Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Χάρηκαν με τη ΓΣΕΕ και σπεύδουν στο «διάλογο»

Ευκαιρία μεγαλύτερης και καλύτερης προσέγγισης βιομηχάνων και πλειοψηφίας ΓΣΕΕ, χαρακτήρισαν χτες οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ για το ασφαλιστικό. Χωρίς κανείς να αμφισβητεί την αλληλοσυμπάθεια των βιομηχάνων και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, οι χτεσινές αναφορές του ΣΕΒ έρχονται να προλειάνουν το έδαφος για την επανέναρξη του «κοινωνικού διαλόγου», με αντικείμενο αυτή τη φορά την κοινωνική ασφάλιση, κάτι που από προχτές έδειξε διατεθειμένος να κάνει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος.

Οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων, σχολιάζοντας επιγραμματικά τις επισημάνσεις της έκθεσης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σημείωσαν μια σειρά από στοιχεία, με τα οποία συμφωνούν, ενώ για κάποια άλλα δεν εξέφρασαν θέση. Πάντως οι βιομήχανοι υποστήριξαν ότι το σημερινό αναδιανεμητικό συνταξιοδοτικό σύστημα, πρέπει να «εμπλουτιστεί» με κεφαλοποιητικά στοιχεία, αρχή που αντιστοιχεί στις γενικότερες θέσεις της ΕΕ και της κυβέρνησης και που θα σημάνει την υπονόμευση των αρχών της αλληλεγγύης των εργαζομένων, αλλά και των γενεών, που πρέπει να χαρακτηρίζουν τη δημόσια και κοινωνική ασφάλιση.

Οι εκπρόσωποι του ΣΕΒ, κατά την προσφιλή τους στάση, υποκρίθηκαν ότι συμφωνούν με το αίτημα για την ασφάλιση των αλλοδαπών εργατών, λες και η μαύρη και ανασφάλιστη εργασία είναι δημιούργημα των απροστάτευτων ξένων εργατών και όχι των ίδιων των εργοδοτών που εκπροσωπούν. Τάχθηκαν υπέρ της αξιοποίησης των αποθεματικών, θέση βέβαια που παραπέμπει ευθέως στην εκμετάλλευση και την καταλήστευση μέσα από το τζόγο του χρηματιστηρίου.

Κατά τ' άλλα, εμφανίστηκαν σύμφωνοι με την τριμερή χρηματοδότηση των ασφαλιστικών ταμείων, την ενοποίηση όλων των ταμείων, κυρίως των ομοειδών, ενώ η επιγραμματική τους άποψη περί αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος, δεν μπορεί να αποκρύψει την απαίτησή τους για ένα ασφαλιστικό σύστημα που θα ακολουθεί το εργασιακό μοντέλο της υποαπασχόλησης και της άνευ ορίων εκμετάλλευσης των εργαζομένων. Για την αύξηση του ρόλου των επικουρικών συντάξεων, οι βιομήχανοι δεν πήραν θέση. Εντός των ημερών ο ΣΕΒ θα δημοσιοποιήσει και αυτός την έκθεση που έχει ετοιμάσει για το ασφαλιστικό.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Τα «μαθήματα» του ΣΕΒ (2018-02-09 00:00:00.0)
Διαπιστώσεις που δε θίγουν τις πραγματικές αιτίες (2014-09-05 00:00:00.0)
Μείωση εργοδοτικών εισφορών ζητάει η ΟΚΕ (2014-07-08 00:00:00.0)
Πανέτοιμος για το «διάλογο» (2009-12-04 00:00:00.0)
Να μην περάσουν οι ανατροπές (2000-12-12 00:00:00.0)
Αποκαλυπτικά στοιχεία (2000-10-20 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ