Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

«Μαντάμ Σουσού»
«Μαντάμ Σουσού»
Ο Αμερικανός ηθοποιός, παραγωγός, σεναριογράφος, συγγραφέας και σκηνοθέτης Τζον Μάλκοβιτς χαιρετίζει φέτος την 50ή επέτειο της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 του Μάρτη από την παγκόσμια θεατρική κοινότητα. Το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου επιλέγει κάθε φορά μια διεθνώς αναγνωρισμένη προσωπικότητα του θεάτρου από μια χώρα-μέλος του για να γράψει τo μήνυμα, το οποίο διαβάζεται σε όλα τα θέατρα και μεταδίδεται από τα ΜΜΕ σε όλον τον κόσμο. Mήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου έχουν γράψει μεταξύ άλλων οι: Ζαν Κοκτό, Αρθουρ Μίλερ, Λόρενς Ολίβιε, Ζαν Λουί Μπαρό, Πίτερ Μπρουκ, Πάμπλο Νερούδα, Ευγένιος Ιονέσκο, Λουκίνο Βισκόντι, Μάρτιν Εσλιν, Ιάκωβος Καμπανέλλης, Αριάν Μνουσκίν, Ρομπέρ Λεπάζ, Αουγκούστο Μποάλ, Τζούντι Ντεντς κ.ά.

Στο χλιαρό μήνυμά του ο Τζον Μάλκοβιτς απευθύνεται στους συνάδελφους του θεάτρου και φίλους του, λέγοντας: «Μακάρι η δουλειά σας να είναι πειστική και αυθεντική. Μακάρι να είναι βαθιά, συγκινητική, στοχαστική και μοναδική. Μακάρι να μας βοηθά να στοχαζόμαστε τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος και μακάρι αυτός ο στοχασμός να είναι ευλογημένος με θάρρος, ειλικρίνεια, ανυποκρισία και χάρη. Μακάρι να είστε σε θέση να ξεπερνάτε τις αντιξοότητες, τη λογοκρισία, τη φτώχεια και το μηδενισμό, αφού είναι σχεδόν βέβαιο ότι πολλοί από εσάς θα είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε. Μακάρι να είστε ευλογημένοι με ταλέντο και αυστηρότητα για να μας διδάξετε πώς χτυπά η καρδιά σε όλη την πολυπλοκότητά της και να έχετε την περιέργεια και την ταπεινότητα να το κάνετε έργο ζωής. Και μακάρι οι καλύτεροι από εσάς - γιατί μόνο οι καλύτεροι από εσάς, και μόνο σε εξαιρετικά σπάνιες και σύντομες στιγμές - να καταφέρετε να διατυπώσετε το βασικότερο των ερωτημάτων: "Με ποιο τρόπο ζούμε;" Καλή τύχη!».

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, το ΚΘΒΕ διαθέτει 15 δωρεάν προσκλήσεις για τις παραστάσεις «Οι Γερμανοί ξανάρχονται» των Αλέκου Σακελλάριου - Χρήστου Γιαννακόπουλου, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιάννη Ρήγα στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και «Μαντάμ Σουσού» του Δημήτρη Ψαθά, που παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώργου Αρμένη στο Βασιλικό Θέατρο. Οι 15 προσκλήσεις που είναι διπλές διανέμονται για τις παραστάσεις της Τετάρτης 28 του Μάρτη. Για τις προσκλήσεις, οι οποίες θα διατίθενται στο κοινό από τα ταμεία του ΚΘΒΕ, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ