Πέμπτη 22 Φλεβάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΝΑΤΟ - ΚΙΝΑ
Διαβουλεύσεις περί «στρατηγικών συμμαχιών»

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Κινέζο αντιπρόεδρο

Associated Press

Από τη συνάντηση του Β. Πούτιν με τον Κινέζο αντιπρόεδρο
ΜΟΣΧΑ.-

Με «κέντρο διερχομένων» προσομοιάζει αυτές τις μέρες η ρωσική πρωτεύουσα, καθώς εκεί βρίσκονται για συναντήσεις, επαφές και διαβουλεύσεις όλων των ειδών οι «ξένοι», όπως ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Τζορτζ Ρόμπερτσον, επιτροπή του αμερικανικού Κογκρέσου υπό τον Κουρτ Γέλντον αλλά και ανώτερος Κινέζος αξιωματούχος, που είχε χτες συνομιλίες με Ρώσους ηγέτες προετοιμάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του Ζιάνγκ Ζεμίν. Θέμα όλων το αμερικανικό πρόγραμμα «υιός του πολέμου των άστρων», το «Εθνικό Αντιπυραυλικό Σύστημα» (NMD) αλλά και η ρωσική «αντιπρόταση» για «ευρωπαϊκή αντιπυραυλική ασπίδα», ενώ νέα διάσταση προσλαμβάνει το ζήτημα των ρωσοκινεζικών πρωτοβουλιών για «στρατηγική συνεργασία» μεταξύ των δύο χωρών, δεδομένης της αντίθεσης και των δύο αυτών «μεγάλων δυνάμεων» στο NMD.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο «Ιντερφάξ», ο Ζανγκ Ουανιάν, αντιπρόεδρος του Κεντρικού Στρατιωτικού Συμβουλίου της Κίνας, συναντήθηκε χτες με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Μιχαήλ Κασιάνοφ, για συνομιλίες σχετικά με τη στρατιωτικο-τεχνολογική συνεργασία και ιδιαίτερα για τις πληρωμές των ρωσικών όπλων που έχουν χορηγηθεί στην Κίνα, όπως φέρεται ότι δήλωσε η εκπρόσωπος του Κασιάνοφ, Τατιάνα Ράζμπας, η οποία συμπλήρωσε ότι οι Κασιάνοφ και Ουανιάν είχαν επίσης συνομιλίες σχετικά με τις προοπτικές αύξησης των προμηθειών όπλων προς το Πεκίνο.

Εξάλλου, σε ξεχωριστή συνάντηση που είχαν ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Ιγκόρ Σεργκέγιεφ, και ο Ζ. Ουανιάν ανέφεραν ότι η Ρωσία και η Κίνα έχουν την ίδια (αρνητική) άποψη σχετικά με τα αμερικανικά σχέδια για τη δημιουργία ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας και για την προς ανατολάς διεύρυνση του ΝΑΤΟ. «Η στρατηγική συνεργασία μεταξύ Ρωσίας και Κίνας βασίζεται στη σύμπτωση ζωτικής σημασίας εθνικών συμφερόντων», παρατήρησε ο Σεργκέγιεφ και πρόσθεσε ότι μελλοντικές συμφωνίες για πωλήσεις όπλων μπορεί να επιτευχθούν κατά τη διάρκεια της προσεχούς επίσκεψης στη Ρωσία του Κινέζου Προέδρου, Ζιάνγκ Ζεμίν.

Στο μεταξύ, η αυλαία της διήμερης επίσκεψης του γγ του ΝΑΤΟ έπεσε χτες στο αμφιθέατρο της Πανεπιστημίου της Μόσχας κατά τη δημόσια ομιλία του Ρόμπερτσον προς τους φοιτητές του τμήματος Διεθνών Σχέσεων και η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από το ραδιοφωνικό σταθμό «Echo». «Η Συμμαχία ήταν και θα συνεχίσει να είναι έτοιμη να δεχτεί τη Ρωσία», τόνισε ο Ρόμπερτσον και συμπλήρωσε πολύ χαρακτηριστικά, «όχι για συναισθηματικούς λόγους, αλλά πολύ καλούς λόγους προσωπικού ενδιαφέροντος».

«Ενδιαφέρον βήμα προς τα μπρος»

Ο Ρόμπερτσον, ο οποίος μετέβη στη Μόσχα με κύριο στόχο την αναθέρμανση των σχέσεων της Συμμαχίας με τη Ρωσία, που είχαν διαταραχθεί από τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας και παραμένουν ως έχουν, προσπάθησε «σχετικά επιτυχώς» να κατευνάσει τους φόβους της Ρωσίας για τη μελλοντική ανάπτυξη του ΝΑΤΟ προς ανατολάς και κυρίως προς τις Βαλτικές Χώρες, γεγονός που θα κάνει το ΝΑΤΟ να έχει «περικυκλώσει τη Ρωσία στα ευρωπαϊκά σύνορά της», ενώ υποσχέθηκε κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Αμυνας ότι θα εξεταστεί και θα καταληχθεί η συμμετοχή της Ρωσίας στο πρόγραμμα του ΝΑΤΟ «Συνεργασία για την Ειρήνη», αφού «μία τέτοια συνεργασία θα αποδειχτεί εν δυνάμει σπουδαία και για τις δύο πλευρές», όπως διευκρίνισε ο Ρόμπερτσον. Ενώ αναφορικά με τις προοπτικές διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, ο Ρόμπερτσον τόνισε προς τη ρωσική ηγεσία ότι η Συμμαχία θα λάβει την τελική της απόφαση το φθινόπωρο του 2002 λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες της Ρωσίας.

Εντούτοις, όλες αυτές οι πλευρές της επίσκεψης Ρόμπερτσον επισκιάστηκαν από τη ρωσική πρόταση για μία «ευρωπαϊκή αντιπυραυλική άμυνα», όπου θα συμμετέχουν η Ρωσία αλλά και τα ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ.

Για το θέμα αυτό ο Ρόμπερτσον στη χτεσινή ομιλία του προχώρησε ένα βήμα παραπέρα από την αρχική του εκτίμηση ότι πρόκειται για ένα «ενδιαφέρον βήμα προς τα μπρος», αφού τόνισε πως καλωσόρισε την πρόταση ως απόδειξη για το ότι η Ρωσία συμμερίζεται τις ανησυχίες της Δύσης όσον αφορά στις απειλές που επισείονται σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας των βαλλιστικών πυραύλων αλλά και ενός εν δυνάμει συστήματος αντιμετώπισης και καταστροφής του. «Μετά από πολύ προσεκτική εξέταση και μελέτη όλων των πτυχών της ρωσικής πρότασης, μπορούμε να διερευνήσουμε τα σημεία όπου τα ενδιαφέροντά μας συμπίπτουν και να αναπτύξουμε το πρόγραμμα», τόνισε ο Ρόμπερτσον λίγο πριν αναχωρήσει από τη Μόσχα, όπου ολοκλήρωσε τη διήμερη επίσκεψή του με αφορμή την επαναλειτουργία του κέντρου πληροφόρησης του ΝΑΤΟ στη ρωσική πρωτεύουσα.

Φυσικά, ο Ρόμπερτσον απέφυγε να δεσμευτεί στην υιοθέτηση των ρωσικών αντιπροτάσεων στο αμερικανικό σχέδιο, στο οποίο είναι κατηγορηματικά αντίθετοι, διαβλέποντας ότι είναι πιθανό να πυροδοτήσει έναν νέο ανταγωνισμό των εξοπλισμών. Αναλόγως, ο Ρόμπερτσον είχε αποφύγει να δεσμευτεί και κατά τις συναντήσεις του, κυρίως με τον Σεργκέγιεφ, που του είχε θέσει σαφέστατα το ζήτημα της αντιπυραυλικής άμυνας και ότι η επιτυχημένη εφαρμογή της ρωσικής πρότασης σχετικά με τη δημιουργία ενός συστήματος πανευρωπαϊκής αντιπυραυλικής άμυνας θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο τα ευρωπαϊκά κράτη είναι διατεθειμένα να δεχτούν την πρόταση αυτή. «Εάν μπορούμε να συμφωνήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας, πιστεύω ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε όλα όσα έχουμε σκεφθεί και προτείνει», ανέφερε χτες κατά τις δηλώσεις του ο Σεργκέγιεφ, ανακοινώνοντας προς τους δημοσιογράφους τα αποτελέσματα της συνάντησής του με τον Ρόμπερτσον.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ