Σάββατο 24 Μάρτη 2012 - Κυριακή 25 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Νούρι Αλ Μάλικι

Στιγμές από το παρελθόν έφερε στη μνήμη των Ιρακινών το μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων που σάρωσε, αυτή τη βδομάδα, οκτώ πόλεις, προκαλώντας το θάνατο τουλάχιστον 56 ανθρώπων και τον τραυματισμό εκατοντάδων. Είναι η τρίτη φορά, τους τελευταίους μήνες, που εκδηλώνεται συγχρονισμένη επίθεση, με στόχο τόσο άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας όσο και πολίτες.

Οι ιρακινές πολιτικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Νούρι αλ Μάλικι, εκτιμούν ότι οι δράστες της επίθεσης (την ευθύνη διεκδικεί η οργάνωση «Ισλαμικό κράτος στο Ιράκ» που διατείνεται ότι είναι το παρακλάδι της ισλαμιστικής αλ Κάιντα στο Ιράκ) επιδιώκουν να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση της χώρας και να αναζωπυρώσουν τις θρησκευτικές και εθνοτικές διαμάχες που τη βύθισαν στο αίμα μεταξύ 2006 - 2008. Διαμάχες που γεννήθηκαν και αξιοποιήθηκαν από την κατοχή, δίχασαν τον ιρακινό λαό.

Η χρονική επιλογή για την πραγματοποίηση των επιθέσεων, κατά τις περισσότερες εκτιμήσεις, συνδέεται με την πραγματοποίηση, την επόμενη εβδομάδα, στη Βαγδάτη, της τακτικής συνόδου κορυφής του Αραβικού Συνδέσμου. Κατά τις ίδιες εκτιμήσεις, οι δράστες των επιθέσεων αποσκοπούν να δημιουργήσουν επιπλέον πηγή έντασης και να «εκθέσουν» την ιρακινή ηγεσία υπό τον Μάλικι στις υπόλοιπες αραβικές ηγεσίες. Και αυτό γιατί πρόκειται για την πρώτη σύνοδο που πραγματοποιείται στο Ιράκ μετά από 20 χρόνια και την πρώτη, από την ίδρυση του οργανισμού, που φιλοξενείται από σιιτική ηγεσία, καθώς όλες οι άλλες αραβικές ηγεσίες είναι σουνιτικές.


Ε.Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ