Παρασκευή 23 Μάρτη 2012 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Νέα χαράτσια στις πλάτες των ασφαλισμένων

Τους επιβάλλουν εισφορές για Οργανισμούς που πλέον δεν έχουν παροχές!

Νέα χαράτσια σε μια σειρά κατηγορίες εργαζομένων, περικοπές σε παροχές, μείωση συντάξεων σε αγρότες και επιβάρυνση των ασφαλισμένων για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», φέρνει η κυβέρνηση με νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας που συζητήθηκε χτες στο υπουργικό συμβούλιο.

Συγκεκριμένα, με το άρθρο 8, οι εργαζόμενοι που απασχολούνται με σύμβαση μίσθωσης έργου υποχρεώνονται να ασφαλιστούν εκτός από τον ΟΑΕΔ και στους κλάδους του ΟΕΚ και ΟΕΕ, τη στιγμή που γι' αυτούς τους Οργανισμούς δεν προβλέπεται να υπάρξουν νέα προγράμματα. Με τον ίδιο τρόπο, υπάγονται στους ίδιους κλάδους και επιβάλλεται εισφορά, σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ που έως τώρα εξαιρούνταν, όπως σε εργαζόμενους που είχαν εργοδότη συγγενικό πρόσωπο, σε εργαζόμενους στο εξωτερικό, αλλά σε Ελληνα εργοδότη που η επιχείρηση είχε έδρα στη χώρα μας, στους υπαλλήλους του Δημοσίου που ασφαλίζονταν όμως στο ΙΚΑ, σε μέλη συνεταιριστικών οργανώσεων, στους οπλίτες 5ετούς υπηρεσίας, στους εργαζόμενους του ΟΛΠ κλπ.

Με το άρθρο 40 επιβάλλεται, από 1η Μάη, εισφορά 0,2% σε όλους τους ασφαλισμένους για τη χρηματοδότηση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι». Με τον τρόπο αυτό μετακυλίεται το κόστος των υπηρεσιών που προσφέρει το πρόγραμμα, στις πλάτες των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων.

Νέο χτύπημα δίνεται στους αγρότες, αφού ο ΟΓΑ σταματά να δίνει την προνοιακή σύνταξη σε όλους τους ανασφάλιστους - άπορους που την έπαιρναν, αλλά και στους αγρότες αυτούς που το 1998 είχαν τουλάχιστον 25 χρόνια ασφάλισης στον ΟΓΑ, αλλά δεν κατέβαλαν εισφορές στο νέο σύστημα με την ανταποδοτική σύνταξη. Το προνοιακό αυτό κομμάτι βαίνει μειούμενο και σύμφωνα με παλιότερη διάταξη θα εξέλιπε τελείως το 2024. Με τη νέα διάταξη, το υπόλοιπο τμήμα της προνοιακής σύνταξης σταματά να αποδίδεται 12 χρόνια νωρίτερα από την προγραμματισμένη εξάλειψή του.

Με άλλο άρθρο, επιβάλλεται η συρρίκνωση ακόμα και κατάργηση παροχών των ξενοδοχοϋπαλλήλων. Συγκεκριμένα, συγχωνεύεται ο «Ειδικός Λογαριασμός Ξενοδοχοϋπαλλήλων» στον κλάδο ασθενείας του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και πλέον η χορήγηση των παροχών θα γίνεται με τις διατάξεις που ισχύουν για τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ, εξέλιξη που οδηγεί σε νέα περικοπή παροχών.

Επίσης, για τους οικοδόμους που απασχολούνται σε σταθερό εργοδότη ως συντηρητές κτιριακών εγκαταστάσεων, το ποσό του επιδόματος ασθενείας των πρώτων 15 ημερών, θα καταβάλλεται στο εξής μειωμένο κατά 50%. Τέλος, με το νομοσχέδιο, μειώνονται οι εργοδοτικές εισφορές των εκδοτικών και τυπογραφικών επιχειρήσεων, αν τα δυο επόμενα χρόνια δεν κάνουν απολύσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ