Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΕΔΥΕ
Να δυναμώσει η φιλειρηνική πάλη των λαών

Οι πρόσφατοι βομβαρδισμοί των Αμερικανών και των Βρετανών κατά του Ιράκ, αποδεικνύουν ότι η «Νέα Τάξη», που εγκαινιάστηκε με τον πόλεμο του Κόλπου, έχει αντικαταστήσει τον ΟΗΕ και οι ΗΠΑ αποφασίζουν μονομερώς για όλα τα διεθνή προβλήματα. Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ). Αποφασίζουν οι ΗΠΑ, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, για την κήρυξη τοπικών πολέμων, για βομβαρδισμούς εναντίον των χωρών που δεν υποτάσσονται στα κελεύσματά τους και τους χαρακτηρίζουν ως «απειλή» κατά των συμφερόντων τους. Για αποκλεισμούς που καταδικάζουν ολόκληρους λαούς επί 30 και πλέον χρόνια στην πείνα και ισοδυναμούν με το έγκλημα της γενοκτονίας και για άλλα φοβερά εγκλήματα όπως η χρήση πυρηνικών και χημικών όπλων που έχει συνέπειες όχι μόνο κατά των «τιμωρούμενων» λαών, αλλά κατά της ανθρωπότητας.

Οι βομβαρδισμοί κατά του Ιράκ, συνεχίζεται με ιδιαίτερη έμφαση στην ανακοίνωση της ΕΕΔΥΕ, δυο μόλις χρόνια μετά τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, και λίγες μόνο ημέρες μετά την ανάληψη της Προεδρίας από τον Μπους τζούνιορ, σηματοδοτούν:

1) Την αυξημένη εγκληματικότητα της πολιτικής που θα ασκήσει ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

2) Την εξευτελιστικότερη συμπεριφορά των γελοίων ουραγών του (άλλοτε Μεγάλης Βρετανίας και άλλοτε εργατικού ηγέτη Μπλερ).

3) Τον πλήρη εξευτελισμό του ΟΗΕ και ειδικότερα του Γενικού του Γραμματέα Κόφι Ανάν, που δεν έκανε ούτε μια τυπική διαμαρτυρία για το νέο έγκλημα των ιμπεριαλιστών.

4) Την υποκρισία του ΝΑΤΟ, του οποίου ο γενικός γραμματέας δήλωσε: «Η Συμμαχία δεν έχει καμία σχέση με τους βομβαρδισμούς», λες και οι ΗΠΑ και η Μεγ. Βρετανία δεν είναι τα ηγετικά μέλη της.

5) Την περιφρόνηση των ηγετών των ΗΠΑ και της Μεγ. Βρετανίας προς τη μεγάλη πλειοψηφία των κυβερνήσεων όλων των ηπείρων που καταδίκασαν τους πρόσφατους βομβαρδισμούς, προς τις οποίες απάντησαν ότι θα συνεχίσουν τις αεροπορικές επιδρομές, αλλά θα επιδιώκουν μ' αυτές πιο «έξυπνες κυρώσεις»!

Με δεδομένη τη δουλικότητα πολλών κυβερνήσεων και την επιφυλακτική συμπεριφορά των υπολοίπων, επισημαίνεται σ' άλλο σημείο του κειμένου, είναι βέβαιο ότι οι ιμπεριαλιστές θα συνεχίσουν τις εγκληματικές και βάρβαρες επιθέσεις τους. Επομένως, το βάρος της αποτελεσματικής αντιμετώπισής τους πέφτει στους ώμους των λαών, που πρέπει να ξεσηκωθούν με τεράστια συλλαλητήρια και με αποφασιστικές ενέργειες για να θέσουν ένα τέρμα στην εγκληματική τους δραστηριότητα.

Δικαιώνονται τα φιλειρηνικά κινήματα, επισημαίνεται στο κλείσιμο της ανακοίνωσης, που από το 1950 αγωνίζονται κατά των ιμπεριαλιστικών πολέμων, κατά των πυρηνικών, χημικών και βιολογικών όπλων, κατά των εξοπλισμών, κατά της υποβάθμισης του ΟΗΕ, κατά της παραβίασης των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Οι λαοί πρέπει να δυναμώσουν και πάλι, ώστε να συγκροτηθεί ένα πανίσχυρο αντιιμπεριαλιστικό, δημοκρατικό, φιλειρηνικό μέτωπο, που θα απομονώσει τους εγκληματίες και κάποια μέρα θα τους δικάσει για τα εγκλήματά τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ