Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κρύβουν την επίσημη λεηλασία

Σόου μεγάλων διαστάσεων έχει στηθεί αυτές τις μέρες από το υπουργείο Εργασίας και τη διοίκηση του ΙΚΑ, συνεπικουρούμενοι από τα αστικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Αντικείμενο του θεάματος η μαφία που λεηλατεί το ΙΚΑ προκαλώντας ζημιά δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Την ίδια ώρα, εμβόλιμα δημοσιεύματα αναφέρουν ποιες ομάδες από τους ασφαλισμένους γλιτώνουν από την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ή πόσο ... ευεργετική είναι για τα οικονομικά των Ταμείων η λεγόμενη «περιστολή» της φαρμακευτικής δαπάνης. Πώς συνδυάζονται και τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά;

Η κυβέρνηση και οι μπιστικοί της αποσιωπούν ότι η μαφία αυτή κι άλλες τόσες παραπέμπουν στη διαφθορά, εγγενές χαρακτηριστικό του καπιταλισμού. Από την άλλη, όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις φέρουν ακέραια την ευθύνη για την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, αφήνοντας εντελώς ελεύθερο το πεδίο δράσης στους αετονύχηδες. Ομως, το κυριότερο είναι πως οι κυβερνήσεις και οι κεφαλαιοκράτες έχουν προκαλέσει ζημιά απείρως μεγαλύτερη καταληστεύοντας -και με τη βούλα του νόμου- όχι δεκάδες εκατομμύρια ευρώ αλλά πολλές δεκάδες δισεκατομμυρίων ευρώ από την περιουσία των Ταμείων. Για παράδειγμα:

  • Για το ΙΚΑ μόνο οι βεβαιωμένες εργοδοτικές οφειλές φθάνουν τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ.
  • Η εισφοροδιαφυγή σε ετήσια βάση ξεπερνά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή τα 30 δισεκατομμύρια σε δέκα χρόνια.

Και αυτά τα ποσά αποτελούν μόλις ένα τμήμα της συνεχούς λεηλασίας. Και βέβαια δεν είναι διόλου τυχαίο ότι κάθε αναφορά στη μαφία συνοδεύεται από την πιθανότητα για νέα μείωση των συντάξεων. Να πώς δένει το γλυκό!

Σύσσωμα τα όργανα τις αστικής τάξης ψιθυρίζουν στις συνειδήσεις της εργατικής τάξης: «Θα γίνουν μειώσεις και για αυτές φταίνε τα λαμόγια που τα τρώγανε. Μην τιμωρείτε λοιπόν τα αστικά κόμματα, μην αντιδράτε, μην κάνετε απεργίες. Ο,τι έγινε έγινε και οι ένοχοι έχουν πιαστεί». Και εδώ αποκτούν νόημα και στόχο τα δημοσιεύματα για το ποιοι τη γλιτώνουν. «Αν τύχει -λένε, συνεχίζοντας το ψίθυρο- και δε μας πιστεύεται και αντιδράσετε έχουμε έτοιμη κι άλλη λύση. Θα σας διαιρέσουμε. Εσένα δε σε πιάνει το ασφαλιστικό, εσύ τη γλιτώνεις μην ανησυχείς». Ομως, το «σήμερα» βοά εντελώς το αντίθετο. Το ξέρουν πολύ καλά όσοι έχουν βγει στη σύνταξη εδώ και χρόνια και βλέπουν κάθε λίγους μήνες να τους κόβουν τη σύνταξη. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι αστοί δε θα αφήσουν τίποτα όρθιο και για να το πετύχουν καταφεύγουν στην παραπλάνηση, τη χειραγώγηση, το ψέμα. Δεν πρόκειται να σταματήσουν αν δεν τους σταματήσουν η εργατική τάξη και οι σύμμαχοί της.


Χ.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ