Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ
Διαπάλη για τις σχέσεις με το ΝΑΤΟ

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την παραχώρηση από τη ρωσική κυβέρνηση του αεροδρομίου του Ουλιάνοφσκ, ως διαμετακομιστικού κέντρου του ΝΑΤΟ, για τη μεταφορά «μη πολεμικών» φορτίων για τις δυνάμεις κατοχής στο Αφγανιστάν. Βασικά επιχειρήματα όσων αντιδρούν είναι πως η χώρα εμπλέκεται με αυτόν τον τρόπο ενεργότερα στην πολεμική σύγκρουση στο Αφγανιστάν, αδυνατίζει ή και χάνει την «εθνική κυριαρχία» της, παρουσιάζεται αφερέγγυα έναντι των συμμάχων της.

Από τη μεριά της η κυβερνητική πλευρά επιδιώκει να υποβαθμίσει το γεγονός, αλλά και να δείξει πιθανά οφέλη που, όπως ισχυρίζεται, θα υπάρξουν για τη Ρωσία από αυτή την εξέλιξη. Ετσι, ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης και πρώην εκπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε πως λόγος δε γίνεται για ΝΑΤΟική βάση, αλλά για ένα σημείο μεταφοράς φορτίων του ΝΑΤΟ, όπου όλα τα φορτία θα περνούν από τελωνειακό έλεγχο και προσθέτει: «Κάποιοι τρόμαξαν από τις βιολογικές τουαλέτες του ΝΑΤΟ». Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, στο Ουλιάνοφσκ θα γίνεται η μεταφόρτωση φορτίων «μη πολεμικού υλικού», που θα έχουν φτάσει εκεί μέσω των σιδηροδρόμων, σε μεταφορικά αεροπλάνα με κατεύθυνση το Αφγανιστάν. Και προσθέτει: «Δε νομίζω πως η μεταφορά μέσω της Ρωσίας του ΝΑΤΟικού χαρτιού υγείας αποτελεί προδοσία της πατρίδας».

Αλλα κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως η Ρωσία έχει δεσμευτεί στα πλαίσια του ΟΗΕ να παράσχει βοήθεια στη μεταφορά φορτίων προς το Αφγανιστάν και υπογραμμίζουν πως αυτή η «βοήθεια», που δίνει η Ρωσία στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, είναι σοβαρό «εργαλείο» επηρεασμού των αμερικανο-ΝΑΤΟικών αποφάσεων, το οποίο η Ρωσία δε θα πρέπει να χάσει.

Φυσικά, η όλη εξέλιξη δείχνει πως οι σχέσεις ανταγωνισμού που υπάρχουν ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις εναλλάσσονται και συμβαδίζουν με τη συνεργασία κι αλληλεξάρτησή τους. Η αστική τάξη της Ρωσίας, που θεωρεί απειλή την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα σύνορά της, που «κατακεραυνώνει» τα σχέδια της αμερικανο-ΝΑΤΟικής αντιπυραυλικής άμυνας στην Ευρώπη, την ίδια ώρα προωθεί σε άλλους τομείς την εμβάθυνση των σχέσεων με το ΝΑΤΟ, όπως στην περίπτωση του αεροδρομίου στο Ουλιάνοφσκ, αλλά και με τα κοινά ρωσο-ΝΑΤΟικά γυμνάσια, προσδοκώντας σε οφέλη απ' αυτή τη σχέση. Τουλάχιστον έως την επόμενη απότομη όξυνση των αντιθέσεών τους...


Ι.Π.-Ε.Β.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ