Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«Ενημέρωση» για τις ανάγκες των αφεντικών

Κι αφού η εργοδοσία έσπασε τα μούτρα της σε όλες τις προσπάθειές της να διασπάσει και να λυγίσει τους απεργούς, τώρα πιάνουν δουλειά τα «αντικειμενικά» ΜΜΕ. Δηλαδή τα ΜΜΕ που γυρνούν την αλήθεια με τα πόδια πάνω και το κεφάλι κάτω. Γιατί αυτό κάνει το άθλιο ρεπορτάζ που παρουσίασε προχτές το MEGA CHANNEL για την απεργία στην «Ελληνική Χαλυβουργία»: Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα για να συκοφαντήσει τους χαλυβουργούς και να πλάσει την... αγιογραφία ενός μεγαλοβιομήχανου που αφού πλούτισε για χρόνια από τους κόπους των εργατών τώρα τους ζητά να δουλεύουν για 500 ευρώ μες στη φωτιά και στο σίδερο. Να πώς ενημερώνουν τα αστικά ΜΜΕ τους εργάτες:

-- Λέει το «Mega» και παρουσιάζει το εργοστάσιο κλειστό «λόγω της απεργίας των εργαζομένων» και τον εκπρόσωπο της εταιρείας να τονίζει ότι η μείωση των μισθών «θα εξασφάλιζε τη συνέχιση της λειτουργίας της επιχείρησης και των θέσεων εργασίας»... Δηλαδή τι «λέει» το «Mega»; Οτι τα εργοστάσια τα κλείνουν οι αγώνες των εργατών. Δε λέει βέβαια ότι μόλις πριν ενάμιση μήνα ο Μάνεσης πήρε από την κυβέρνηση έγκριση να φτιάξει το δικό του λιμάνι που εδώ και χρόνια ζητούσε για να μειώσει το μεταφορικό κόστος και να ενισχύσει τη θέση του στον κλάδο. Τι το θέλει το λιμάνι, αν όχι για να αναβαθμίσει την επιχειρηματική του δραστηριότητα, για να... παίζει με τα κότερα; Δε λέει το «Mega» ότι κάθε μέρα κλείνουν εργοστάσια στα οποία, όχι μόνο δε γίνονται κινητοποιήσεις, αλλά οι εργάτες έχουν δεχτεί μέχρι και απολύσεις, χωρίς ωστόσο να αποτρέψουν το «λουκέτο» γιατί πολύ απλά τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργατικοί αγώνες αλλά το κυνήγι του κέρδους.

-- Λέει το «Mega» ότι η ΓΣ απέρριψε την πρόταση του εργοδότη και «ως αποτέλεσμα το εργοστάσιο να παραμένει κλειστό κι οι εργαζόμενοι να είναι απλήρωτοι για 136 μέρες». Δηλαδή τι λέει; Πως οι εργάτες δεν πάνε στα σπίτια τους μεροκάματο επειδή... απεργούν. Και γιατί δε λέει και για τους 400.000 εργαζόμενους που μόλις προχτές έλεγε το υπουργείο πως μένουν απλήρωτοι μέχρι και 5 μήνες. Ολοι αυτοί απεργούν και δεν πληρώνονται; Είναι άθλια η προσπάθειά τους να μαντρώσουν τους εργάτες στη στρούγκα, να τους πουν να μην παλεύουν γιατί «θα το πληρώσουν ακριβά». Είναι η ίδια προπαγάνδα που δυναμώνει και σε κάθε απεργία, όταν τα τσιράκια της εργοδοσίας πιάνουν δουλειά για να φοβηθεί ο εργάτης και να σκεφτεί πως θα χάσει το μεροκάματο, ενώ του αρπάζει ήδη το πενιχρό του μεροκάματο όχι μόνο μια αλλά πολλές φορές, με το γκρέμισμα των μισθών, με την εμπορευματοποίηση Υγείας - Πρόνοιας - Παιδείας, με την ακρίβεια να καλπάζει με... με... με...

-- Λέει το «Μega» ότι «μετά την απόρριψη της πρότασης (σ.σ. του εργοδότη) η εταιρεία προχώρησε σε απολύσεις που μέχρι σήμερα έχουν φτάσει τις 93». Δηλαδή τι λέει; Η απεργία φταίει... και για τις απολύσεις! Δε λέει πως ο εργοδότης όχι μόνο έχει εδώ και μήνες ενημερώσει για τα σχέδια «αναδιάρθρωσης της εταιρείας» (σ.σ. έτσι βαφτίζουν τις «απολύσεις») αλλά και συνεχίζει αδιάλλακτος να απορρίπτει το αίτημα των απεργών για την ανάκλησή τους. Δε λέει ότι όπου οι εργάτες σκύβουν το κεφάλι όχι μόνο δεν ανακόπτονται οι απολύσεις, αλλά οδηγούνται και σαν πρόβατα στη σφαγή.

-- Λέει το «Mega» για την «πτώση της εγχώριας αγοράς» χάλυβα και τις «ζημιογόνες χρονιές» που δήθεν ανάγκασαν τον εργοδότη να ζητήσει μειώσεις μισθών. Δε λέει, βέβαια, ότι η επιχείρηση παρουσίασε μεγάλη αύξηση παραγωγής τα τρία τελευταία χρόνια λόγω των εξαγωγών (η παραγωγή από 194.600 τόνους σιδήρου το 2009, το 2010 αυξήθηκε σε 231.000, με το χυτήριο μάλιστα κλειστό για δύο μήνες, λόγω του θανατηφόρου εργατικού «ατυχήματος», ενώ η παραγωγή το 2012, μέχρι τις 31 Οκτώβρη που ξεκίνησε η απεργία, είχε φτάσει ήδη τους 266.000 τόνους σιδήρου).

Το «Mega» και κάθε «Mega» λέει αυτά που βολεύουν τον Μάνεση και κάθε Μάνεση. Γι' αυτό και δε λέει και δε θα πει ποτέ ότι η σκληρή μάχη που δίνουν οι χαλυβουργοί του Ασπροπύργου έχει αναδείξει την τεράστια δύναμη που έχει στα χέρια της ολόκληρη η εργατική τάξη, τη δύναμη της ταξικής αλληλεγγύης και οργάνωσης. Η «δημοσιογραφία» κι η «πραγματικότητα» των αστικών ΜΜΕ είναι ταγμένη στην εκμετάλλευση και στην υποταγή. Να γιατί επιβεβαιώνεται συνέχεια πως ο «Ρ» κι ο «902» πρέπει να γίνουν καθημερινό όπλο στα χέρια των εργατών και της πάλης τους, κόντρα σε όσους τους θέλουν σκλάβους.


Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ