Παρασκευή 16 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Επιμένουν για τις εκλογές οι Σέρβοι

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η πρόεδρος της σερβικής βουλής προκήρυξε χτες τη διεξαγωγή των σερβικών βουλευτικών, τοπικών και δημοτικών εκλογών της 6ης Μαΐου και στο Κοσσυφοπέδιο παρά τις ασφυκτικές πιέσεις ισχυρών χωρών της ΕΕ που έχουν αναγνωρίσει το προτεκτοράτο, ανακοίνωσε χτες ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εσωτερικών Ιβιτσα Ντάτσιτς.

Ο Ντάτσιτς, μάλιστα, υποστήριξε ότι το Βελιγράδι αρνείται να συζητήσει εάν πρέπει να προκηρύξει τις εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο διαψεύδοντας έτσι τις έντονες φήμες για μυστική συμφωνία μεταξύ Βελιγραδίου και ΕΕ για ακύρωση των σερβικών εκλογών στους δήμους του Κοσσυφοπεδίου, όπου κατοικούν Σέρβοι, με αντάλλαγμα την παροχή του καθεστώτος της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στη Σερβία.

Στο μεταξύ, κλιμάκιο Κοσσοβάρων Αλβανών αξιωματούχων εμφανίστηκε χτες σε συνδιάσκεψη στο Βελιγράδι για πρώτη φορά, αλλά αποχώρησε αμέσως μετά γιατί δε δέχτηκε να συμμετάσχει με το όνομα «Κόσσοβο» και με αστερίσκο που παραπέμπει στην πρόσφατη απόφαση Βελιγραδίου - Πρίστινας για την περιφερειακή εκπροσώπηση του προτεκτοράτου και στην απόφαση 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπροσθέτως, η βουλή των Κοσσοβάρων Αλβανών υιοθέτησε ψήφισμα κατά της διεξαγωγής σερβικών τοπικών και βουλευτικών εκλογών στους σερβικούς δήμους της περιοχής με 75 ψήφους των παρόντων μελών της 120μελούς βουλής. Από την άλλη, ο πρωθυπουργός των Κοσσοβάρων Αλβανών, Χασίμ Θάτσι, κατηγόρησε τη Σερβία ότι προσπαθεί να προκαλέσει...«ανοιχτή σύγκρουση με το Κόσσοβο, κάτι που μπορεί να έχει μεγάλες συνέπειες για την περιοχή και για τη συνολική διεθνή εμπλοκή των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή».

Μετά από όλα αυτά, η σερβική κυβέρνηση ματαίωσε χτεσινή συνεδρίαση για την έγκριση μεταξύ άλλων και των συμφωνιών που έκανε τον περασμένο Φλεβάρη με το Κοσσυφοπέδιο στις Βρυξέλλες για την περιφερειακή εκπροσώπηση της περιοχής.

  • Την πεποίθηση πως «θα πρέπει να λυθεί οριστικά» το ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη διάρκεια της ελληνικής προεδρίας στην ΕΕ το 2014 εξέφρασε χτες ο Ελληνας πρέσβης ε.τ., Αλέξανδρος Μαλλιάς, σε εισήγησή του σε συνέδριο στη Διπλωματική Ακαδημία της Βιέννης, με θέμα το ρόλο της ΕΕ στην επίλυση του ζητήματος του Κοσσυφοπεδίου.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ