Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
101 απόψεις του «γίγνεσθαι»

Από το ντοκιμαντέρ του Αλ Μίλερ, «Η παράσταση
Από το ντοκιμαντέρ του Αλ Μίλερ, «Η παράσταση "Turandot"»
Στις 5/3 εγκαινιάζεται το «3ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου αιώνα», που θα διεξαχθεί μέχρι τις 11/3 στο «Ολύμπιον Ι» και «Παύλος Ζάννας» με συνδιοργανωτές το ΥΠΠΟ, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και τη ΝΕΤ, με τη χορηγία του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και την υποστήριξη της ΕΤ-3.

Το φεστιβάλ περιλαμβάνει 62 προγράμματα και συνολικά 101 ταινίες από Ελλάδα, Γιουγκοσλαβία, Σλοβενία, Ιταλία, Ελβετία, Γαλλία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχία, Ουγγαρία, Βρετανία, Σουηδία, Ρωσία, Ιράν, Καναδά, ΗΠΑ, Μεξικό, Βραζιλία και Αυστραλία.

Οι ταινίες θα προβληθούν σε έξι θεματικές ενότητες: «Οψεις του κόσμου» (ταινίες κοινωνικές - ιστορικές), «Η καταγραφή της μνήμης» (πρόσωπα και γεγονότα της σύγχρονης πραγματικότητας), «Πορτρέτα - ανθρώπινες διαδρομές» (έμφαση στον ανθρώπινο παράγοντα), «Μικρές αφηγήσεις» (προσωπικές ιστορίες), «Μουσική μέσα από το φακό» (στιγμές μεγάλων μουσικών), «Κοινωνία και περιβάλλον» (οικολογικά θέματα).

Θα γίνουν και τα εξής αφιερώματα: Στον ντοκιμαντερίστα Λευτέρη Ξανθόπουλο, με προβολές, έκθεση φωτογραφιών και απόδοση ειδικού Τιμητικού Βραβείου. Στους αδερφούς Ντέιβιντ και Αλμπερτ Μάιλις, πρωτοπόρους του αμερικάνικου «άμεσου σινεμά» (θα τιμηθούν με το ίδιο βραβείο). Στον Ιρανικό Κινηματογράφο. Αφιέρωμα με τίτλο «Εικόνες μιας χώρας - Γιουγκοσλαβία (Η ανατομία της φρίκης)» όπου θα προβληθούν 12 ντοκιμαντέρ από την εποχή του εμφυλίου μέχρι σήμερα.

Οι παράλληλες εκδηλώσεις επικεντρώνουν στη «Διεθνή Αγορά Ντοκιμαντέρ» και μαζί με τη ΝΕΤ επιχειρείται διανομή των ταινιών σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Στην αγορά συμμετέχουν 18 αγοραστές από 12 χώρες και 15 κανάλια.

Στο «Pitching Forum 2001» Ελληνες και συνάδελφοί τους από τη Ν. Ευρώπη και τα Βαλκάνια θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε εκπροσώπους ευρωπαϊκών και ελληνικών τηλεοπτικών σταθμών.

Παρότι μη διαγωνιστικό, το Φεστιβάλ απονέμει τρία ισότιμα βραβεία (ύψους 1 εκατ.). Επταμελής δημοσιογραφική επιτροπή θα ψηφίσει την καλύτερη ελληνική και ξένη ταινία, ενώ το κοινό θα βραβεύσει τη δική του επιλογή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ