Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΟ-ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Εντείνονται οι διεθνείς αντιπαραθέσεις

Στο Λίβανο οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έξω από την αμερικανική πρεσβεία

Associated Press

Στο Λίβανο οι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την αστυνομία, έξω από την αμερικανική πρεσβεία
ΒΑΡΣΟΒΙΑ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-

Στο πεδίο της διεθνούς σκηνής έχει μεταφερθεί, πλέον, η αντιπαράθεση, με αφορμή τους πρόσφατους αμερικανο-βρετανικούς βομβαρδισμούς σε βάρος της ιρακινής πρωτεύουσας. Κυβερνήσεις αλληλοκατηγορούνται, εμμέσως πλην σαφώς, ενώ οξύνονται οι διαξιφισμοί ανάμεσα στους μεν και στους δε, για την πολιτική που η διεθνής κοινότητα θα ακολουθήσει απέναντι στο Ιράκ.

Εντείνεται η διαμάχη ανάμεσα σε Πεκίνο και σε Ουάσιγκτον, με αφορμή τα δημοσιεύματα, που επιβεβαίωσε αξιωματούχος του Πενταγώνου, περί συνεργασίας Κινέζων επιστημόνων στην κατασκευή νέου συστήματος τηλεπικοινωνιών με οπτικές ίνες, άμεσα συνδεδεμένου με την ιρακινή αεράμυνα. Παρά την κινεζική δυσαρέσκεια και τις διαψεύσεις, από το Πεκίνο, το αμερικανικό περιοδικό «Τάιμς» επανέρχεται στο θέμα. Επιπλέον, αξιωματούχος του ΟΗΕ, που τήρησε την ανωνυμία του, δήλωνε ότι κινεζικές εταιρίες έχουν πάρει άδεια, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων», να παράσχουν υπηρεσίες στο Ιράκ. Η ιρακινή ηγεσία, με ανακοίνωσή της, διαψεύδει τα δημοσιεύματα και τονίζει ότι Κινέζοι τεχνικοί εργάζονται στην αποκατάσταση του τηλεφωνικού δικτύου της χώρας, και ουδεμία σχέση έχουν με το σύστημα αεράμυνας.

«Σύννεφα», όμως, φαίνεται να σκιάζουν τις σχέσεις και της Γαλλίας με την Πολωνία, με αφορμή τους πρόσφατους βομβαρδισμούς. Ο Τζέρζι Μαρέκ Νοβοκόβσκι, σύμβουλος σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του Πολωνού πρωθυπουργού Τζέρζι Μπούζεκ, παραιτήθηκε, χθες, μετά από αντιδράσεις που προκάλεσε, κυρίως στη Βαγδάτη, η δήλωσή του ότι «η επιδρομή ήταν μια αποφασιστική κίνηση της αμερικανικής ηγεσίας, που δεν υπάρχει λόγος να μην την κατανοούμε». Ο Νοβοκόβσκι τόνιζε, χθες, ότι η δήλωσή του, ως αναλυτή και όχι ως εκπροσώπου της κυβέρνησης, «παρερμηνεύτηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών και δεν είναι καλό αυτό να συμβαίνει στις διπλωματικές σχέσεις δύο χωρών».

Ο Ιμπέρ Βεντρίν είχε καταδικάσει, εκ μέρους της Γαλλίας, τους βομβαρδισμούς και είχε υποστηρίξει ότι η διεθνής κοινότητα, εξαιρουμένων των Καναδά και Πολωνίας, δεν υποστηρίζουν τέτοιες κινήσεις. Στη συνέχεια, η ιρακινή ηγεσία ανακοίνωσε τη διακοπή των εμπορικών σχέσεων με τις δύο αυτές χώρες, στο πλαίσιο του προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».

Προβλήματα δημιουργεί η αμερικανική επιδρομή και στη γερμανική κυβέρνηση. Ο υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ, μετά από συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Κολίν Πάουελ, δήλωσε, χθες, ότι «μετά από ενδελεχή ανάλυση των αμερικανικών θέσεων, μπορεί να γίνει κατανοητή η αναγκαιότητα των βομβαρδισμών». Η δήλωση προκάλεσε αναταραχή στη Γερμανία, όπου το Κόμμα των Πρασίνων, του Γιόσκα Φίσερ, έχει ταχθεί κατηγορηματικά κατά των επιδρομών, ενώ επισήμως η κυβέρνηση Σρέντερ τηρεί ουδέτερη στάση.

Και ενώ το ζήτημα του Ιράκ «διεθνοποιείται», όπως υποστηρίζουν αναλυτές, και η ιρακινή ηγεσία θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένη, ο Ιρακινός υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Σαΐντ αλ Σάχαφ αναχώρησε, χθες, για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συναντηθεί τη Δευτέρα, με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Ο αλ Σάχαφ δεν απέκρυψε την ιρακινή δυσαρέσκεια για τη σιωπή που επέλεξε να τηρήσει ο Ανάν, μετά τους βομβαρδισμούς της Παρασκευής, και επανέλαβε ότι θα ζητήσει την «ολική άρση των κυρώσεων άμεσα και άνευ όρων».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ