, πρόκειται για το γνωστό ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας που αποτελεί τον άλλο πυλώνα στήριξης της φιλομονοπωλιακής πολιτικής.

Σε ό,τι αφορά τις δημοσκοπήσεις, μια τελευταία που διενεργήθηκε από τα ινστιτούτα Ifop/Fiducial για λογαριασμό των «Europe 1», «Paris Match», «Public Senat» δίνει για πρώτη φορά τον Σαρκοζί πρώτο μπροστά από τον Φρανσουά Ολάντ του Σοσιαλιστικού Κόμματος, με 28,5% έναντι 27%, αλλά μόνο στον α' γύρο. Στον β' γύρο, ο Ολάντ φέρεται να επικρατεί συγκεντρώνοντας 54,5%. Στον α' γύρο στην τρίτη θέση εμφανίζεται η Λεπέν με 16%, ο κεντροδεξιός Φρανσουά Μπαϊρού με 13%, ο Ζαν Λικ Μελενσόν του Αριστερού Μετώπου (της οπορτουνιστικής διαχειριστικής συμμαχίας με το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) με 10%, ενώ αντίθετα μειωμένο εμφανίζεται το ποσοστό των Οικολόγων με την Εύα Ζολί (2,5%).

Πάντως, ο Σαρκοζί έχει και άλλο «πονοκέφαλο». Πρόκειται για το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Guardian» («Γκάρντιαν.), που επικαλείται την ερευνητική σελίδα Mediapart (Μίντιαπαρτ), σύμφωνα με το οποίο υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι ο Λίβυος πρώην ηγέτης, Μουαμάρ Καντάφι, χρηματοδότησε με 66 εκατομμύρια δολάρια την προεκλογική εκστρατεία Σαρκοζί το 2007. Το ζήτημα αναμένεται να αξιοποιηθεί από τους αντιπάλους του, ιδιαίτερα λόγω του ότι ο Σαρκοζί ηγήθηκε της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στη βορειοαφρικανική χώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ