Σάββατο 17 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις μέσω προσφυγικού ρεύματος

Οι Σύροι πρόσφυγες που φεύγουν μέσω της Τουρκίας λόγω των ένοπλων συγκρούσεων αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης
Οι Σύροι πρόσφυγες που φεύγουν μέσω της Τουρκίας λόγω των ένοπλων συγκρούσεων αξιοποιούνται ως μοχλός πίεσης
ΑΓΚΥΡΑ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Το ενδεχόμενο δημιουργίας «μιας ουδέτερης ζώνης στα σύνορα Συρίας - Τουρκίας», προκειμένου να εγκατασταθεί το αυξανόμενο κύμα προσφύγων επαναδιατύπωσε, χτες, με επίταση ο Τούρκος πρωθυπουργός. Η Τουρκία, και μέσω αυτού του τρόπου, πρωτοστατεί μαζί με άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις για την αλλαγή καθεστώτος στη Συρία, υποστηρίζοντας, όπως και στις περιπτώσεις της Λιβύης, της Τυνησίας και της Αιγύπτου, τη λεγόμενη αντιπολίτευση των «Αδελφών Μουσουλμάνων» (σ.σ. εκ παραδρομής στο αντίστοιχο χτεσινό δημοσίευμα η Τουρκία εμφανιζόταν να μην τους στηρίζει, κάτι που είναι βεβαίως λανθασμένο).

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των Σύρων που αναζητούν καταφύγιο στην Τουρκία και μάλιστα τα τελευταία 24ωρα έχουν φτάσει τους 1.000 ανά ημέρα. Οι υπηρεσίες του ΟΗΕ εκτιμούν ότι έχουν εγκαταλείψει τις εστίες τους περίπου 230.000 άνθρωποι, αλλά εξ αυτών μόνο οι 30.000 έχουν περάσει τα σύνορα.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι οι τουρκικές αρχές βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αραβικό Σύνδεσμο, προκειμένου να βρεθεί μια λύση και υπενθύμισε ότι η Τουρκία «έχει εμπειρία» από ανάλογη περίσταση, καθώς είχε δημιουργήσει ανάλογες ζώνες για πρόσφυγες στα σύνορά της με το Ιράκ, το 1991, κατά τη διάρκεια του πρώτου πολέμου του Κόλπου. Ταυτόχρονα, οι τουρκικές αρχές κάλεσαν όλους τους Τούρκους υπηκόους που ζουν στη Συρία να εγκαταλείψουν τη χώρα, μιλώντας για «μεγάλο κίνδυνο πλέον λόγω των εξελίξεων».

Η Αγκυρα γνωστοποίησε ότι θα κρατήσει ανοιχτό το προξενείο της στο Χαλέπι, αλλά κλείνει την πρεσβεία της στη Δαμασκό. Το οριστικό κλείσιμο των πρεσβειών τους στη συριακή πρωτεύουσα ανακοίνωσαν τα μέλη του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (των μοναρχικών αυταρχικών καθεστώτων), που, πάλι, αναλαμβάνει το ρόλο της αιχμής του δόρατος των ιμπεριαλιστικών σχεδίων. Συγκεκριμένα, με διαφορά ενός 24ώρου, ανακοινώθηκε το κλείσιμο των πρεσβειών της Σ. Αραβίας, του Μπαχρέιν, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, του Κουβέιτ, του Κατάρ και το Ομάν.

Αργά χτες το μεσημέρι, ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, Κόφι Ανάν, ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας κεκλεισμένων των θυρών. Συνεργάτες του διέρρεαν ότι ζήτησε «ισχυρή ενωτική στάση από το Συμβούλιο που θα ενισχύσει τις προσπάθειες για κατάπαυση πυρός, χορήγηση ανθρωπιστικής βοήθειας και πολιτικό διάλογο». Η συζήτηση στο Συμβούλιο είναι σε αδιέξοδο καθώς Ρωσία - Κίνα αρνούνται να συμπεριληφθεί στην απόφαση αναφορά στην αναγκαιότητα αλλαγής του συριακού καθεστώτος, ενώ ΗΠΑ, Βρετανία και κυρίως Γαλλία επιμένουν.

Ο Ανάν δήλωσε ότι ο διάλογος «συνεχίζεται όσο πιστεύουμε ότι μπορεί να έχει αποτελέσματα» και προειδοποίησε ότι η κατάσταση «χρειάζεται πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για να μην υπάρξει κλιμάκωση, που θα αποσταθεροποιήσει όλη την περιοχή, δημιουργώντας συνθήκες που θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαχειριστούμε». Ανακοίνωσε ότι στην αρχή της εβδομάδας στέλνει νέα ομάδα στη Συρία που θα συζητήσει τα βήματα εφαρμογής και το μηχανισμό επιτήρησης των προαναφερόμενων μέτρων. Η Δαμασκός καλωσόρισε την αποστολή, που θα ολοκληρωθεί με νέα επίσκεψη του Ανάν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ