Τρίτη 27 Μάρτη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απεργούν οι έκτακτοι αρχαιολόγοι

Με 24ωρη απεργία σήμερα και συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. στη Βουλή και στη Θεσσαλονίκη (Καμάρα) κλιμακώνουν την αντίθεσή τους στο νομοσχέδιο για τη «Βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος» οι έκτακτοι αρχαιολόγοι.

Το περασμένο Σάββατο πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας σε διάφορες πόλεις. Η συγκέντρωση της Θεσσαλονίκης έγινε στο Λευκό Πύργο, ενώ στη διάρκεια της κινητοποίησης μπλόκαραν τα ταμεία και επέτρεψαν τη δωρεάν είσοδο των επισκεπτών στο μνημείο. Επίσης άπλωσαν ένα μεγάλο πανό, με το οποίο κατήγγειλαν την εμπορευματοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς και την εκχώρηση του αρχαιολογικού έργου στους ιδιώτες.

Στο πλευρό τους βρέθηκε το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και η βουλευτής του ΚΚΕ Σοφία Καλαντίδου.

Στο κάλεσμά του για συμμετοχή στη σημερινή απεργία ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων σημειώνει ότι στο νομοσχέδιο «προβλέπονται ρυθμίσεις για την επιτάχυνση και απλοποίηση των αρχαιολογικών ερευνών και εργασιών, βάσει των οποίων στα μεγάλα ιδιωτικά έργα η επιλογή του επιστημονικού και εργατοτεχνικού προσωπικού θα πραγματοποιείται πλέον από τον κύριο του έργου! (...) Με αυτόν τον τρόπο, αποδεσμεύεται το επιστημονικό και εργατοτεχνικό προσωπικό από την αρμόδια Αρχαιολογική Υπηρεσία και εξισώνεται με τον κύριο του έργου, των οποίων τα κίνητρα και ο ρόλος δεν ταυτίζονται». Εκτιμούν ότι «τίθεται σε κίνδυνο η διαφύλαξη των αρχαίων μνημείων της χώρας, ενώ ταυτόχρονα υπονομεύεται ο ρόλος της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας, καθώς θα είναι αναγκασμένη να ακολουθεί τις επιταγές των κατασκευαστικών εταιρειών χωρίς να μπορεί να έχει τον απόλυτο έλεγχο του έργου, στο οποίο και είναι υπόλογη».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ