Τρίτη 20 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ
Παιχνίδια στις πλάτες των δανειοληπτών

Τζιράρουν με τα δάνεια, αρνητικοί ακόμη και για τους προβλεπόμενους «διακανονισμούς»

Τα «παιχνίδια» των τραπεζιτών στη διατραπεζική αγορά, τις λεγόμενες τιτλοποιήσεις δανείων, πληρώνουν πολλά από τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Οι ντόπιοι τραπεζίτες, χωρίς καν να ρωτήσουν τους πελάτες τους, τζιράρουν με τα δάνεια, κυρίως με τα στεγαστικά για τα οποία υπάρχουν εμπράγματες εξασφαλίσεις, τα μεταβιβάζουν σε ξένες τράπεζες, είτε για ενέχυρο είτε για άλλους λόγους, προκειμένου να εξασφαλίσουν ρευστότητα.

Οι πελάτες των τραπεζών βρίσκονται ήδη αντιμέτωποι με τις τιτλοποιήσεις που να σημειωθεί ότι πήραν μαζικές διαστάσεις από την έναρξη και πολύ περισσότερο με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης. Ορισμένοι από αυτούς επικαλούμενοι το γεγονός ότι το δάνειο βρίσκεται πλέον σε χέρια τρίτων, αρνούνται να προχωρήσουν στην όποια ακόμη και προβλεπόμενη με νόμο «διευκόλυνση». Ετσι ακόμη και η «μείωση» της μηνιάτικης δόσης με την ταυτόχρονη χρονική επιμήκυνση του δανείου σκοντάφτει στα παζάρια που έχουν στήσει μεταξύ τους οι τραπεζίτες. Απαντούν στους πελάτες τους ότι θα πρέπει να περιμένουν μέχρις ότου βγάλουν το συγκεκριμένο δάνειο από το πακέτο των τιτλοποιημένων δανείων που έχουν εκχωρήσει σε τρίτους.

Τέτοιο «παράδειγμα» δίνει και η διοίκηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, του πιστωτικού ιδρύματος που εξειδικεύεται στη δανειοδότηση εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και των λεγόμενων ΟΤΑ. Μετά και την κλιμάκωση της επίθεσης σε μισθούς και συντάξεις, την εξαΰλωση του 13ου και 14ου μισθού, την εφαρμογή του λεγόμενου «ενιαίου μισθολογίου» κ.ά, οι δανειολήπτες αυτοί έχουν να αντιμετωπίσουν και τις πρακτικές των τραπεζιτών, που σχετίζονται άμεσα με τη συνολική αντιλαϊκή πολιτική και την κλιμάκωσή της. Ηδη από το 2011 η τότε κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ διέσπασε το Ταμείο Παρακαταθηκών σε δυο κομμάτια, εξέλιξη που αποτελεί το πρώτο βήμα για την ιδιωτικοποίηση της κερδοφόρας δραστηριότητας. Με το σχετικό νόμο που ψήφισαν και προκειμένου να στηρίξουν τους τραπεζίτες έβαλαν τέλος και στα ανταγωνιστικά επιτόκια (καταθέσεις - δάνεια) του Ταμείου Παρακαταθηκών, με «στόχο την εναρμόνιση με το κοινοτικό δίκαιο» που «απαγορεύει» την «επιδότηση» υπηρεσιών στην «ελεύθερη αγορά»...

Μετά και τα παραπάνω, η συγκυβέρνηση του μαύρου μετώπου θυμήθηκε αίφνης τους εργαζόμενους στο ευρύτερο δημόσιο που έχουν πάρει στεγαστικό δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών. Με υπουργική απόφαση προβλέπεται «μείωση» της δόσης στα 3/10 των μηνιαίων απολαβών. Είναι δηλαδή φανερό πως αρκετοί ακόμη δανειολήπτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τις «τιτλοποιήσεις».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ